Høstværet 2023

Started by Telehiv, 06.10.2023, 14:23:04

Previous topic - Next topic

Telehiv

Vi er ferdig med tråden for sommerhalvåret 2023, men de tidlige vintertilstandene allerede tidlig i oktober tilsier at vi oppretter en tråd som følger med på snøen "vi aldri mer skulle få se". VG melder i dag:

HALV METER SNØ I TYNSET
Politiets operasjonsleder i Innlandet Stig Folstad Hansen melder om mye snø på Tynsnes (sannsynligvis mener journalisten å skrive "Tynset").
– Vi har fått rapporter om en halvmeter nysnø på på riksvei 3 over Kvikneskogen. Det er mye, sier han til VG.PS: Håper folk i området har bedre vett enn å høre på værvarslingen fra The Weather Channel.
Fra i dag melder de "Snøopphopning på under 2 cm". Er det det som gjelder for "en halvmeter snø" hos folk flest?

https://weather.com › no-NO › weather › tenday › Ty...
Lett snø. Lav -4°C. Vinder S og vekslende. Sjanse for snø 70%. Snøopphopning på under 2 cm. UV-indeks0 av 11. Måneoppgang23:44. Halvmåne. Månenedgang18:32


Våre beste ønsker går også til John Smits i NRKs klimabøttekott for sjokkskadde klimaalarmister: I går kveld trøstet han seg med et sted sørpå som hadde hatt 17 grader, etter han hadde stotret seg gjennom noen hjelpeløse snøkommentarer for nordområdene og selvsagt unngikk å nevne et kaldt Svalbard i samme farten. At Tynset skulle få en halv meter snø om bare noen timer var ikke på hans varselliste...

Telehiv

#1
Global temperatur for september 2023 lander over snittet for referanseperioden, der hoveddelen av oppvarmingen har kommet i tropiske/subtropiske områder relatert til en påbegynt varm ENSO-fase i Stillehavet, mens polområdene både i nord og sør faller utenfor dette værsystemet.
Med et glimt i øyet kan vi fastslå at den påstått "universelle" CO2-hypotesen virker høyst ulikt i forskjellige deler av verden - man må faktisk være innelåst i NRKs klimabøttekott e.l. for ikke å se det :-)

Det vi ser nå i begynnelsen av oktober er derfor rekordtidlige snøfall mange steder på den nordlige halvkule (jfr. en halvmeter snø i Tynset denne uken), kulderekorder og rekordtidlige snøfall i en rekke land, planer om rekordtidlige heisåpninger i USAs mange alpinanlegg, osv.

Island med uvanlig kald september
Et typisk eksempel på utviklingen i nordområdene er Island, der september ikke bare ble kaldere enn siste tiårs snitt (2013-2022), men også kaldere enn tredve års referansperioden (1991-2020).Vi noterer også at Reykjavík for hele 2023 kommer ut med et snitt på 5.9C, som er under 1991-2020 referansen. Det vanlige modellbaserte våset om at "klimakrisen" (som ikke eksisterer annet enn i modellene) ville fortsette med kontinuerlig oppvarming av Island avsløres igjen som det det er: Å stikke fingeren opp i lufta, mate modellene med de siste ønskede utfall iht CO2/AGW-hypotesen. Men nå er Island sammen med resten av nordområdene trolig på vei inn i en ny kaldere fase, i tråd med både solforskernes analyser og mer frittstående, historiekyndige klimaanalytikere som itererer på faktisk observerte (ikke modellerte) sykluser og trender.

Global temperatur er fremdeles, selv med den ENSO-påvirkede september 2023, i en svak fallende trend de siste 7 år. Men igjen, som jeg har skrevet flere steder de siste årene, vi må trolig vente i både 5 og 10 år før det foreligger sikrere statistisk grunnlag for at det faktisk er snakk om en påbegynt klimaendring fra 30 varme til 30 nye kaldere år.
 

