Innhentes av realitetene: Equinor utsetter gigantprosjektet Trollvind

Started by Telehiv, 22.05.2023, 17:28:45

Previous topic - Next topic

Telehiv

Quote from: frankolsen on 14.11.2023, 18:49:44Finansdirektøren og driftsdirektøren i danske Ørsted går av med umiddelbar virkning, melder selskapet.

https://www.finansavisen.no/energi/2023/11/14/8058347/to-toppsjefer-i-orsted-gar-av-pa-dagen?zephr_sso_ott=faFqKn

Men politikerne som står bak denne enorme selvskadingen, de "tar ansvar" ved å bli sittende....

translator

Quote from: Telehiv on 14.11.2023, 20:29:07
Quote from: frankolsen on 14.11.2023, 18:49:44Finansdirektøren og driftsdirektøren i danske Ørsted går av med umiddelbar virkning, melder selskapet.

https://www.finansavisen.no/energi/2023/11/14/8058347/to-toppsjefer-i-orsted-gar-av-pa-dagen?zephr_sso_ott=faFqKn

Men politikerne som står bak denne enorme selvskadingen, de "tar ansvar" ved å bli sittende....

Det er jo dette som er å ta ansvar... "på norsk"
"Media har sluttet å granske makthaverne på vegne av innbyggerne.
I stedet har de begynt å granske innbyggerne på vegne av makthaverne"
---------Helena Edlund

Telehiv

Quote from: translator on 15.11.2023, 00:10:57Det er jo dette som er å ta ansvar... "på norsk"

Apropos å ta ansvar, se Vestres eskapader under batteri-tråden!

Telehiv

Hogne Hongset, rådgiver i Motvind Norge, har levert en heidundrande harselas over vindkraft-mafiaen i dagens Nettavisen.
Les her, og bestem deg for om du vil le eller gråte:

Hongset starter artikkelen sin med å adressere de typiske argumentene fra skremselsklubben par exellence:

"Ola og Kari kan måtte se langt etter lys i lampa om få år. Det har Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge, Hilde Tonne, konsernsjef for Statnett, avtroppende Rynning Tønnesen i Statkraft og en lang rekke vindbaroner av ulik bonitet lenge gitt stadig sterkere advarsler om."

Hongset ender med å vise til NVE-sjefen Kjetil Lund, som tok seg en farlig frihet på NVEs Energidager 19.–20. oktober: Direkte fra scenen, foran en samlet (og sjokkert) kraftbransje, kritiserte Lund de alarmerende advarslene om den kommende kraftkrisen, fra både energistatsråden, Statnett og Åslaug Haga. Kjetil Lund og hans folk i NVE tror rett og slett ikke på at det blir noen krise.

Ergo fastslår Hongset dypt ironisk:
"Dette kan ikke Energiministeren leve med. Vekk med Lund.
For Åslaug Haga trenger kraftkrisen. Uten den blir det svært vanskelig for henne å begrunne nye vindkraftverk på land!"


Lenke: https://www.msn.com/nb-no/nyheter/other/dette-kan-ikke-aasland-leve-med-vekk-med-nve-sjefen/ar-AA1jYaqQ?ocid=msedgntp&cvid=561cf62e0e004abd9ea5be2876ff2630&ei=12

Telehiv

Og da rakner det enda mer for havvind-prosjektene; når selskapene ser at de ikke får så mye subsidier som de trodde hopper de av.
Nå gjelder det Brigg Vind som har trukket seg fra havvind-prosjektet Sørlige Nordsjø II.
Vårgrønn, Å Energy og Corio, som står bak Brigg Vind, sier at de ikke finner tilstrekkelig lønnsomhet i prosjektet.

- men det kunne vi jo fortalt dere her for mange år siden!

