Podcast P2 Trygdekontoret: Giske analyserer hva som har gått galt med Ap

Started by Telehiv, 01.12.2023, 10:49:10

Previous topic - Next topic

Telehiv

Nedenfor er lenket til en podcast jeg tror alle politisk interesserte vil ha glede av:

Trond Giske har siden han sterkt metoo-rammet trakk seg tilbake som nestleder i Ap i 2018 bygd opp landets største Ap-lag (Nidaros), gitt ut boken Verdt å slåss for, og tatt mastergrad i statsvitenskap på politiske makt- og konfliktforhold med arbeidet "Nærvelgere og globalvelgere som politiske skillelinjer", blant annet med utgangspunkt i Stein Rokkans analyse av konfliktlinjene i politikken.

Det er lenge siden jeg har hørt så frittstående og gode analyser av hvordan politisk makt fungerer, styrkes og brytes ned. Giske leverer rett og slett en imponerende klar introduksjon til en rekke overraskende politiske mønstre som ikke ligger klart i dagen. 
Eller for å si det sånn: Man trenger ikke å like dagens Ap for å finne dette interessant  ;)Lenke: https://radio.nrk.no/podkast/trygdekontoret/l_0360995c-f703-479b-a099-5cf703979b1b 

Telehiv

Toppledelsen i Ap gjør, ikke akkurat uventet, alt de kan for å tie ihjel Giskes nye bok. Herunder at ingen partitopper skal tillates å inngå i noen faglig diskurs med Giske. Man skal bare summarisk overse eller avvise:
- Den mildt sagt lite analysisk skolerte olje- og energiminister Terje Aasland, som neppe aner noe om den forskningslitteratureen som ligger i bunn for Giskes analyser, presterer f.eks. å avfeie Giskes debattinvitt med "for enkelt".

Interessant nok er det en gammel Høyremann som forsøker en noenlunde saklig kommentar til Giskes bok, og som også klarer å se at det er gjort en del analyser om politisk dynamikk som bør interessere bredt:


Michael Tetzschner
(H) 1. VARAREPRESENTANT TIL STORTINGET


"Om Trond Giskes bok, del I
Trond Giske har skrevet en svært interessant bok om situasjonen i Arbeiderpartiet, der utelatelsene er vel så interessante som det som faktisk står på trykk."
 
Lenke: https://www.minerva.no/arbeiderpartiet-boker-norge/om-trond-giskes-bok-del-i/436097