Telehiv

#2
"Klimaforskerne" påstår at vinteren skal komme senere og vare kortere enn før. 
Og snø er det jo lenge siden våre barn skulle få oppleve for siste gang.
Men jaggu er det rekordtidlig snø igjen, dere. Men pga. slike fabelaktige "klimaforsker"-spådommer har jo folk helt sluttet å forberede "vinteren som aldri skulle komme mer":

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/EQewvG/sommerdekk-troebbel-paa-fjellet-vi-laerer-jo-aldri

Man trenger ikke dra til høyfjellet en gang, her en dagsfersk stemningsrapport fra lavlandet i Trøndelag:PS: I gamle dager ble høstferien kalt "potetferie". Men det var da ikke slike vinterlige tilstander da jeg tok opp poteter i min barndom og ungdom!? Hva i alle dager er det som skjer?

frankolsen

Det er varslet en kald vinter i Europa, på linje med vinteren 2009-2010 :)
Så folket får bare stålsette seg.

Telehiv

Quote from: frankolsen on 08.10.2023, 21:33:48Det er varslet en kald vinter i Europa, på linje med vinteren 2009-2010 :)
Så folket får bare stålsette seg.

Vi får varme oss på en klimamodell eller to  8)
Jfr. Dr. Roy Spencers legendariske påvisning av hvor mye IPCCs modellprediksjoner har feilet ifht faktiske observasjoner opp gjennom årene:

Telehiv

#5
Ta en titt på værtilstanden i Europa de senere dager - hva tror dere er fokus i media og hos lurveforskerne?
- den varme vestlige delen skyldes "klimaendringer"
- den svært kalde østlige delen (og Nord-Afrika for den del, som har levert denne varmen til Vest-Europa og nå kjøles ned) omtales ikke, eller viftes bort som "tilfeldige værforhold"
- at snittet for hele Europa faktisk går i snitt-minus på dette, omtales absolutt IKKE  ;)Men det er ikke mange dagene før Vest- og Sentral-Europa får noe kortvarig "vær" igjen, for fram mot helgen blir det skikkelig mye kaldere der, for her er varselet for 16 oktober:Så dermed må både media og Samset'ene lete andre steder etter "klimaendringer" en stund  ;D

Telehiv

#6
Hvis vi skal tro utenlandske værvarsler går det mot en ekstremt kald periode over store deler av Europa fra i dag og framover, med temperaturer ned mot 10C under normalt.

Kaldfronten nordfra vil krysse UK i ettermiddag, og trenge ned gjennom Europpa i morgen.


Kaldfronten vil på sin videre ferd omfatte områdene helt fra Baltikum til sentrale Frankrike, og fortsette øst-sydøst på søndag. På mandag vil disse vinterlige forholdene ha nådd så langt syd-øst som å passere Balkan og kjøle ned også i Middelhavsområdet:

Utsiktene pr. 16. oktober:


Stakkars Norge
Det skal bli interessant å se NRK melde været for den neste uken her til lands, for her er hva utlandet melder:

"A frontal system will also deliver heavy snow to the likes of Norway, northern Sweden, and Finland (initially). Fresh snow accumulations will range between 30-50 cm broadly across Scandinavia, with localized spots, namely the mountains of SW Norway, threatening to exceed a meter and a half (5ft) over the next 5-days alone (Oct 12 – Oct 16)":PS: Jeg frykter det blir trangt i NRKs klimabøttekott framover; man må jo anta at deres internasjonalt anerkjente klimaforsker Ingrid Stenvold vil prøve å presse seg inn hos allerede vinterparkerte John Smits og begynne å slåss om den eneste bitepinnen som er igjen (den andre gnagde jo Smits opp under de verste snøfallene sist vinter)

PS2: Det er ikke VINTER vi snakker om her; foreløpig er vi knapt kommet halvveis inn i høsten. Men Samset & de vil nok snart rykke ut og benekte disse vinterlige forholdene; i deres velkjente forskertradisjon vil de selvsagt også her parere med at "de er ikke fagfellevurderte".
Vi andre ler så det gjaller mens vi holder oss i ullteppene og venter på (den trolig altfor sene) våren.Telehiv

