AI: "Alle kan bli programmerere nå. Det holder å snakke til datamaskinen"

Started by Telehiv, 30.05.2023, 10:31:11

Previous topic - Next topic

Telehiv

Det dyptfavnende utsagnet i trådtittelen kommer fra Nvidia-grunnleggeren Jensen Huang. Nvidia er selskapet som siste året har gjort et sensasjonelt comeback ved å satse på kunstig intelligens og anses nå som ledende på området.

Kunstig intelligens – Artificial intelligence (AI)
- Kunstig intelligens er datasystemer som er designet til å løse problemer selv eller analysere store datamengder, innenfor en ramme. Det kan analysere store mengder data langt raskere enn mennesker og derfor finne mønstre og sammenhenger det er krevende å finne manuelt.
- Maskinlæring er en type kunstig intelligens som har vært i bruk lenge, men ny AI-teknologi tar nå dette til et helt annet nivå.
- I dag er all kunstig intelligens i praksis maskinlæring, men begrepene brukes om hverandre.


Databrikkeselskapet Nvidia, som er mest kjent for å utvikle avanserte grafikkort, avsluttet forrige uke med en kursoppgang på over 25 prosent. Børsverdien på selskapet økte med 200 milliarder dollar. Dette kom etter selskapet knuste alle forventninger i siste kvartal. Etter en stjernesmell i 2021 har Nvidias aksjekurs nå eksplodert og dermed mer enn hundredoblet seg på ti år. Det gjenstår bare en fire prosent oppgang før det amerikanske selskapet blir en del av den eksklusive klubben av selskaper med en børsverdi på over 1000 milliarder dollar, der Apple, Microsoft, Alphabet og Amazon allerede befinner seg.


Nvidias konsernsjef Jensen Huang holdt en tale på Computex i Taiwan på mandag. – Selskaper som drar nytte av kunstig intelligens vil styrke posisjonen. De andre vil gå til grunne, sa grunnleggeren. (Foto: Ann Wang/Reuters/NTB)

Jensen Huang var klokkeklar overfor sine tilhørere:
– Verden er på vei inn i en ny, viktig epoke som kan sammenlignes litt som begynnelsen av internett og pc-er. Endringene som kommer fra kunstig intelligens er langt viktigere. 1984, da jeg gikk ut fra universitetet, var et perfekt år. Det vil være det samme med 2023.

Han snakket åpent om veien fra å være et selskap som sto på randen av avgrunnen til å være verdt nesten 1000 milliarder dollar. Nvidia ble kritisert for å ikke kaste seg på smarttelefonbølgen i 2010.
Det var en strategisk beslutning som lønnet seg. Ved å forlate smarttelefonmarkedet åpnet det tankesettet vårt til å finne opp et nytt marked, forklarte han.

Spist – eller bli spist
Dette markedet er kunstig intelligens. I fjor lanserte Nvidia dataprosessoren H100. Timingen ble sett på som elendig. Teknologiselskapene var i ferd med å stramme inn og få var interessert i å betale en halv million kroner for H100-prosessoren. Nvidias aksjekurs stupte med to tredjedeler i 2022.

En mer brukervennlig og avansert versjon av språkroboten Chat GPT, som er basert på kunstig intelligens, ble imidlertid lansert i november i fjor. Nvidias aksjekurs har steget med 172 prosent siden nyttår da selskaper kjøper flere H100- prosessorer samtidig. Jensen Huang hevder at:
"De neste ti årene vil tradisjonelle datamaskiner verdt over 1000 milliarder dollar bli erstattet med nye og mer avanserte KI-datamaskiner".
Mye tyder på at han vil få rett i dette, og at verden står foran en datarevolusjon vi foreløpig bare skjønner noen fliker av potensialet i.

Noen refleksjoner rundt dette:
- hadde jeg vært ung i dag og siktet mot en karriere ville nok AI fristet veldig, ikke minst siden AI-teknologien vil gi en voldsom akselerasjon i håndtering av alle fagområder, tekniske som humanitære og samfunnsvitenskapelige.
- hadde jeg fremdeles vært aktiv bedriftsleder i et krevende kompetansemiljø ville jeg satt himmel og jord i bevegelse for å sikre at vi ikke ble hengende etter i denne teknologiutviklingen

Til slutt er det bare å håpe at tilstrekkelig mange og dyktige nok norske miljøer henger seg på og holder Norge i front av denne utviklingen i årene framover. Hvis ikke kan det gå troll i ord ifht. Jensen Huangs advarsel:
- "Selskaper som utnytter kunstig intelligens vil styrke posisjonene sine, mens de andre vil gå til grunne".

Lenke:
https://www.dn.no/utenriks/nvidia/jensen-huang/taiwan/nvidia-grunnleggeren-advarer-selskaper-utnytt-kunstig-intelligens-eller-ga-til-grunne/2-1-1457944