F-35

Started by Ryddegutt, 10.02.2017, 13:12:25

Previous topic - Next topic

Ryddegutt

Kanskje flyene ikke er så dyre likevel:

QuoteDette bekrefter hva vi har sett på trening: Der går det typisk veldig bra for F-35 og ikke så bra for de andre, sier major Morten Hanche, som er den første nordmannen som fløy det nye kampflyet i 2015.

Under øvelsen Red Flag 17-1 klarte F-35 å oppnå en såkalt «kill rate» på 15:1, skriver TU. Med andre ord var det 15 nedskutte fiender for hvert tapte F-35A.

Emeritus

Jeg tenderer å være enig med Ryddegutt her. For det første er det mange rare krefter som roter i denne debatten, bl.a. et par amerikanske konstruktører som var aktive på 70 - tallet og som nå er "konsulenter" og mistenkes for å prate ned F - 35 på bekostning av andre våpensystemer.

Vi har i dag et sted mellom 8 og 15 operative F-16, resten er under rullerende stadig dyrere vedlikehold. Når jeg var i militæret for 35 år siden var F - 16 på vei inn, vi hadde da flere titals F-5 og Starfighters som overlappet F - 16. Forsvaret er sannsynligvis nå på et slikt slappfisknivå at vi kan få en nytt april 1940 rett i trynet. Fregattene som kostet 18 milliarder ligger mer eller mindre i opplag og de driver å kannibaliserer det ene skipet på bekostning av det andre for å holde ett eller to skip gående. Der er knapt trenede mannskaper til å sette alle fire skip i drift om dette skulle bli nødvendig. I hæren er der snart flere oberstløytnanter enn menige, og Heimevernet og Sjøheimevernet blir gradvis avviklet.

Vi trenger en Willy Haugli som ny forsvarssjef. En hensynsløs jævel i 50 - Ã¥rene uten militær bakgrunn annet enn førstegangstjenesten, og en solid CV som viser at han innehar den riktige brutale holdningen, han er jo for i helvete forsvarsjef.  SÃ¥ kan generalene og admiralene ta seg av Canapepartyene og golfturene til Malaga.   

Jeg er 97% sikker på at F-35 aldri kommer til å avfyre en eneste rakett mot de vi alle tenker på, og det er hele poenget, de må ikke en gang bli fristet til å tenke tanken på å prøve seg.

Ryddegutt

Norge burde satse mer på droner etter min mening, både i luften og under vann. Kanskje en militarisert utgave av HUGIN hadde vært noe. Men forhåpentligvis foregår der ting i forsvaret som hverken jeg eller journalistene vet noe om...

Emeritus

Sitat Ryddegutt;

"Norge burde satse mer på droner etter min mening"

Mye kan tyde på at F - 35 ikke overlever lenge da svært mye av kostnadene til alle fly er viet pilotens ve og vel og observasjonsmuligheter. Om ti - femten år er det rimelig å tro at dronene er så utviklet at bemannede fly er mer eller mindre historie, men der kan sikkert tenkes unntak. Uansett kan vi ikke ha et forsvar med noen få operative fly, og alternativet er å kjøpe flere F-16 fra USA som har flere hundre med få flytimer stående i reserve.

Så et spørsmål fra en idiot på feltet: Finnes det metoder til å overføre store mengder data begge veier undervanns? I så fall kan vi jo droppe de nye ubåtene også. Jeg tror svaret er nei. Så vidt jeg vet har de amerikanske ubåtene noen lange kabler de kan slepe etter seg for å ta i mot langbølgede stråler under vann, men med svært lav overføringskapasitet, og med det mener jeg lite data pr. tidsenhet, men som sagt, her er jeg mer eller mindre blank, jeg har all min kunnskap fra Red Oktober og et par andre U-båt filmer.

Ryddegutt

Man kan bruke ultra lav radio frekvens eller ultralyd. Men begge deler har lav båndbredde så derfor kan man bare glemme video og den slags. Men hvis dronen er autonom (som HUGIN er) så trenger den bare en målangivelse og et startsignal.

Med 3000 stk bevæpnede HUGIN gjemt på bunnen av Norskehavet og Barenshavet i standby så skal russerne ha baller hvis de tør å seile der.

Smiley

Jeg synes denne diskusjonen om F35 er latterlig. F16 har vært i luften siden 1979 og har nå vært nesten 40 år i tjeneste. Det er nesten 50 år siden konstruksjonen lå på tegnebrettet!
Man har brukt samme design i 30% av den tiden vi har hatt fly i luften.
I 1944 kom de første jet jagerne i aktiv tjeneste. Det er 35 år mellom en Messerschmitt 262 og F 16.
Det er hele 38 år mellom lanseringen av F 16 og F 35.

Ville man ikke da kunne forvente at F 16 ville hatt samme kill ratio mot Messerschmitt 262 som F 35 har mot F 16?

F 16 har vært en av flyhistoriens beste design og den lange tjenestiden viser et svært allsidig design.
Men teknologi går fort fremover og det er grenser for hvor mye samme platform kan modifiseres over tid. F 16 er overmodent for å byttes ut !