Isutbredelse i Arktis

Started by Ryddegutt, 25.02.2016, 09:46:00

Previous topic - Next topic

Telehiv

#60
Quote from: Emeritus on 17.03.2017, 09:25:09
Vi hadde i fjor en diskusjon om en norsk artikkel som sa noe tilsvarende, altså at reduksjonen de siste tiår har en betydelig naturlig komponent. Dette skulle tilsi at reduksjonen etter hvert vil avta, eller at arktisk sjøisutbredelse endog vil øke. Men der er i dag ingen tegn på en slik utvikling, både volum og utbredelse er i skrivende stund på rekordlave nivåer.

Ja, når det gjelder arktisk sjøis så snakker vi om en rimelig ustabil sak som påvirkes av kompliserte variasjoner i havstrømmer, luftstrømmer, temperatur, osv. Noen ganger (sist for noen få år siden) har vi for eksempel sett at store deler av polisen rett og slett er revet i stykker av vind og strømforhold og transportert ut/hopet seg opp til kontinentkantene både på canadisk og russisk side.

De store historiske variasjonene i sjøisen skyldes primært det åpenbare faktum at det er snakk om et svært tynt lag is som flyter midt i et hav, og uansett ikke rare volumet ifht den virkelig store isforekomsten i Arktis; innlandsisen på Grønland. Som iht. observasjonsdataene har økt signifikant de siste årene - tilsynelatende paradoksalt i en periode med syklisk høy temperatur i Arktis.



Men det trenger ikke å være noen selvmotsigelse i dette: Innlandsisen påvirkes mindre av temperatur enn av nedbør, og sammenhengene mellom disse to variablene er heller ikke særlig godt påvist. Så på Grønland har det altså snødd mer enn det har smeltet i det siste, som har bygd opp innlandsisen tilsvarende.

I Antarktis er det langt mindre grunnlag for en tilsvarende rask vekst i innlandsisen; Antarktisk innland er i praksis en stabil ørken med nesten ingen nedbør. Derimot har sjøisen vist en veksttrend i flere tiår, mens det i det korte bildet (siste året) kan synes å være forhold som har redusert en del av den. Foreløpig for kort å konkludere, vi må nok vente 1-2 år for å se om de samme forhold som tidvis brekker opp/desimerer Arktisk sjøis har vært på ferde også i Antarktis.



Emeritus

#61
Sitat Telehiv;

"Noen ganger (sist for noen få år siden) har vi for eksempel sett at store deler av polisen rett og slett er revet i stykker av vind og strømforhold og transportert ut/hopet seg opp til kontinentkantene både på canadisk og russisk side."

Slike hendelser har vi nesten hvert år. En del av forklaringen til minimumsrekorden i 2012 var en slik sterk storm i slutten av smeltesesongen som raserte flere hundre tusen km2 på noen dager.

Den store forskjellen nå i motsetning til bare for noen år siden, er at isens tilstand forsterker nedgangen og gjør den mer sårbar for slike hendelser. Isen er opprevet og fragmentert og vind får tak i bølgene i åpne råker som skyller isen fra alle kanter og smelter den raskere. Når isdekket er mer solid vil vinden bare blåse over isen og det skjer ikke noe annet enn at snøen blir flyttet.

Rekordlav utbredelse og volum forteller bare litt av historien, isens tilstand gjør at den langt enklere blir drevet omkring og lettere blir transportert ut av Framstredet som er et av de største kilder til reduksjonen. Her er et bilde fra et par dager siden som viser nettopp dette fenomenet;

http://forum.arctic-sea-ice.net/index.php?action=dlattach;topic=1834.0;attach=42893;image

�rets minimumsutbredelse kan slå 2012, men dette er et spørsmål om vær. 2016 hadde nest lavest utbredelse til tross for dårlige forhold for smelting. Mai og mesteparten av juni var kald med mye overskyet vær, det ble dannet relativt lite smeltesjøer på isen slik at solen ikke fikk tak i juni og juli. 2012 hadde nær "perfekt" vær for lav utbredelse, varm mai og juni som skapte mange smeltesjøer på isen som senket albedoen, og sesongen ble avsluttet av kraftige stormer i august og september.