Hvordan sette inn bilder og filer

Started by Ex-administrator, 29.05.2015, 13:50:21

Previous topic - Next topic

Ex-administrator

Standardmetode
Den enkleste måten å sette inn bilde på, er å skrive/lime inn webadressen til et bilde som allerede ligger på et annet nettsted, og deretter merke teksten i forumeditoren og klikke på bildeknappen. Da blir taggene img og /img lagt inn før/etter adressen.

Hvis man høyreklikker på et bilde i nettleseren (Ikke Internet Explorer), får man gjerne opp adressen til bildet. Det varierer voldsomt fra nettleser til nettleser. I min foretrukne nettleser Opera, får jeg valget "Kopier bildeadresse" hvis jeg høyreklikker på et bilde. i Chrome er det omtrent det samme, språket varierer litt mellom versjonene.

Det vi er ute etter er altså adressen til selve bildet, f.eks.:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/The_Sun_by_the_Atmospheric_Imaging_Assembly_of_NASA%27s_Solar_Dynamics_Observatory_-_20100819.jpg

Når man råker ut for bilder som samtidig fungerer som en klikkbar link, er det verre å finne adressen. I verste fall må man lete gjennom HTML-koden for å finne den. F.eks. har jeg funnet dette bildets adresse på VG ved å høyreklikke på det og velge "Inspiser element" i Opera: http://1.vgc.no/drfront/images/2015/05/29/w=652;h=435;217291.jpg

Tilsvarende funksjoner fins i andre nettlesere, men det må vel kunne sies at dette ligger et par små hakk over hva menigmann vet om internett.

Forumets egen bildebank
Under tekstboksen der innlegg skrives, kan man klikke på "Vedlegg og andre alternativer". Velg en fil og last den opp til forumet. Dette kan være både bilder og andre dokumenter, f.eks. PDF Her er det en del begrensninger:

  • Maksimalt 4 vedlegg pr innlegg
  • Maksimalt 499 KB pr. vedlegg
  • Maksimalt 1000 KB for alle vedlegg i innlegget
  • Vedleggene vil bli automatisk slettet av forumet etter First In First Out-prinsippet nÃ¥r lagringsplassen er brukt opp.

Admins anbefaling: Bildr.no
På nettstedet bildr.no kan man laste opp bilder gratis, og når man gjør det, får man en fiks ferdig BBcode (det språket som dette forumet bruker) som man bare kan lime inn i innlegget (I dette eksempelet bruker jeg denne teknikken):


I tillegg kan man klikke seg helt inn på selve bildet, slik at adressen til bildet kommer fram i adressefeltet. På bildet over dette avsnittet er det bare å klikke først på bildet her på forumet, deretter 1 gang til inne på Bildr. Da kommer vi til adressen http://bildr.no/image/dWJBTjFL.jpeg

Denne adressen kan vi lime inn slik som nevnt i standardmetoden.

Størrelse
Setter man inn et bilde via img, kan man legge til egenskapen width for å styre bildets bredde i piksler, slik: {img width=600}http://server.com/etbilde.jpg{/img}

(Har byttet ut [] med {} for å ikke forvirre BBcode)