Klimaforsker spår kjøligere tider og mer is i Arktis

Started by Bebben, 23.06.2017, 21:16:09

Previous topic - Next topic

Bebben

Ifølge Universitetsavisen På høyden har forskere ved Bjerknessenteret utviklet en statistisk modell basert på havtemperaturer lenger sør i Atlanteren som gjør at de kan forutsi, grovt sett, utviklingen de neste 7-10 årene.

Varselet er nå at vi får litt kjøligere forhold fram mot 2020, og voksende vinterisdekke i Arktis. Sommerisdekket sies det ikke noe om.

Så gjenstår det selvfølgelig bare å se om dette slår til. Se

http://pahoyden.no/2017/06/marius-kan-varsle-klimaet-om-ti-ar
Jo dårligere tider, jo bedre skjemt! (Ernst Röhl)

Svartebjørn

#1
Dette er en såkalt dekade-varsling for nordvestlige Europa. Les mer om dette her.
http://www.uib.no/aktuelt/37083/nytt-l%C3%B8ft-klimaforskning

I artikkelen kan vi blant annet lese:

Ved hjelp av temperaturmålingar av havvatnet kan han (Marius �rthun) rekne ut korleis klimaet blir om sju til ti år

Det gjer det muleg å varsle om det blir kaldare eller varmare på opptil ti års sikt.

Mot kaldare tider

Og varselet?

Det blir kaldare. Fram mot år 2020 blir det kjøligare enn dei siste åra, sjølv om temperaturen vil halde seg over gjennomsnittet for perioden 1981-2010. Det vil òg gi eit veksande vinterisdekke i Arktis.

HVORDAN IKKE TOLKE DENNE SAKEN:

Klimaforsker spår kjøligere tider og mer is i Arktis. Klimaet blir kaldere. Global oppvarming har stoppet opp. At isen i Arktis vokser beviser dette ytterligere. Det er havet som driver klimaet, ikke CO2.

(Og når saken plukkes opp av klimafornekter-tåkelegger-blogger som NoTricksZone
http://notrickszone.com/2017/06/23/arctic-warming-reverse-new-study-says-winter-arctic-sea-ice-to-increase-towards-2020/#sthash.ZzLIwL2D.dpbs

vinkles det selvsagt helt feil slik som dette:

"If the authors are correct, itâ??s obvious that for the next few years CO2 will not be able to prevent Norway from cooling and winter Arctic sea ice from growing. That means the ocean is a more powerful driver. The Arctic obviously is strongly connected to the oceans, much more so than some alarmist scientists would have us believe.")

HVA SAKEN FAKTISK SIER:

Først, dette er en såkalt dekade-varsling for nordvestlige Europa. Les mer om dette her.
http://www.uib.no/aktuelt/37083/nytt-l%C3%B8ft-klimaforskning


"Dekadevarsling ligger jo litt i navnet. Her skal vi se på klimascenarier med kort tidshorisont. I en vanlig klimamodell legger du inn endring i CO2 og partikler og ser på hvordan klimaet utvikler seg. Det som mangler er hvor vi befinner oss i de naturlige klimavariasjonene. Altså, er vi inne i en naturlig varm eller kald periode", forklarer han.

Påstand 1. Fram mot år 2020 blir det kjøligare enn dei siste åra, sjølv om temperaturen vil halde seg over gjennomsnittet for perioden 1981-2010.

Selv om dette skulle vise seg å stemme, husk at dette er en dekade-varsling som kun gjelder for nordvestlige Europa, og er regionalt værvarsel som kun omhandler naturlige klimavariasjoner, IKKE andre faktorer som CO2 og vanlige klimamodeller som sier noe om den globale oppvarmingen. Temperaturanomalier lenger sør i Atlanterhavet kan følges systematisk nordover. Og siden klimaet i nordeuropa er så nært korrelert med havtemperaturen / golfstrømmen, kan observasjoner av havtemperaturen et sted brukes til å forutsi klimaet i nordeuropa noen år senere. "At varmare hav gir varmare temperaturar ligg i ryggmargen vår. Og om du får ei temperaturendring lengre sør i Atlanterhavet, så følger ho Golfstraumen nordover. Og dette tar sju til ti år, forklarer postdoktor �rthun." At temperaturen i et område som nordvest-europa skulle flate ut noen år, men likevel ligge høyere enn snittet for 1981-2010 er lokal værmelding og alt annet enn merkverdig.

En universitetsavis som På Høyden burde presisert at at dette handler om nordvest-europa, ikke bare bruke ordet "klima" (Marius kan varsle klimaet om ti år) som om det var globalt.

PÃ¥stand 2. (Fra NoTrickZone) Havet driver klimaet, ikke CO2.
Ja, i en dekade-varsling må jo det nødvendigvis bli sånn når CO2 og andre faktorer IKKE er tatt med: Dette er som sagt et regionalt værvarsel som kun omhandler naturlige klimavariasjoner, IKKE andre faktorer som CO2 og vanlige klimamodeller som sier noe om den globale oppvarmingen.

Påstand 3. Det vil òg gi eit veksande vinterisdekke i Arktis.
At isen noen ganger vokser i Arktis er som forventet innenfor sykluser av naturlige variasjoner. PÃ¥ oversikten til National Snow & Ice Data Center
https://nsidc.org/arcticseaicenews/

ser vi f.eks at i perioden fra ca 1989 til 1999 vokste isen mye, to ganger, mens den langsiktige trenden viser sannheten, at vi mister mye mer enn det vokser. Også her https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170322143149.htm
bekreftes dette.


[/img]

Emeritus

Svartebjørn; velkommen til forumet.

Siden det var jeg som introduserte Marius sin artikkel må jeg ta litt av skylden. Riktignok på en annen streng, her;

http://klimadebatt.com/forum/index.php?topic=872.msg6786;topicseen#msg6786

Artikkelen er sannsynligvis ikke mer enn en litt mer langsiktig værmelding og jeg har nå lest artikkelen og der er ikke så mye om "hvorfor" og "hva forårsaker" disse 10 - 14 års syklusene.

Klimadebatten er jo allerede godt forsynt med cyklister som bare mener å påvise cykler uten å tilby årsaksforhold.


Ryddegutt

Og velkommen til Svartebjørn fra meg også.