Lenke: https://inyheter.no/15/11/2023/enda-en-gruppe-trekker-seg-fra-havvind-i-nordsjoen/

Telehiv

"Vindkraft: 100 prosent absurd penge- og arealbruk"
Rainer Prang har lagt ut en kommentarartikkel om vindkraftens økonomiske og miljømessige elendighet, men foreløpig bak betalingsmur (den kan leses fritt om et par dager).
Artikkelen starter med et helt sentralt spørsmål:

"Har du tatt deg tid til å studere nærmere hvilke formidable arealer som beslaglegges til vindkraft på toppen av alle subsidiene? Det snakker man helst ikke om blant vettløse besserwissere i LO, NHO, på Stortinget, i vindkraftbransjen og i miljøorganisasjonene."


Vindkraftenergien gir lite strøm, men okkuperer og ødelegger enorme områder. Foto: Pixabay

Lenke: https://www.document.no/2023/11/20/vindkraft-100-prosent-absurd-penge-og-arealbruk/


Telehiv

Kraftbransjen ut mot vindkraftskatten: Blir avhengige av høye strømpriser
Over nyttår begynner effekten av grunnrenteskatten å sige inn over vindselskapene på land, og nå innrømmer de selv at uten fjerning av skatter og helst mer tildeling av subsidier også, så vil strømprisen forbli varig høy.
Alternativt vil vindselskapene gå konkurs.


KAN FÅ GRUNNRENTESKATT: Regjeringen har varslet at den vil innføre grunnrenteskatt på vindkraft på land fra og med 1. januar. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Lenke: https://e24.no/energi-og-klima/i/zEB17K/ut-mot-vindkraftskatten-blir-avhengige-av-hoeye-stroempriser

Telehiv

Som vi har tatt opp i tråden foran har Equinor måttet gi opp vindparkprosjekter i Norge siden staten ikke vil gi dem alle milliardene de forventet. Men selskapet fortsetter å jage nederlagsdømte vindmøller andre steder, som om de hadde Don Quijote til mellomnavn:

Equinors havvindsmell bikker fem milliarder – frykt for utbyttet
Equinor kjemper nå for å gjøre havvindsatsingen i New York lønnsom, og har skilt lag med partneren BP. Analytikere frykter endringene kan gå ut over utbyttet.

Equinor sendte melding i går kveld om betydelige endringer i den kriserammede havvindsatsingen i New York. Selskapet tar nå et nytt tap på 200 millioner dollar, eller 2,1 milliarder kroner. Det kommer på toppen av tidligere nedskrivninger, og gjør at smellen som er kommet i kjølvannet av inflasjon, høyere renter og leverandørkjede-utfordringer nå bikker fem milliarder kroner.
NB: Det er våre skattepenger som svis av på det (spy)grønne skiftet her også


Lover å jobbe til krampen tar ham: Equinors fornybarsjef Pål Eitrheim. Foto: Petter Berntsen

Lenke: https://www.dn.no/energi/equinor/pal-eitrheim/havvind/equinors-havvindsmell-bikker-fem-milliarder-frykt-for-utbyttet/2-1-1589110

Telehiv

Nå begynner analytikerne å regne inn den økonomiske selvskadingen Equinor påføres ved å fortsette å forfølge dysfunksjonelle, ulønnsomme og miljøproblematiske vindmølleprosjekter både i Norge og utlandet:


HELOMVENDING: Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier har vært imponert over Equinors kapitaldisiplin. Det er han ikke lengre, etter selskapets store investeringer i prosjekter knyttet til nye energikilder. FOTO: THOMAS BJØRNFLATEN

EQNR: ABG SUNDAL COLLIER DOBBELTNEDGRADERER, KURSMÅL 275 (400)
Oslo (Infront TDN Direkt): ABG Sundal Collier nedgraderer Equinor til selg fra kjøp, med et kursmål på 275 kroner, ned fra tidligere 400 kroner.

