Skrevet av Emne: Fantastisk artikkel om historikeren Lars Borgersrud  (Lest 545 ganger)

Administrator

 • Administrator
 • Seniormedlem
 • *****
 • Innlegg: 337
  • Vis profil
Fantastisk artikkel om historikeren Lars Borgersrud
« på: 30.01.2017, 10:40:59 »
Dagsavisen: Lars Borgersrud sitt liv i krigen

Dette var litt av en artikkel, anbefaler alle å lese den. Sier litt om hvordan det er å være en enslig forsker som har et ståsted langt utenfor det etablerte. Det han bringer på bane kan sikkert diskuteres, men at man som historiker blir truet med munnkurv og får forbud mot tilgang til arkiver er skrekkelig å lese om.

Sitat
Da han offentliggjorde NS-bakgrunnen til en rekke framtredende norske offiserer – offiserer som bygde seg karrierer i forsvaret etter krigen, ble han på initiativ fra Hjemmefrontmuseet nektet adgang til Riksarkivet for all framtid.
...
– I dag er det omlag 200 mennesker som jobber med krigshistorie underlagt Forsvarsdepartmentet. De toneangivende blant dem er i min generasjon og har fått stillinger og gjort karrierer under innflytelse av den kalde krigen. Få om noen av dem har kommet med noe vesentlig nytt. Det er ikke fri forskning når forskeren er bundet til sitt forskningsobjekt, eller som her, ansatt av det. Det er udemokratisk og i strid med akademiske grunnprinsipper. Det er helt særegent for Norge å ha en slik militær innflytelse over forskningen. Det er noe vi ikke kan være bekjent av.
...
Da Borgersrud var ferdig med sin hovedfagsoppgave ble han kalt inn på kontoret til sjefen for Forsvarets krigshistoriske avdeling.
– Jeg fikk beskjed om at jeg kom til å bli tiltalt hvis ikke oppgaven ble klausulert.

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Innlegg: 1 424
 • Qui vivra verra
  • Vis profil
Sv: Fantastisk artikkel om historikeren Lars Borgersrud
« Svar #1 på: 30.01.2017, 11:14:52 »
Administrator, veldig bra at du trekker fram dette viktige stoffet!
Dette burde vært allmennkunnskap for alle i Norge, men både det militære og politiske maktapparatet (som oftest i kobling med profitøroverklassen overvektlig representert i Oslo vest) har jobbet i flere tiår med å holde sannhetssøkere som Borgersrud kneblet og utestengt fra arkivene. Men Borgersrud har nektet å gi opp, som dere kan lese her.

Maktens løpegutter
Historiefaget ifm. andre verdenskrig har dessverre vært preget av det samme syndromet som klimaforskningen: Et totalt knefall for dem som bestemmer hvordan verden skal beskrives. Sannheten er helt uten interesse bare vedtatt standpunkt opprettholdes. For historikerne: Hvordan andre verdenskrig skal presenteres, der forsvarets generelle svik ved invasjonen og de brede nazisympatier i generalstaben (og tilhørende sosial overklasse) allerede lenge før krigen (Borgersrud er omtrent den eneste som har våget å ta opp dette) er en eneste stor skandale. Og det skal pr. definisjon dekkes over, med alle midler. Det er dette Borgersrud kaller "ufri forskning satt i system". 

Historikeren Magne Skodvin satt derfor sentralt og maktlojalt som sensuredderkopp i flere tiår og stengte ute historikere som rokket ved illusjonen om Norge i andre verdenskrig generelt og den norske militærledelsen spesielt. Bl.a. Arnfinn Moland (Hjemmefrontmuseet, en av 7-8 institusjoner som har blitt opprettet/instrueres av Forsvarsdepartementet m/medløpere kun for å dekke over det verste landssviket i forsvarsledelsen og samfunnstopper forøvrig) gikk deretter inn i samme rolle da Skodvin ble innhentet av ljåmannen.

Uten Borgersrud hadde vår offisielle historie om Norge i andre verdenskrig vært helt meningsløs. Gi den mannen en stav! (les: mer midler + en medalje)
 
« Siste redigering: 30.01.2017, 16:23:01 av Telehiv »