Fører klimaendringer til flere "polyamorøse" forhold?

Started by Telehiv, 29.06.2016, 23:26:34

Previous topic - Next topic

Telehiv

Polyamori - et steg på veien mot det borgerlige parforholds oppløsning?
Under lesing av BBC-stoff kom jeg over noen spenstige grublerier rundt nye samværsformer, i retning det promiskuøse og/eller nytenkende ifht. vanlig borgerlig skikk og bruk:
At man overskrider det tradisjonelle parforhold og ender opp i noe som på mange måter innledningsvis kan høres ut som rigging for god gammeldags "møljepul", men helst er en slags nyfunksjonelle og utvidede sex- og samlivsgrupper.

Og selvsagt slo straks et par forsmedelige tanker ned i mitt klimahøysensitive hode:
- NÃ¥r vil slik atferd bli koblet mot klimaendringer?!*
- Og: Kan klimaendringer endelig føre noe morsomt med seg?
- Eller er det en solidarisk handling med vestens nye store innvandringsgrupper? (se nederst)

*Vi må ikke glemme at begrepet "polyamori" først oppstod ca. 1990, samtidig med at Gro kom hjem fra Bilderbergermøte med planer for etablering av både Cicero og Bjerknesinstituttet. Det kan neppe være en tilfeldighet: Klimaskadene med utsvevende dommedagsatferd kan allerede da ha begynt på denne måten.

Slik?


Eller slik?


Polyamorous relationships may be the future of love

Love doesnâ??t just come in pairs. Is it time that marriage laws come to recognise the fact

By Melissa Hogenboom / Pictures by Olivia Howitt
23 June 2016

Sexual Revolutions
As a child Franklin Veaux recalls hearing his school teacher read a story about a princess who had a tantalising dilemma. Two male suitors had been wooing her and she had to choose between them. Franklin wondered why she could not choose both.

This early insight was revealing. Franklin has to this day never stuck to one relationship at a time. â??I have never been in a monogamous relationship in my life. When I was in high school I took two dates to my senior prom. I lost my virginity as a threesome.â?

Today he lives with his long-term girlfriend in a home he shares with her other boyfriend. Occasionally his partnerâ??s teenage daughter also stays over. He is also in four other long-distance relationships, people he sees with varying degrees of frequency.

Franklin and his girlfriends are whatâ??s called polyamorous or â??polyâ? as the community tends to call it. Being poly simply means you can be in more than one relationship, with the full support and trust of however many partners they choose to have.

Polyamory does not feature in any census tick box but anecdotal evidence suggests that it is on the rise. Some are even calling for it to be recognised by law following the legalisation of gay marriage in the UK and the US. All this raises of the question of whether the future of love may be very different from our current conceptions of romance
.

Link: http://www.bbc.com/future/story/20160623-polyamorous-relationships-may-be-the-future-of-love

Noen har jo holdt på slik lenge, så vesten prøver her kanskje bare på en slags kontraintegrering?


Telehiv

Temaet "polyamori" er selvsagt ikke noe som er løselig funnet på, men tvert imot tungt vitenskapelig behandlet og omtalt for lengst:

Polyamori (engelsk polyamory) betegner det å ha flere kjærlighetsforhold samtidig, som alle involverte kjenner og aksepterer. Det åpnes for flere samtidige, intime og tillitsfulle kjærlighetsforhold, som normalt inkluderer sex, men ikke nødvendigvis.

Mennesker som er i stand til å ha slike forhold, betegner seg selv som «polyamorøse», i dagligtale gjerne forkortet til «poly». Polyamori er ofte beskrevet som samtykkende, etisk, eller ansvarlig ikke-monogami. Begrepet benyttes av og til i videre forstand når det henvises til seksuelle forhold eller kjærlighetsforhold som ikke er seksuelt eksklusive, men det er uenighet om hvor bredt det gjelder. Imidlertid legges det stor vekt på etikk, ærlighet og åpenhet. Begrepet kan også brukes som et paraplybegrep som omfatter polygami, polyseksualitet, polyfidelitet (trofasthet til flere) og alle aspekter ved kjærligheten, mer eller mindre løsrevet fra de andre, så lenge det er snakk om flere involverte.