#7
Vi kan ta en ny sjekk på de første målingene for snøforholdene på nordlig halvkule, som fremdeles ligger over snittet for referanseperioden 1982-2012:


 
Når vi først snakker om økte snøforhold på den nordlige halvkule, så er jo dette helt i tråd med langtidstrenden: Det er helt utrolig at ikke media foretar den aller minste sjekk av hva de verste lurve-klimaforskerne og deres propagandasentraler forer dem med om "snøen som forsvinner". Sannheten er jo en tydelig vekst i snømengder i flere tiår, ikke minst tydelig for høsthalvåret:Telehiv

#8
Og hvorfor er det ingen media som sjekker bløffingen om at UK hadde tidenes varmeste sommer i år?
Og at de var hardt rammet av "ekstremnedbør"?
Bare bløff og AGW-propaganda fra ende til annen:

Sommerhalvåret i både 2006, 2018 og 2022 var varmere enn denne påståtte "rekordsommeren" 2023, og det vi egentlig ser er ikke noteringsverdig endring i trend de siste tjue år:Og hvordan var det med denne "ekstremnedbøren" som visst skal ha blitt verre og verre år for år?
Vi får sjekke da, og finner at 2023 ikke skiller seg nevneverdig fra de andre sommerhalvårene kontinuerlig målt siden 1836, bortsett fra at vi faktisk har en nedgang i nedbørstrenden det siste tiåret. Ellers er det knapt noteringsverdige endringer i nedbørsmønsteret på nesten 200 år:Vi må spørre her som alle andre steder: Hvor er den berømte "klimakrisen"?

Telehiv

#9
Vinterlige forhold på Østlandet bare halvveis i høstmånedene?!

Met. Inst. har funnet det nødvendig å ta i bruk fy-ordet "snøvarsel" for Oslo og Østlandsområdet i helgen.
De frykter visst opp mot 10 cm snø. Dere vet, det stoffet vi aldri mer skulle få se.
Men allerede nå, bare halvveis i høsten?!Lenke: https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/farevarsel-for-snoe-i-oslo-omraadet.LucRjaFIq?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row3_pos3&utm_medium=dre-65325948ccf18bde5e52dd06

Telehiv

#10
Vinteren skulle komme senere og senere og forsvinne tidligere og tidligere, har klimaalarmistene hevdet de siste tiårene. Problemet er at de blir mer og mer betuttet for hvert år som går nå. Denne høsten har det f.eks. allerede oppstått uvanlig vinterlige tilstander mange steder på den nordlige halvkule, og i natt perset Karasjok med -18,7C. Og vi er ennå bare på høsten mens Sørlandet forlengst har hatt sin første snø:
-Normalt bruker det første snøfallet å komme i midten av november på Sørlandet, opplyser meteorologen.
Nå må Met.inst. rykke ut igjen, og melder:

Snø i lavlandet på Østlandet
Det er vel dette som blir den nye "klimakrisen" da, for bladsmørerne, etter hvert som været ligner mer og mer slik som vi hadde det på 70-tallet?


SKYDEKKE: Det kan bli snø i lavlandet i Sør-Norge søndag. Foto: Meteorologisk institutt/Yr
 

Telehiv

#11
I Montana er det allerede masse snø, jfr. at man i 2019, etter mange års solide bretilstander, fant å måtte fjerne skiltene som opplyste folk om at breene i staten ville være borte innen 2020: "GLACIERS GONE BY 2020".

