Arktis: 50% økning i isvolumet de siste 4 år?

Started by Telehiv, 15.08.2016, 11:11:28

Previous topic - Next topic

Telehiv

Det er som kjent langt vanskeligere å beregne tykkelse/volum på det arktiske isdekket enn utbredelsen. Når det gjelder utbredelse ser NSIDC sin graf slik ut:



Som vi ser er den lengre trenden negativ selv om utbredelsen ikke synes å ha falt så mye siden 2006.

Når det gjelder volum er usikkerhetene langt større, der ulike miljøer anvender ulike modeller for beregningene av volum, og tolkningene av rådataene blir tilsvarende ulike. De siste 4 årene synes det imidlertid å ha inntrådt en endring i Arktis ved at tykkelsen på isen ikke har stått i et 1:1 forhold til utbredelsen. I en ny artikkel som siteres på WUWT hevdes det for eksempel at "The area of 1.5+meter ice in the Arctic has tripled over the past four years, and volume has increased about 50%". Her klarer jeg imidlertid ut fra WUWTs oppslag ikke å finne originalkilden der dette sies.

Frank Lansner berører imidlertid det samme i en ny artikkel utlagt på WUWT, der han hevder at "three out of the four most recent years show increase in ice volume not seen since 2003":



Link: https://wattsupwiththat.com/2016/08/09/interesting-and-positive-changes-in-arctic-sea-ice-volume/


PS: En interessant rekonstruksjon av arktiske isforhold:



Denne artikkelen legger jeg inn som en liten "sommergave" til forumets lesere, den inneholder mye "annerledes" info, med en samling av flere ulike kilder, bl.a. fra loggbøker på selfangsskuter, russiske rekonstruksjoner fra 1933, osv.

Link: https://www.carbonbrief.org/guest-post-piecing-together-arctic-sea-ice-history-1850?utm_content=buffera3d12&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

PS2: Fikk endelig rettet opp overskriften, etter at en tulleoverskrift jeg bare satte inn for å starte, av en eller annen grunn ikke lot seg redigere på flere forsøk.
Nå skal imidlertid overskriften være i samsvar med det jeg siterer i innlegget.

Emeritus

Isvolumgrafen kommer fra DMI, i følge det isnettstedet jeg følger med på har disse DMI-dataene en rekke "issues." De data som anses å ha høyest troverdighet er PIOMAS




Ved siden av satellittdata, blir estimatene matchet mot in situ observasjoner m.m.;

Quote"PIOMAS has been extensively validated through comparisons with observations from US-Navy submarines, oceanographic moorings, and satellites. In addition model runs were performed in which model parameters and assimilation procedures were altered.  From these validation studies we arrive at conservative estimates of the uncertainty in the trend of  ± 1.0 103 km3/decade. The uncertainty of the  monthly averaged ice volume anomaly is estimated as ±0.75  103 km3. Total volume uncertainties are larger than those for the anomaly because model biases are removed when calculating the anomalies. The uncertainty for October total ice volume is estimated to be  ±1.35 103 km3 . "

2016 volumet ligger på linje med 2015, bak 2011 og 2012, men under 2013 og 2014. For den som vil ha analysen, legger jeg ved linken;

http://neven1.typepad.com/blog/2016/08/piomas-august-2016.html?cid=6a0133f03a1e37970b01b8d20de50b970c#comment-6a0133f03a1e37970b01b8d20de50b970c

Emeritus

#2
Smeltesesongen 2016 er for praktiske formål over, dette noen dager tidligere enn normalt. Med "smeltesesongens slutt" mener en vanligvis den dag da isutbredelsen ikke blir mindre ved at det begynner å fryse til igjen i CAB, men der det fortsatt smelter i periferien, men der tilfrysingen i CAB er større enn smeltingen i periferien. Både hos JAXA (den japanske) og NSIDC ble 2016 den nest minste utbredelsen. Hos NSIDC ble 2016 ubetydelige 18.000 km2 lavere enn i 2007 og endte på 4.146'km2. Og fortsatt høyt over 2012 som endte på 3.387'km2. Når dette skrives kan utbredelsen gå ytterligere litt ned, men neppe under 4'' km2.