Polyamori betegner også et nettverk eller en subkultur, hvor de involverte ønsker og velger åpne forhold, og hvor man gir hverandre støtte gjennom samtaler og utveksling av erfaringer.

Polyamori setter spørsmålstegn ved parforhold som den eneste samlivsform, og åpner for at de involverte kan ha flere kjærlighetsforhold samtidig.
Akkurat som «Internett» er polyamori en moderne orddannelse og sammensatt av det greske «poly» for mange og det latinske «amor» for «kjærlighet».

Ordet ble skapt uavhengig av flere personer. Morning Glory Zell-Ravenheart var en av de som benyttet ordet første gang på engelsk i artikkelen «A Bouquet of Lovers» (1990). Utbredelsen av begrepet ble fremmet av Jennifer Wesp, som i 1992 grunnla Usenet- nyhetsgruppen. Alt.polyamory. NB: Merk det påfallende sammenfallet i tid med Gros etablering av Cicero og Bjerknes.

I 1999 bad utgiverne av Oxford English Dictionary Morning Glory Zell-Ravenheart om en definisjon av ordet, som likevel ikke ble benyttet. Definisjonen lød:
«Praksis, tilstand eller evne til å føre flere kjærlige og seksuelle forhold på samme tid, med alle involvertes fulle inneforståelse og viten.»
Denne definisjonen er inkluderende, og utelukker dermed bevisst ikke for eksempel «swinging», så sant de som bedriver dette gjerne vil identifiseres med polyamori. Mange swingere har tette vennskapelige forhold med sine sexpartnere. Mange mennesker innenfor swinging og polyamori ser begge deler som en integrert del i åpen omgang med nærhet, tillit og seksualitet.

De fremherskende elementer i polyamori er «flere enn en» og «kjærlig». Det betyr at de involverte i slike forhold bør ha en kjærlig og omsorgsfull relasjon til de mennesker som er en del av forholdet. Dermed er begrepet ikke beregnet til å brukes på forhold eller praksis, som utelukkende bygger på sex, orgier, prostitusjon, utroskap, sidesprang, seriemonogami eller partnerbytte.

Ordet polyamori er ennå ikke akseptert i norske ordbøker
.

Avgrensning
Det er en markant forskjell mellom polyamori og begrepet polygami. Fremfor alt er polyamori ikke bundet til en samfunnsinstitusjon som ekteskapet. Som en logisk konsekvens skulle et kjærlighetsforhold mellom to mennesker i virkeligheten betegnes som «monoamori» istedenfor monogami. Og istedenfor å bruke ordet monogam, skulle ordet monoamorøs brukes som en motsetning til polyamorøs. Ofte brukes likevel ordet «polygami» om polyamorøse forhold, da det har vært det mest kjente og etablerte ordet for slike fenomener.

Link til mer lesning:
https://no.wikipedia.org/wiki/Polyamori
Og VGD har sludret om temaet: http://vgd.no/helse-sex-og-livsstil/samliv-generelt/tema/1185429/tittel/kjaerlighetsforhold-til-flere-enn-en-polyamoroes


Bebben

I fantasien er det jo flott å ha et lite harem, men mer virkelighetsnære opplevelser gjør at jeg tviler. Dyrkjøpte erfaringer fra andre land bekrefter noe av dette, det skal finnes et gammelt vietnamesisk ordtak som sier noe sånt som at en kone er flott, to er ... et eller annet, men har du tre, sover du i grisehuset.
Jo dårligere tider, jo bedre skjemt! (Ernst Röhl)

Telehiv

Quote from: Bebben on 30.06.2016, 00:06:40
I fantasien er det jo flott å ha et lite harem, men mer virkelighetsnære opplevelser gjør at jeg tviler. Dyrkjøpte erfaringer fra andre land bekrefter noe av dette, det skal finnes et gammelt vietnamesisk ordtak som sier noe sånt som at en kone er flott, to er ... et eller annet, men har du tre, sover du i grisehuset.

Vel, her er det flere alternative muligheter enn at en mann har flere kvinner.
Men jeg er obs på problemet du skisserer: Man skal ikke glemme at skrifttegnet for "krig/ufred" i Kina er to kvinner under ett tak...