I 2019 måtte et rødmende USGS innrømme:
"Larger than average snowfall over several winters slowed down that retreat rate and the 2020 date used in the NPS display does not apply anymore"

Skiltene kommer neppe opp igjen med det første, heller: Allerede nå i oktober ser det sånn ut i de trakter:Telehiv

#12
Vi får ta en siste titt på høstværet rundt om før vi fortsetter på vintertråden for 2023/24.
Men høst og høst, fru Blom: En ting er at Sør- og Østlandet har fått tidlig snø.
Men de har det verre i USA, der er det nå bare Florida som ikke måler kuldegrader noe sted, og snøen laver ned i mange av jordbruksstatene mens de ennå holder på få årets avling i hus. F.eks. har bøndene i Nord-Dakota dette å slite med nå:Og jammen har ikke høstens snøforhold på nordlig halvkule startet med å legge seg langt over referanseperioden atter en gang:
 

Telehiv

#13
Må dessverre lete fram denne tråden om høstværet 2023 igjen - husk at det fremdeles er HØST et par uker til! Og her i Norge er det lenge siden vi har sett John Smits på Dagsrevyen, dvs. uvanlig kaldt og snørikt over hele landet.
Men værforholdene rundt om på hele den nordlige halvkule tyder på langt framskreden vinter allerede, med en strøm av nye kulde- og snørekorder. Jeg gjengir fra div. engelskspråklige kilder (norske medieoppslag om kulde- og snørekorder er som vanlig ikke å oppdrive):

Snowstorms claim the lives of shepherds in Mongolia and China
Og dette har pågått siden i fjor:
- Last year, cold and snow disrupted the seasonal migrations of shepherds in northern China, Kazakhstan and Mongolia.
- Last November, herders in the northwestern Chinese region of Xinjiang died in the lowest temperatures since the 1980s. Hundreds of cattle and sheep froze to death as snowstorms and temperatures as low as a record -48.6°C blew in from the north
.

Record snowfall in China
- Trains and buses were canceled and schools closed across northern China as the first major snowstorm of the season hit the country. According to the weather service, the cold front is expected to bring record-breaking snowfall.
- Major highways in northeastern cities such as Harbin, the capital of Heilongjiang province, are closed and flights have been canceled, according to Chinese state broadcaster CCTV.


Lots of snow in Anchorage
- Anchorage also saw its first major snowfall from Sunday to Monday, with more than 15 cm falling on November 5 alone.
- According to the National Weather Service, this was the most fresh snow ever to fall in the city on November 5. The previous record of 10 cm from 1964 was thus clearly surpassed.


One meter of early-season snow in the Alps
- It has snowed heavily in the European Alps this week. "It's looking good," reports planetski.eu.
Snowfall amounts have exceeded one meter in some areas, with the zero degree line dropping to 1,500 meters.
- High levels have been recorded in the northern French Alps, such as the ski resorts of Tgnes, Le Arcs, La Rosiere and Chamonix, while in the western Swiss Alps Glacier 3000 and Verbier, as well as Courmayeur and La Thuile in north-western Italy, have recorded incredible early winter levels.
- Numerous European ski resorts have already opened their slopes: 2 in Finland, 1 in Norway, 7 in Austria, 3 in Italy and 3 in Switzerland. More ski resorts were due to open this weekend, including Verbier in Switzerland (on Fri, November 10).
- Operators in France are also preparing for an early opening, as the number of requests has increased following the heavy snowfall.


90% of Russia covered by snow
- According to the scientific director of the Russian Hydrometeorological Center Roman Vilfand, 90% of Russia is covered in snow.
- All of Siberia and the south of the Urals are covered with snow, including Transbaikalia; in the Khabarovsk Territory and Primorye there is an average of 20 cm of snow; on Sakhalin it is up to 8 cm.
- Most of Karelia is covered in snow, as is the northern half of the Arkhangelsk region, including Arkhangelsk itself; snow has been accumulating in the Komi Republic for a long time, while in the north of the Perm Krai the snow cover persists.
- On the European side, the border of the snow cover runs north of Moscow and St. Petersburg, according to a report by hmn.ru. "Now we can say that 90% of the territory is covered in snow," said Vilfand to illustrate the situation.


More record-breaking snow in China
- A record-breaking early snowfall has hit northeast China this week, leading to flight cancellations, road closures, train cancellations and school closures.
- According to a senior meteorologist at the National Meteorological Center, the first snowfall in northeast China usually occurs between late November and early December, so this week's snowfall came exceptionally early.
- Harbin issued a very rare "red" blizzard warning – the highest in China's four-tier warning system.