http://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/
https://ads.nipr.ac.jp/vishop/vishop-extent.html?N

2016 var et "elendig" smelteår sett under ett. Siste del av mai, og nesten hele juni og juli var gode for isen med mye overskyet vær. Det dannet seg lite smeltedammer i mai/juni som senket albedoen som solen kunne jobbe med i juni og juli. Der var et par tilløp til styggevær i august, men disse fikk ikke på langt nær samme effekt som uværet sent i 2012 og til dels i 2015. Så det store spørsmålet blir da hvorfor det likevel smelter, og svaret synes kort og godt å være at SST ligger høyt over normalene i nesten hele Arktisk og har gjort det i hele år;

http://www.climate4you.com/images/SSTanomaly%20Global.gif

Og dette har lite eller ingenting med El Nino å gjøre, det var varmt samtidig som det var varmt langs stillehavsbeltet og El Nino har i tidlegere El Nino år, ikke hatt noen nevneverdig effekt på sjøisen i Arktis.

Denne tråden starter med volumet der WUWT hadde en artikkel som antydet at volumet hadde blitt 50% større de siste fire år, eller hva det nå var. Short storry; WUWT er et meget svakt organ for den som er opptatt av sjøisen. Jeg leste artikkelen når den ble linket inn, og konstaterte at vedkommende var totalt kunnskapsløs. DMI volumgrafen har ikke høy status blant iseksperter, jeg tror det har sammenheng med at den er "automatisert," og gir verdien basert på noen forhåndsdefinerte logaritmer, mens PIOMAS gis ut en gang pr. måned etter analyse, der satellittdata kontrolleres mot en rekke andre data, bl.a. fysiske målinger.

Men WUWT's teori er ren ønsketenkning uansett hvilke data en følger. Særlig i de siste uker har flerårsisen nord for Canada og Grønland også fått merke det. Dette er fire - fem meter tykk is som oppmagasineres der, men har i år blitt trykket ned mellom øyene og har møtt varmere vann;

http://forum.arctic-sea-ice.net/index.php?action=dlattach;topic=1493.0;attach=35972;image

Dette, sammen med stor Frameksport de siste uker, har gjort store utslag på DMI's volumgraf;

http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_curve_thick_LA_EN_20160909.png

Så får vi se hvordan dette slår ut på PIOMAS når den kommer litt ut i oktober.





   

Telehiv

Jeg mener jeg har lagt ut denne linken før, men etter min forstand er dette den mest omfattende samling av grafer på ett sted for ulike Arktis-forhold (riktignok er alle data før 1979 ikke lenger med i oversiktene her, så der må man gå andre steder):

https://sites.google.com/site/arcticseaicegraphs/

PS: Det er litt moro å prøve å se et mønster i samlet bilde for historiske sykluser for nordlige halvkule generelt og Arktis spesielt. Jeg er inne i mitt tredje tiår mht. å prøve å se slike regelmessige sammenhenger, og mener etter hvert å se et par ting som ikke er omtalt svært tydelig så langt. Men jeg trenger å gå noen interne runder til mot egne antakelser/sjekke noen flere data før jeg skisserer ut hovedpunktene. Jeg vil ikke dra en Drange/Jansen, heller da, som bl.a. ikke fikk med seg gravitasjonslovene i en forhastet og ufrivillig komisk alarmismeeufori.

Emeritus

#4
Dette er datasiden til Neven, han som "eier" denne bloggen

http://neven1.typepad.com/blog/

og dette forumet

http://forum.arctic-sea-ice.net/index.php

Der er masse historiske data under Long Time Graphs