Oljefondet taper stort på "infrastruktur for fornybar energi"

Started by Telehiv, 18.04.2024, 11:00:17

Previous topic - Next topic

Telehiv

Oljefondet er politisk pålagt å investere i selskaper og foretak innenfor "fornybar energi"
Oljefondet har i dag lagt fram resultatet for første kvartal 2024, og helt i tråd med de dysfunksjonelle og ulønnsomme løsninger som foreligger innen det såkalte "grønne skiftet", oppgir nå Oljefondet et tap i første kvartal 2024 på -11,4 prosent for "unotert infrastruktur for fornybar energi".

Fondet tjener heldigvis mye penger på aksjeinvesteringene utenfor den pålagte deltakelsen i "det grønne skiftet" slik at markedsverdien økte til 17.719 milliarder kroner dette kvartalet. Fondet fikk samlet en avkastning på 6,3 prosent, tilsvarende 1.210 milliarder kroner.
– Hovedforklaringen er de ordinære kommersielle aksjeinvesteringene, som hadde en svært god avkastning på 9,1 prosent i dette kvartalet, særlig drevet av teknologisektoren

- Avkastningen på renteinvesteringene var imidlertid negativ, -0,4 prosent
- Investeringer i unotert eiendom fikk også en negativ avkastning, –0,5 prosent
- Avkastningen på unotert infrastruktur for fornybar energi var som nevnt svært negativ, hele -11,4 prosent.

Hvor lenge vil politikerne fortsette å presse fram økende tap på fornybar-området?
En ting er raseringen av norsk natur og havområder og tilhørende fugle- og dyreliv med særlig vindparker, og den tilhørende voldsomme stigningen i kraftprisene.  Foreløpig har Norge nok penger til å subsidiere bort de verste synlige skadevirkningene, men ute i verden ser vi at dette allerede har gitt en omfattende forvitring av industrialiserte statsøkonomier.
Spørsmålet her er om man skal kaste inn ytterligere penger på det dysfunksjonelle grønne skiftet med å kjøpe andres elendighet i utlandet (slik oljefondet nå er pålagt å gjøre)?

Dvs.: Hvor lenge skal politikerne få fortsette å trykke på for investeringer som tegner til å bli mer og mer ulønnsomme etter hvert som skalkeskjulet med offentlige subsidier tørker bort i land etter land som er iferd med å ødelegge sin økonomi på tilsvarende "grønne" og sterkt dysfunksjonelle besvergelser?

Foreløpig må Oljefondet operere med slike besvergelser på sin hjemmeside:
"Slik jobber vi med klima og miljø
Et mål for vår ansvarlige forvaltning er å arbeide for at selskapene fondet investerer i innretter virksomheten slik at den er forenlig med globale netto nullutslipp i tråd med Parisavtalen. Vår ambisjon er at selskapene oppnår netto nullutslipp innen 2050."

"Ansvarlig forvaltning"?!?
Dessverre ser vi at dess mer man kjører på med såkalte "klimatiltak", dess dårligere reelt miljøvern bedrives.
Hvor mye natur og miljø skal raseres før man tar til vett og begynner med reellt miljøvern igjen, herunder økt fokus på rensing av fossile utslipp? Man kan ikke fantasere seg bort fra at høyst funksjonell fossil energi vil verden trenge i mange tiår til dersom man vil unngå sammenbrudd og kollaps i alle sosiale og tekniske infrastrukturer.

Telehiv

Litt på siden av Oljefondet, men Finansavisen skriver om den begredelige utviklingen i det norske statlige investeringsselskapet Investinor AS stiftet i 2008:

"Kastet kortene etter ti blodige år"
Trond Giske ga Investinor 500 millioner skattekroner til skogsatsing i 2013. Investinor forelsket seg i Kebony, og pøste inn penger. Nå har de kastet kortene. Nesten alt er tapt.

Men tapene i Kebony (enda et selskap som skulle redde "klimaet" iht politikerhodene rundt Investinor) er bare begynnelsen på elendigheten for Investinor: Iht. vedtektsfestet formål skulle selskapet "bidra til økt verdiskapning gjennom å tilby risikovillig kapital til internasjonalt orienterte konkurransedyktige bedrifter, primært nyetableringer." Der alle medvirkende skjønte at her skulle klimafokuserte selskaper prioriteres.

Investinor har etterhvert fått tildelt 8 milliarder kroner å forvalte
Eierskapet forvaltes av Nærings- og fiskeridepartementet. Selskapet er medlem av Norsk Venturekapitalforening, men forvaltningen har likevel vært en særegen katastrofe hele veien. Det tok dessverre alt for lang tid før Riksrevisjonen slo alarm:

Kritikk fra riksrevisjonen
I 2022 avdekket Riksrevisjonen at Investinor sine direkteinvesteringer har hatt null avkastning i perioden 2008 til 2021 (13 år). I perioden fra 2008 til 2021 bevilget Stortinget 4,2 milliarder kroner til selskapet. Målet er å få høy avkastning på investeringene over tid, som så kan brukes til nye investeringer eller gi utbytte til staten. Investinor har selv mål om en årlig avkastning på ti prosent, men undersøkelsen fra Riksrevisjonen viste at selskapet har tapt totalt 46 millioner kroner i undersøkelsesperioden. Riksrevisjonen sin undersøkelse viste også at Investinor eier bedrifter lengre enn planlagt og at selv om oppstartbedrifter får økt kapitaltilgang, blir få av dem lønnsomme. Toppsjefen økte også lønnen med 13,4 prosent mellom 2018 og 2021. Terje Eidesmo har vært administrerende direktør siden 2019. Han hadde en lønnsøkning på over 1 million kroner til 4 millioner kroner fra 2020 til 2021.

Null avkastning er ikke akkurat tilfredsstillende over en periode med økonomisk oppgang og gjennomgående høy avkastning på investeringer


DYR SATSING: Investinor-direktør Stig Andersen har vært i Kebony-styret i flere år. Nå har Investinor gitt opp den dyre satsingen, og Andersen har forlatt Kebony-styret. FOTO: ANDERS HORNTVEDT

Men men, ifht. subsidiegalskapen rundt vindmøller og det dysfunksjonelle grønne skiftet forøvrig, er vel dette for peanøtter å regne?
I mellomtiden må de 1 million årlig besøkende i Lofoten greie seg uten toaletter og driter desperat i folks hager. Kanskje det hadde vært bedre miljøpolitikk at staten bekostet skikkelige toaletter både der og i ALLE stressede turistområder i Norge? Inkludert min hjemby Bergen, der bare detektiver i klasse med Varg Veum klarer å finne et fungerende offentlig toalett.