Aftenpostens jakt på ikke-nyheter

Started by Ryddegutt, 20.05.2016, 13:25:22

Previous topic - Next topic

Ryddegutt

Aftenposten, som "glemte" å skrive om rekordkulde i Asia denne vinteren med tusenvis på tusenvis av døde som resultat, har endelig funnet noe som er viktig å formidle:

Quote
I den indiske byen Phalodi nord i landet er det målt rekordhøye 51 varmegrader.
--
--
Forrige rekord ble satt i 1956. Da ble det målt 50,6 grader.

http://www.aftenposten.no/nyheter/Rekordvarme-i-India-8473728.html

Altså har temperaturen økt med med rundt 0.067°C/dekade etter Wahls regnemetode. Og så må man selvfølgelig trekke fra UHI

Jeg befinner meg fremdeles på Kypros og kan melde at temperaturen her er rundt 28°C på dagen. Altså akkurat passe til å sitte ved bassenget med en kald øl, men ingen behov for AC om natten. Omtrent som optimum av en skandinavisk sommer. Varmerekorden i Norge ble som kjent satt i 1970 i Nesbyen. Den var på 35.6°C.




Emeritus

Ryddegutt, siden du sitter på bassengkanten på Kypros med et glass eller to, tillates spissformuleringer og endog friske overdrivelser, dette er i beste KD.com tradisjon. Men denne;

"Asia denne vinteren med tusenvis på tusenvis av døde som resultat.."

er ikke den over the top? Jeg googlet "cold wave asia thousands dead" og fant dette oppslaget fra denierblekka The Guardian;

http://www.theguardian.com/world/2016/jan/25/deaths-japan-taiwan-snow-ice-chaos-asia

og et par til;

http://www.bbc.com/news/world-asia-35397763

http://indianexpress.com/article/world/world-news/at-least-65-dead-as-cold-wave-sweeps-through-east-asia/

vi snakker altså om noen titals, men jeg fant også denne;

http://reliefweb.int/report/china-taiwan-province/fifty-dead-and-thousands-stranded-cold-snap-hits-east-asia

det var tusenvis som var fast på flyplassene.

I første søket feilskrev jeg "old wave Asia thousands dead," og da dukket disse opp;

http://edition.cnn.com/2015/06/01/asia/india-heat-wave-deaths/

http://www.bbc.com/news/world-asia-33358705

SÃ¥ her er 4000 i India og Pakistan alene, men det var en heat wave.

Det er en pågående diskusjon i klimakretser om hva som er den største dødaren, ekstrem varme eller ekstrem kulde. Dette må vurderes ut fra de miljøer en befinner seg i og hvilke metoder vi har til disposisjon. Menneskeheten har gjennom historien vist at de kan tilpasse seg de mest ekstreme miljøer, inuittene og den nær historiske bosetningene på fjellgårdene langs Storfjorden på Sunnmøre er illustrerende eksempler på dette. Men varmen, hva faen skal du gjøre med den? Jeg har selv arbeidet fysisk i Damman i den Persiske Gulf midt i august, men var også en av de få. Til og med inderne som skulle kunne dette, satt bare stille i skyggen og drakk vann. Jeg var 21 år og full av faen, og skulle vise disse degoene at varme og arbeid ikke er noe motsetningsforhold. Det var fem minutters arbeid og fem minutter inne i en kontorcontainer med AC og masse kaldt vann, og etter en fire timers økt var utmattelsen total. Så varmen er en langt større fiende enn kulden. Se på verdens økonomiske historie. Omtrent alt som er skapt, er gjort i et belte der temperaturforholdene er omtrent som fra midt på Italia og til et stykke opp i Scandinavia.



Ryddegutt

#2
Mulig jeg hadde tatt litt for mye tran (og noe annet i glasset også) akkurat der. Jeg skrev utfra hukomelsen og det med tusenvis dreide seg ganske riktig om alle som stod værfaste pga snø i f.eks Taiwan.

Med dette er altså mye mer uvanlig enn de årlige hetebølgene i India og Pakistan som de har hatt i uminnelige tider, med eller uten CO2. Mitt poeng var at Aftenpostens prioriteringer er noe tvilsomme. Nå har jeg allerede sagt opp mitt abonnement hos Aftenposten pga Ole Mathismoen etter å ha vært trofast kunde hos de i 25 år så jeg har vel ikke så mye å true med. (Edit: Ser nå at hvis man aktivt søker så finner man at Aftenposten faktisk hadde en liten notis rundt dette, men jeg kan ikke huske at dette var blandt de vanlige nyhetene hos de. Da hadde jeg sett det den gangen)

Her er en studie om hva som er farligst av kulde eller varme. Kulde er altså �20 farligere enn varme.

QuoteA recent study published in The Lancet has revealed that cold weather kills 20 times as many people as hot weather.

http://www.medicaldaily.com/cold-weather-kills-20-times-more-people-hot-weather-334566

QuoteMen varmen, hva faen skal du gjøre med den?

Vel, alt med måte. Men hvis du prøver å stenge en Sunnmøring inne i kjellerene den dagen det blir sol etter at Nordvesten har servert regn og kulde 4-5 uker i strekk om sommeren så er du modig.

Emeritus

#3
Ryddegutt, du har et godt svar på nesten alt, ved anledning må jeg sette meg ned å se på The Lancet studien, og for alt jeg vet, kunne det være gunstig med litt mer varme på Sunnmøre og resten av Vestlandet. Så kos deg på Kypros, det er selvsagt en grunn til at vi masseemigrerer til disse traktene hele tiden.