Før EUs fjerde energipakke: Disse partiene stemte for ACER i Stortinget i 2018

Started by Telehiv, 26.09.2024, 12:23:16

Previous topic - Next topic

Telehiv

De fleste har etter hvert skjønt at de partiene som stemte for ACER i 2018 må bære det sentrale ansvaret for at Norge har mistet den nasjonale råderetten for strømforsyningen.



Disse stemte for og mot
Stortinget behandlet Norges tilslutning til den tredje energimarkedspakken – og dermed ACER – 22. mars 2018. Et flertall vedtok Solberg-regjeringens forslag om tilslutning, viser voteringsoversikten.

Disse partiene stemte for:
Arbeiderpartiet
Høyre
Fremskrittspartiet
Venstre
Miljøpartiet De Grønne

Disse partiene stemte mot:
Senterpartiet
Sosialistisk Venstreparti
Rødt
Kristelig Folkeparti

Hvor går FrP nå?
Frp sa i 2022 at de hadde ombestemt seg, og ville gå mot EUs fjerde energimarkedspakke.
Ifølge Listhaug i 2022 var Frp positive til ACER i 2018 (men hun og 11 andre passet på å ikke være til stede ved avstemningen, de benyttet såkalt "utbytting"), men endring i kraftsituasjonen i Europa hadde fått partiet til å endre standpunkt.
– Vi ser nå at vi ikke nødvendigvis er tjent med ACER. Det er fordi vi nå ser de uante konsekvensene av den uansvarlige energipolitikken som flere europeiske land har ført. Blant annet ved å legge ned regulerbar kraftproduksjon som atomkraftverk, og i for stor grad basere seg på import av russisk gass og væravhengig kraft som vind- og solkraft, sa Listhaug.

Frp stemte i 2021 for et forslag om å reversere tilslutningen til ACER og EUs tredje energimarkedspakke.
Partiet har i tillegg vedtatt på landsmøtet å stemme nei til EUs fjerde energimarkedspakke* når den kommer opp til behandling i Stortinget.

*EUs fjerde energipakke, også kalt ren energi-pakken, består av fire forordninger og fire direktiver. Den erstatter kraftmarkedslovgivningen i tredje energimarkedspakke og mye annen EU-lovgivning på energi- og klimaområdet. Pakken ble vedtatt i EU i 2018.
Energipakke 4 innebærer at energibyrået ACER, EU-kommisjonen (eller EØS-tilsynet ESA) og ACERs underbruk i Norge, Reguleringsmyndigheten for energi (RME), får enda mer myndighet på bekostning av nasjonal kontroll.


Så gjenstår å se hva de ulike partiene gjør når det faktisk skal stemmes.
EU presser på og til og med truer med sanksjoner mot Norge hvis de ikke godtar pakken ASAP.
Men foreløpig dytter regjeringen stortingsbehandlingen av pakken ut i tid så lenge som mulig, siden folk er såpass forbannet allerede.

PS: For ordens skyld
Hvilke partier stemte for EØS-avtalen i 1992?
Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet stemte samlet mot å gi samtykke. Med unntak av enkeltrepresentanter fra Kristelig folkeparti, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet, stemte resten av Stortinget samlet for avtalen.