Har miljøet og verden råd til vindmøller?

Started by Telehiv, 23.12.2017, 07:12:47

Previous topic - Next topic

Telehiv

I sommer skrev signaturen oddvar_kjempebra et tankevekkende innlegg på VGDebatt om vindmølleproblematikken, som jeg tillater meg å sitere:

"Ifølge International Energy Agency så utgjorde vindmøllekraft 0.46% av den totale energikonsumpsjonen i 2016. Hvert år øker energibehovet med ca 2% på verdensbasis. Hvis vi møtte dette økende behovet med kun vindmøller måtte vi installere 350.000 vindmøller hvert år. Det tilsvarer nesten dobbelt så mange vindmøller som har blitt satt opp siden år 2000. Arealet man måtte bruke tilsvarer halve De britiske øyer. Hvert år!
Så kan man argumentere med at vindmøller vil bli mer effektive fremover. Men faktum er pga av Betz lov så vil man ikke kunne utnytte vinden noe særlig mer effektiv enn man allerede gjør.
Legg så til en rekke miljøskader ved produksjon og bruk av vindmøller:

-fugler blir drept og fugleliv forstyrres
-batteriene i vindmøller trenger sjeldne metaller som kun finnes på steder hvor ekstremt miljøskadelig gruvedrift foregår
-vindturbiner er for det meste laget av stål og stål trenger man mye energi for å lage og denne energien komme fra kull. Det samme gjelder sement. En to-megawatt-turbin veier ca 250 tonn. Man trenger ca 150 tonn kull for å kunne produsere stål og sement til en turbin. 350.000 turbiner vil kreve 50 millioner tonn med kull hvert år. Det er ca halvparten av det EU produserer pr. år.

Så støtter du vindmølleproduksjon så støtter du kull-industrien. Big time!
Vindmøller vil aldri bli noen faktor for jordens energibehov."



Smøla vindmøllepark

På den andre siden finner vi retorikken til opportunistinstitusjonene som har som plan å ri klimahysteri-vognen så lenge subsidiene drysser. Hos oss har jo Statoil begynt en internasjonal symbolpolitikk rundt dette med enorme milliardinvesteringer i flere land som ser gunstige ut så lenge vertslandene for mølleanleggene opprettholder subsidiene. Jeg frykter imidlertid den dagen Statoil skal rapportere de faktiske kostnadsgrensesnitt for dette.

Jeg tror der er mer forstand i Statkraft, som nå faktisk driver og selger seg ut av vindmøllesatsning: Nå har Statkraft solgt seg ut av den siste havvindparken de hadde eierandeler i, Dudgeon. Tidligere denne måneden fikk vi vite at de solgte seg ut av den andre store britiske havvindparken, Sheringham Shoal.
Grunnen oppgis til at havvindparker er for kapitalkrevende. Linker:
http://www.hegnar.no/Nyheter/Boers-finans/2017/12/Statkraft-selger-seg-ut-fra-havvindpark
http://www.hegnar.no/Nyheter/Energi/2017/12/Statkraft-selger-seg-ut-av-vindpark

Men selvsagt: Den maniske klimanaivisten Trondhjem på samme VGDebatt-tråd sluker som alltid alt vindmøllelobbyen sier med religiøs overbevisning, og legger ut som motsvar det IEA har kjørt fram til støtte for vindmøller:

"Wind energy is developing towards a mainstream, competitive and reliable power technology. Globally, progress continues to be strong, with more active countries and players, and increasing annual installed capacity and investments. Technology improvements have continuously reduced energy costs, especially on land. The industry has overcome supply bottlenecks and expanded supply chains."

For dem som kan å regne er det ikke vanskelig å se at alt det IEA sier i de to siste setningene her er et rent ideologisk postulat uten regnskapsmessig dekning hvis man sammenligner med hovedenergiformene verden anvender i dag. Det er faktisk en grunn til at vindmøllekraft utgjorde bare 0.46% av global energikonsumpsjon i 2016 - selv om landskapsdominansen i mange land indikerer det tidobbelte. Men her møtes altså konflikten mellom store miljøinngrep og lavt kraftuttak. Vindmøllekraft er kun interessant i områder der man ikke har noen akseptable alternativer.

