Milliardnedskrivninger for Statkraft Statkraft har levert Q3-rapport. og ikke uventet er det påfallende lite vilje i riksmediene mht. å både omtale, og ikke minst finne ut hvorfor Statkraft går på en milliardsmell. Statkraft skriver dette kvartalet nemlig ned verdien på sine kraftverk med 2,384 milliarder kroner. Som følge av de store nedskrivningene endte kvartalsresultatet på minus 1,417 milliarder kroner. Hvor kommer disse enorme verditapene fra?
De som følger med i Statkraft - et selskap som har verdens beste grunnlag for å drive veldig lønnsomt på norsk vannkraft - sin hodeløse satsing på vindkraft må bare hoderystende fastslå at konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en pressemelding foreløpig kommer unna med flg. tåkeprat:
"
Statkrafts kjernevirksomhet er grunnleggende sterk med en solid kontantstrøm. Nedskrivningene reflekterer en nedgang i våre langsiktige prisforventninger. For å tilpasse oss markedsutviklingen har vi startet et omfattende forbedringsprogram i alle deler av organisasjonen".
I kvartalsrapporten undersøker vi først hvor det vises at dette med kraftpriser er årsaken til tapene. Denne påståtte prisnedgangen er åpenbart et cover-up, selskapets egen graf s. 2 viser det:
http://www.statkraft.no/globalassets/1-statkraft-public/05-investor-relations/4-reports-and-presentations/2016/q3-2016/1609-external-group-report-for-web.pdfSå da får vi gå inn i rapporten selv, da. Der finner vi bl.a.:
"Statkraft decided last year not to invest in offshore wind
projects and subsequently to optimize the existing offshore
wind portfolio. Statkraft has now started preparations for
the divestment* of offshore wind assets in the UK."*divestment er det motsatte av investering, dvs. avvikling. Hvordan det blir "optimize" får man gruble på...

Da skjønner vi i alle fall at det må ligge minst en hund begravet rundt vindkraft. For det er nok ikke så mye forventede framtidige tap innen vannkraft som ligger bak tapsanslagene, det er nok heller å få inn i regnskapet på en diskret måte hvor de har
rotet seg bort i store tapsforhold på såkalt "grønn energi" allerede. Du får som ventet ikke noe gratis fra våre riksmedier, som iht lekkasjer fra de felles redaksjonsmøtene har en felles agenda: "Ikke lag for mye oppstyr rundt store tap innen grønn energi".
Så dermed er det å selv finne ut hva dette vindtøvet har kostet det norske samfunn (Statkraft skal forvalte våre felles kraftverdier). Det er ikke lett: Alle sentrale norske medier unngår å nærme seg dette. Et sted ser jeg at en kommentar om at vindkraft har noe med dette å gjøre raskt ble fjernet fra opprinnelig tekst i morges! Det oppdaget jeg da jeg gikk tilbake for å kopiere teksten inn her. Her har noen kort og godt grepet inn. Jeg har derfor sjekket alle riksmedia fra i morges: Helt taust om tapene på grønn energi. Jo takk, norsk undersøkende journalistikk svikter aldri....
Regnskapet viser at vannkraft står for det alt overveiende kraftsalget. Vind, gass og bio synes å utgjøre max. 10%. Vannkraftprisene ser ikke ut til å være problemet, og der vet vi at det ikke er nødvendig å ta slike svære tapsavskrivninger. Ergo ligger det en ekstra hund til her. Det hele begynner å minne mer og mer om Statoils tåkeheimsregnsskap for å røyklegge sine 8 vedvarende kvartaler med enorme tap på svakt fundert satsing i utlandet.
Nei, Statkraft bør nok ikke gi folk ideer om at hovedforetaket vannkraft er et tapsforhold her: Ikke uventet får vi lese at
"The underlying EBITDA was 18% higher than in the first nine months of 2015." Og jada: "
The increase in net operating revenues so far this year was primarily related to the higher Norwegian hydropower production, higher Nordic power prices in NOK/MWh and increased contribution from the Groupâ??s international operations."Ai ai, jeg fortsetter letingen: Hvor ligger tapene da?
Statkraft bli ved din lest?Vi vet jo at Statkraft i forrige kvartal (Q2) tok nedskrivninger på 2.229 milliarder kroner for "lower market expectations" på tyske gassfyrte kraftverk og "other assets". "Other assets" måtte vi nok vente på å bli klokere av for et kvartal siden.
Kanskje det ligger noe her:
"In the third quarter hydropower, wind power and district heating assets were impaired with NOK 2384 million, also due to lower market expectations."Dere skjønner nok bildet: UK er kommentert; der gir man jo opp. Og så finner vi Sverige:
"Segment Wind power booked impairments of NOK 585 million for Swedish wind farms due to lower expected long term prices."Men ligger det noe læring i dette?
� nei du, nye tap man stormer inn i med åpne øyne blir:
Highlights in the quarterStatkraft and Rentel entered into a 20 years power
purchase agreement for a 309 MW offshore wind farm
in the Belgian North Sea planned to start operations in
2018. The agreement is subject to the approval of the
Belgian authorities.Trinne Scheive Grandiosa må jo få lykkevibrasjoner her?
Det er ikke lett å konvertere pdf-filens tabell (s. 12) til samme format, men her kan dere se
de løpende driftstapene på vindkraft (tapsavsetningene er jo en annen sak som kommer i tillegg):
WIND POWERThird quarter Year to date Year
NOK million
2016 2015 2016 2015 2015Sales revenues, underlying 118 84 398 379 587
Share of profit/loss in equity accounted investments -60 -2 -57 42 55
Other operating revenues, underlying 14 24 76 81 114
Gross operating revenues, underlying 71 106 418 502 755
Net operating revenues, underlying 60 96 388 476 712
EBITDA, underlying -57 -47 -47 39 76
Operating profit, underlying -151 -122 -352 -207 -257
Unrealised value changes
energy contracts - - - - -
Adjusted significant items -585 70 -585 -1 750 -1 750
Operating profit, booked
-735 -52
-937 -1 957 -2 008
Alle kan gå inn på pdf-linken jeg la inn ovenfor hvis man ønsker å se nærmere på dette.
Og det vil dere kanskje, for hjelp fra våre riksmedier får dere ikke.
Noen kritiske spørsmål rundt dette er selvsagt nødvendig:
- hvorfor skal Norge, som er fulldekket med vannkraft, drive med vindkrafttap?
- kan ikke de landene som ikke har gode alternativer drive med det?
Svarene ligger i to områder:
- de norske planene om massiv utbygging av kraftkabler til utlandet, som vil gi høyere (selvskadende) kraftpriser for det norske folk
- den rabiate norske (selvskadende) symbolpolitikken rundt CO2