Skrevet av Emne: Druer som proxy  (Lest 701 ganger)

Ryddegutt

  • Supermedlem
  • *****
  • Innlegg: 982
    • Vis profil
Druer som proxy
« på: 06.03.2017, 12:00:01 »
Vin har alltid vært en sentral og viktig del av menneskets kultur og dagligliv. Det er derfor ikke så uventet at man finner mye og grundig historisk dokumentasjon rundt druer når det gjelder avlinger, lokasjoner, innhøsting etc.

Druer er svært følsom for dårlig klima så de burde være en god proxy for nordlig grensen av en temperaturterskel. Jeg er litt usikker på om vinranker tåler harde vintre, i tilfelle de ikke gjør det så burde vinranker også kunne si noe om tidligere forholdene om vinteren. Der finnes jo en del søppelstudier som baserer seg bl a på furutrær som proxy. Altså proxier som  forteller nada om temperaturen om vinteren og sannsynligvis lite om temperaturen om sommeren i tillegg.


Kenneth Richard ved NoTricksZone har samlet opp noen publiserte studier rundt bruk av druer som proxy her:

http://notrickszone.com/2017/03/06/historical-grape-harvest-dates-show-modern-temperatures-no-warmer-now-than-most-of-the-last-1000-years

Det som ikke så klart er hvordan druer reagerer på gunstigere betingelser når det gjelder kombinasjoen mer CO2 og bedre temperatur. To av verdens ledende resurser på området, Craig og Sherwood Idso, har laget eminente database over studier rundt dette og det er helt klart at druer reagerer svært positivt på gunstige forhold med økt CO2 innhold:

http://www.co2science.org/data/plant_growth/dry/v/vitisv.php

http://www.co2science.org/data/plant_growth/photo/v/vitisv.php

http://www.co2science.org/data/plant_growth/photo/v/vitish.php

Så da spørs det om ikke dagens vandring nordover av grensen for å dyrke druer er et resultat av en kombinasjon av et gunstigere klima sammen med gunstigere forhold med CO2. Under MWP så var det kun et gunstig klima som tillot at man kunne dyrke vin så langt nord som man gjorde. Med andre ord så kan dette tyde på at MWP var vesentlig varmere på nordlige halvkule i forhold til i dag.

Mon tro om der finnes tilsvarende studier om dyrking av druer på sørlig halvkulen under MWP? Jeg har ikke akkurat hørt om vin laget av aboriginere i Australia eller indianere fra Sør-Amerika, men man vet aldri.
« Siste redigering: 06.03.2017, 21:12:37 av Ryddegutt »