Faunautfordringen: Vindmøller som fuglekverner



https://www.tu.no/artikler/vindkraftverk-kan-tvinges-til-a-redusere-produksjonen-for-a-unnga-fugledod/234869
https://forskning.no/miljo-naturvitenskap-fugler-energi/2015/10/farlige-vindmoller-fugler
https://naturvernforbundet.no/vest-agder/debattinnlegg/vindmoller-truer-fugl-article27455-2000.html
https://zooom.no/havornreiret/195204750/havornene-kjemper-mot-vindmoller
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=389

PS: Forskjellen på full nominell kapasitet og reelle uttaksmuliggheter (konsumpsjon)
Ad oddvar_kjempebras innlegg øverst, så viser han til vindkraftens prosentandel av den totale energikonsumpsjonen for et år (der han oppgir 0,46% i 2016). Dette tallet må ikke forveksles med hva full kapasitet for alle anleggene blir summert (dvs. hvor mange TW anleggene kan produsere hvis de går på max. effekt samtidig). Der angis 3-4 prosent, litt avhengig av hvem man henter tall fra, bl.a. i hvor stor grad man regner inn ikke bare tilvekst av anlegg men også avviklinger og langvarig nedetid/reparasjonsarbeider, uforutsette konflikter med gridlogistikk som vokser når andelen vindkraft øker, osv. (her ligger statistikkene veldig etter klages det på). Men som kjent er den reelle kapasitetsutnyttelsen svært lav i vindkraft på årsbasis, slik at man altså må skille mellom kapasitet og reelle uttaksmuligheter. I Norge, som er et bra område for vindkraftverk, varierer brukstiden mellom 1015 og 3580 timer for kraftverk i normal drift. Et år har 8760 timer, der gjennomsnittlig brukstid for vindkraftverkene i Norge er om lag 2500-2700 timer/år, som tilsvarer en kapasitetsfaktor på +/- 30 prosent. Til slutt ender man derfor med en svært lav konsumpsjonsfaktor ifht nominell kapasitet. Det er prisen ikke bare vind men også sol betaler ifht. å kjøre på energiformene med høyest oppetid (vann, kjernekraft, kull, olje, gass).

Telehiv

Når vi snakker energieffektivitet (output mot investering) så har bl.a. tyske Energiwende vært oppe flere ganger her på forumet.
Det har nå kommet et nytt arbeid fra den kjente økonomen Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Hans-Werner Sinn.
Sinn gir strykkarakteren "F" i et foredrag han nylig holdt i Munchen under tittelen (oversatt til norsk) â??Hvor mye volatil kraft kan griden tÃ¥le?"
Hans økonomiske vurdering er at både vind og sol koster altfor mye ifht. retur i et land som Tyskland.

Link: http://www.hanswernersinn.de/dcs/2017%20Buffering%20Volatility%20EER%2099%202017.pdf

I essens sier Sinn at å supplere det tyske energisystemet med vind og sol er en "tapt tvangstanke" med en rekke svært negative konsekvenser på flere områder, herunder at nettverket (griden) ikke vil håndtere volatilitetsutfordringen på de økende nivå som de grønne pådriverne ønsker å få til. Jfr. kræsjpotensialet vi har diskutert før her. Sinn viser noen grafer som illustrerer hans poeng i foredraget jeg linker til.

NTZ kommenterer foredraget her: http://notrickszone.com/#sthash.13MX85ZH.7N7JWYwO.dpbs

Emeritus

Sitat Oddvar Idiot;

"Vindmøller vil aldri bli noen faktor for jordens energibehov."

LITT FAKTA:

https://windeurope.org/wp-content/uploads/files/about-wind/statistics/WindEurope-Annual-Statistics-2016.pdf

https://www.iea.org/renewables/

https://yearbook.enerdata.net/renewables/wind-solar-share-electricity-production.html

http://gwec.net/global-figures/wind-in-numbers/

I skrivende stund (lille julaften 2017 GMT 14:21:11) er vind den nest største kilden til elektrisk kraft i UK:

http://clivebest.com/rgraph/Wind.html

Vind utgjør ca 40% av kraftproduksjonen i Danmark og 25% i Tyskland, to av verdens mest avanserte samfunn, og "Vindmøller vil aldri bli noen faktor for jordens energibehov?"

Hvor finner dere disse dasskildene? PÃ¥ Nille?

KOSTNADER:

https://www.awea.org/falling-wind-energy-costs

https://blogs.scientificamerican.com/plugged-in/wind-energy-is-one-of-the-cheapest-sources-of-electricity-and-its-getting-cheaper/

HAVÃ?RNENE:

I Norge er det ca. 400 bird strikes i flytrafikken pr. år, NSB tar knekken på et par tusen elg, rein, hjort etc. Biltransport tar livet av et par hundre mennesker pr. år, noen titusen fugler, katter og milliarder på milliarder av innsketer, særlig kjæmpppæsen i �sterdalen (en myggtype) skal være særlig utsatt.

Er vi enige om at vi legger ned NSB, stenger alle flyplasser og forbyr all biltrafikk?

Hvor mange havørner og andre fugler blir derpt av vindmøller pr. år?

http://www.vindportalen.no/Vindportalen/Miljoe/Vindkraft-og-fugl