Heavy snowfall hit a number of Chinese provinces, causing widespread disruption.
- China's National Meteorological Service has issued an orange blizzard warning for the provinces of Jilin, Heilongjiang and Inner Mongolia.
- The lingering cold is the next problem and workers are now scrambling to restore power and clear snow-covered roads.


Kulde- og snørekorder i Russland:
This is a 'proper' early winter Arctic storm – no wonder the western media won't touch it.
–40°C in Russia
Following the news that 90% of Russia is covered in snow [see above], the low temperatures are also making an early and ubiquitous appearance. "The Russian winter is taking its course", reports gismeteo.ru.
- The first -20 °C of the season were measured in Russia on October 11, and the first -30 °C were recorded on October 17.


And now the continental cold has reached a new peak: -40°C.
- Last weekend in the Tuguro-Chumikansky district of the Khabarovsk Territory it was -40°C. This weather is considered "very cold" even in the depths of winter, let alone in early November, even by Russian standards.
- The cold was not an isolated case either: on November 7, -40 °C was also measured in Tomponsky Ulus in Yakutia:
Source. Gismeteo

According to Gismeteo, this frost will not disappear. On the contrary, it will intensify in the coming days and spread to new areas.

SØRLIGE HALVKULE? REKORDENE FALLER!
Må nesten nevne at sørlige halvkule setter årstidsrekorder for kulde og snø også:

Historic November cold grips Argentina, Australia
- A late cold spell has hit large parts of South America, especially Argentina. The country recorded the lowest November temperatures since records began.
- A number of records for highs and lows have fallen. New lows include the 0.1°C at Córdoba Airport, which broke the record of 2°C set on November 4, 1992, the 1.6°C in Chamical, which broke the record of 4.5°C set on November 9, 2010, and the 2.8°C in Mendova, which beat the 3.2°C set in 1992.
- New lows include Gualeguaychú's 13.8°C, which broke the old record set in 1992, and Paraná's 13.5°C, which beat the record set in 1936.
- The cold was severe, up to 24 degrees Celsius below normal, and it was also widespread, affecting most of Argentina.


Australia
- While it was really hot in the west, the east was freezing. New November lows fell in New South Wales, including -2.5°C in Young and -0.1°C in Parkes.

Cold October in Uruguay
- The South American frost at the beginning of November also hit Uruguay, continuing the anomalously cold October. October 2023 averaged between -0.5 °C and -1 °C below the multi-year norm.

Og til slutt unner vi oss å gjenta at det er registrert mer enn to tiårs nedkjøling i Antarktis
New study: Antarctica cools more than 1°C since 1999
Significant cooling in the 21st century in the Central Pacific, East Pacific and almost the entire Antarctic "implies considerable uncertainties in the future temperature projections of the CMIP6 models". – Zhang et al, 2023 reports that mean annual temperatures in West Antarctica fell by more than -1.8°C between 1999 and 2018. The cooling was most pronounced in spring, with the West Antarctic Ice Sheet (WAIS) cooling at a rate of 1.84°C per decade.
- According to the results of Zhang et al., most of the Antarctic continent has cooled by more than 1°C in the last two decades. See, for example, the cooling trend of ~1 °C per decade for East Antarctica (2000 to 2018) shown here:


Telehiv

#14
Høsten er ennå ikke over, men vinteren har overtatt mange steder i verden likevel.


Japan har de tidligste snøfallene på 40 år

Den japanske byen Fukuoka melder om de tidligste snøfallene siden november 1983, og japansk værvarsling advarer om at store snøfall vil dominere store deler av landet framover.

Men de tidlige strenge vinterforhold har som nevnt allerede herjet i ukevis i nordøstlige Kina, Mongolia og østlige Sibir. Og nå altså nådd helt ned til Japan. Utsiktene for Asia framover til 6. desember peker mot enda mer snø og tilhørende herjing med CO2-hypotesen. Så ikke vent at dette blir et hovedtema på COP28!  ;)