Oljefondet: Politisk styrt inn i to havvindanlegg i Danmark og Tyskland?

Started by Telehiv, 31.03.2025, 09:45:55

Previous topic - Next topic

Telehiv

Oljefondet har den siste tid falt stygt med ca. 2000 mrd kroner til ca. 18.450 mrd kroner idag.
Det er ikke akkurat tiden for å satse på risikoprosjekter med stort tapspotensial.
Men midt opp i dette synes oljefondet dessverre å gjøre det motsatte, og mest trolig gi etter for politisk press og kjøper seg inn i to havvindprosjekter i Danmark og Tyskland. For her peker alt mot et klassisk grønt tapsprosjekt:
- Kjøper for ca. 45 milliarder kroner
- Dette skal da også dekke oljefondets andel av budsjetterte byggekostnader. Les: Må derfor dekke sin del av (høyst forventede) overskridelser (snakket akkurat med en som har svært god kjennskap til disse prosjekttypene, og han sier at foreliggende utbyggingsbudsjett + samlede driftskostnader "aldri i livet vil holde", han tror på en sprekk på minst 50%).
- Hvorfor er det ingen andre som har bydd på dette kjøpet: Jo, det vil ikke være noen "ekstern finansiering" involvert i transaksjonen. Les: Ingen nye offentlige subsidier til kjøper. Derav manges mistanke om at oljefondet er politisk styrt inn i dette, som en del av sin forventede grønnvasking. Fondet har jo lenge fått formaninger fra enkelte regjeringsrepresentanter - og ikke minst ren kjeft fra MDG, SV og andre ukyndige klimaaktivister om at det deltar for lite i "det grønne skiftet".


Utskiping til feltet Nordseecluster - med komposittmaterialer som ikke kan gjenvinnes....

Oljefondet kjøper seg inn i havvindprosjekter i Danmark og Tyskland
Norges Bank Investment Management (NBIM), forvalteren av Oljefondet, melder mandag at det har kjøpt en andel på 49 prosent i to havvindprosjekter under bygging i Danmark og Tyskland.
Avtalen ble signert 26.mars 2025 og forventes gjennomført i begynnelsen av tredje kvartal 2025, opplyses det. Selgeren er RWE, som fortsetter som operatør og største eier.
Prisen er 1,4 mrd. euro, tilsvarende rundt 16 milliarder kroner, for andelen på 49 prosent i de to prosjektene. Samlet er prosjektene verdsatt til rundt 33 mrd. kroner.
Totalt kommer NBIM til å betale rundt fire mrd. euro, tilsvarende rundt 45 milliarder kroner, for aksjene og sin andel av framtidige byggekostnader. Det vil ikke være noen ekstern finansiering involvert i transaksjonen, opplyses det.


Et siste sukk:
Det er vel ingen stor risiko å hevde at også her vil Klimadebatt få rett i sine spådommer om et nytt grønt tapsforetak, og som også her selvsagt ikke vil ha noe med reelt miljøvern å gjøre:
- Vi har siden forumets start hatt rett i SAMTLIGE advarsler om ulønnsomme, naturødeleggende og energiteknisk dysfunksjonelle "grønne" prosjekter. 
 
Finansavisen: https://www.finansavisen.no/energi/2025/03/31/8253866/oljefondet-kjoper-seg-inn-i-havvindprosjekter


Telehiv

Oljefondet (jfr. trådstarten) har så langt faktisk greid å styre unna mange av de dummeste og mest selvskadende "grønne" politikerønskene, selv om de nå snubler inn i bombefeltet offshore havvind.
Verre er det med like STATSEIDE Statkraft, som i tillegg har sluppet løs en skamløs bonusprogresjon i ledergruppen basert på fortjenesten fra utplyndringen av norske kunder.

STATKRAFT-skandalene: Kjør et nettsøk på tapene i utlandet, så ser dere bildet de siste årene:
- startkapital: lopping av norske kunder
- brenne av pengene i utlandet på tapsprosjekter (påstått "grønne") utenfor Statkrafts kompetanseområder
- i mellomtiden har ledelsen delt enorme bonuser seg i mellom


Statkraft har investert 3,8 milliarder kroner i Nye teknologier de siste årene. Konserndirektør Henrik Sætness mener investeringene skaper langsiktige verdier selv om det ble løpende milliardunderskudd bare i fjor.Foto: Mikaela Berg
 
Statkraft: En blanding av grønn-posering og plyndring av norske strømkunder
Og nå begynner tallene vi har advart om her flere ganger å vise seg:

Dette er noen av Statkrafts største tapsbomber: Milliardunderskudd i tek-investeringer
Biodrivstoffabrikk, elbillading og klimavennlige bildekk.
Statkraft forvalter store deler av Norges vannkraftressurser og er kjent som en av statens store utbyttemaskiner. De siste årene har de investert tungt i umoden teknologi.
I fjor gikk Statkrafts «nye teknologier» med et underskudd på 1,5 milliarder kroner. Mange av investeringene er blitt til store, løpende tapsprosjekter som er avhengig av kapitaltilførsel.


Resten er dessverre bak betalingsmur, men regner med leserne allerede ser poenget.

Lenke: https://www.dn.no/energi/dette-er-noen-av-statkrafts-storste-tapsbomber-milliardunderskudd-i-tek-investeringer/2-1-1793797