Author Topic: Australia brenner -en varslet katastrofe  (Read 1056 times)

Emeritus

  • Supermedlem
  • *****
  • Posts: 3 103
    • View Profile
Re: Australia brenner -en varslet katastrofe
« Reply #15 on: 11.01.2020, 15:45:06 »
Overskriften i denne strengen passer nok langt bedre enn det forfatteren hadde i tankene.

I 2008 skrev de australske økonomen Ross Garnaut en rapport på nær 600 sider på oppdrag fra den australske regjeringen. Den omhandler en hel rekke forhold, også fremtidige risiki knyttet til skogbranner der en av konklusjonene er at Australia innen 2020 vil oppleve oftere og mer intense skogbranner:

https://www.abc.net.au/news/2020-01-08/economic-bushfires-billions-ross-garnaut-climate-change/11848388

https://www.sbs.com.au/news/how-a-climate-change-study-from-12-years-ago-warned-of-this-horror-bushfire-season

Nå ser vi både at både pressen og i bloggsfæren er full av "kamper" om hvem som er de skyldige. Noen peker på brannstifterne, andre peker på at en ikke har vedlikeholdt skogen godt nok, må skog vedlikeholdes? Det er ikke først og fremst bush og savannegress som er problemet, men ulike arter av de oljerike Eukalyptusslekten som nærmest eksploderer når de først tar fyr og sprer brannene svært raskt. Men alle som med noenlunde redelighet diskuterer dette ser at det ikke er snakk om enten eller, men at disse brannene og utviklingen videre vil dreie seg om mange ulike årsaksforhold som samvirker.

Så vidt jeg skjønner er dette ikke over og brannene kan fortsette lenge. Uansett kan dette bli et skifte i hvordan klimaendringene betraktes. At det blir oftere og verre branner som følge av et tørrere og varmere klima i noen deler av verden, er det ikke mulig å bestride hvis en skal ha sitt intellektuelle renommè i behold. Hvor vidt dette skjer er en annen sak som gradvis vil vise seg de neste årene/tiårene.

Men det er verdt å merke seg at nå har enda en klimaprediksjon tilsynelatende slått til.