Havnivå

Started by Emeritus, 17.07.2015, 12:05:28

Previous topic - Next topic

Emeritus

Det er nå kommet en ny rapport om havnivå;

http://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/2014-state-climate-sea-level

I følge denne er GMS 67 mm høyere i 2014 i forhold til 1993.

Telehiv

#1
Quote from: Emeritus on 17.07.2015, 12:05:28
Det er nå kommet en ny rapport om havnivå;

http://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/2014-state-climate-sea-level

I følge denne er GMS 67 mm høyere i 2014 i forhold til 1993.

For statistisk interesserte, her er en minneverdig kommentar fra forskerne (Watson et al) i et annet team som også klarte å finne en lignende akselerasjon selv om trenden iht. statistiske prinsipper er fallende fra 2010 ifht den jevne trenden i tiårene foran, dvs. har en lavere stigningstakt og ikke økende. Dette fallet i trend forklarer f.eks. NOAA med noen gradgitte elementer av "naturlig variasjon" (sic!).

Men ikke hos disse enda ivrigere varmister som klarer å lage "akselerasjon" ut fra statistisk insignifikante data (!):

Som dere ser av artikkelen linket til nederst blir de ivrige artikkelansvarlige Watson et al, herfra kjent som "havnivåets komiske Ali", imøtegått av en kjølig Dr. Whitehouse ved Tasmania. men de durer på og akter ikke å akseptere noen form for naturlige saker og ting, så Watson & de forklarte like godt denne påståtte "akselerasjonen" ut fra flg. fabelaktige statistiske hallingkast:

â??The researchers take the view that there is a difference between the before and after results because the initial figure is smaller than zero (but not statistically different from it) and the corrected figure is larger than zero (but still not statistically different from it) so that means there has been an accelerationâ? (!!!)

Bedre kan det vel ikke sies? Hvor tar de det fra? ;D

Link: http://dailycaller.com/2015/05/15/are-sea-levels-really-rising-faster-than-ever/#ixzz3g98T6DCp

Emeritus

#2
Telehivs henvisning gjelder et paper som kom i mai i år, der NJ White var hovedforfatter og som jeg omtalte i forrige runde om havnivå. Det jeg nå viser til er en del av en samlet rapport om status for 2014 som er utarbeidet av 413 forskere fra 58 nasjoner og som kom ut i går, 16. juli. Rapporten bygger både på satelittmålinger og fysiske målinger. At GMSL stiger er der flere ulike kilder på. Bl.a. har dette vært målt i Norge over årtier og da taler jeg om fysisk måling, ikke bare satellitt;

http://kartverket.no/sehavniva/Havniva-og-landheving/Slik-maler-vi-havnivaet/

De fysiske målingene viser en stigning på i snitt 1,8 mm/år det siste århundret, noe som er ca. 0,5 mm lavere enn landstigningen på Vestlandet nord for Rogaland, mens satellittmålingen viser nesten det doble, hva som er riktig vil fremtiden vise. Uansett er 1,8 mm/år en svært sterk havstigning i et perspektiv på et par - tre tusen år.