Dette fremgår av en analyse onsdag.
Equinor har nylig levert et bud på Empire Wind I-prosjektet på 800 MW med en ventet internrente på kun 4-5 prosent. Dette, sammen med bekymringer om aggressive bud i kommende vindauksjoner i Norge og mulig gjenopptakelse av det risikofylte Bay du Nord-prosjektet utenfor Canada, har ført til reduserte estimater for fri kontantstrøm (FCF) og ventede utbytter og tilbakekjøp i 2025-estimater, står det i analysen.

Ved å inkludere Empire Wind økes meglerhusets driftsinvesteringsestimat med 13 prosent i 2024 og 15 prosent i 2025. Påvirkningen på fri kontantstrøm er negativ i området 23 prosent og 27 prosent. Videre ventes det at den totale kapitaldistribusjonen i 2024 opprettholdes på 17 milliarder dollar, men det legges til at "det er en klar risiko for at denne vil bli nedjustert på kapitalmarkedsdagen 7. februar". Fra 2025 antar ABG Sundal Collier ingen aksjetilbakekjøp og et utbyttekutt på 22 prosent i 2025.

«Equinor-aksjen ser attraktiv ut på multiplene både i forhold til sammenlignbare selskaper og i forhold til sin egen historikk. Vi tror imidlertid investorene vil bekymre seg om avtagende avkastning på nye prosjekter», skriver meglerhuset.

Telehiv

Equinor raser i dag på Oslo Børs etter framleggelsen av Q4-tallene.
I dag viser markedet en knallhard mistillit til at Equinor fortsetter å holde på satsing på "alternative energikilder", og da særlig de store og stadig mer urovekkende vindfarmene:


Equinor må komme seg ut av vind-miserene før det går enda verre

Analytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities peker på flere grunner til aksjefallet:
- Aksjen er svak, drevet av høyere enn forventende investeringer fremover og fortsatt vilje til å putte mer penger inn i fornybart med lav avkastning, sier han til E24.

Andre store oljeselskaper har begynt å ta til vett og rygger ut av vind
Pareto viser her f.eks. til at europeiske selskaper som Shell og BP har kraftig redusert sine satsninger, og markedet nå straffer Equinor for å ikke gjøre det samme gitt utfordringene industrien nå opplever med relativt lav lønnsomhet (egentlig svære tap uten store offentlige subsidier) på vindprosjektene.

Equinor melder at «forventet total kapitaldistribusjon», som inkluderer utbytter og tilbakekjøp av egne aksjer, er på 14 milliarder dollar i 2024. Det er ned fra 17 milliarder dollar i fjor.

- Utbyttet er bra og høyere enn forventet. Men med høyere investeringer kommer selskapets kontantstrøm under press og da vil utbyttekapasiteten også falle framover, sier Kristiansen.
- Equinor er også høyt priset mot peers i Europa. Med et svakere gassmarked er det da få grunner til å kjøpe Equinor på relativen, sier han.

Telehiv

Her er det markedet har sluttet å tro på når det gjelder Equinors satsinger på "fornybar energi":

"Skal tjene over 30 milliarder kroner på grønne investeringer i 2030"
LONDON: Equinor regner med en kontantstrøm på rundt 30 milliarder kroner fra fornybarinvesteringene i 2030. Fem år senere kan det være dobbelt så mye.


Storkarer med våre penger: Equinors fornybarsjef Pål Eitrheim (til høyre) kommer til London med ferske tall for når selskapet skal tjene penger på fornybarinvesteringene. Her kommer han onsdag morgen til lokalene i London sammen med konserndirektør Geir Tungesvik.Foto: Jeff Gilbert

Joda, de kan snakke, men foreløpig har milliardene bøttet ut av vårt statseide oljeselskap.
Og markedet mister nå trua i samme tempo.
Og som sagt foran i tråden: Andre oljeselskaper hopper av den dysfunksjonelle og ulønnsomme fornybar-karusellen i takt med svikten i videre offentlige subsidier.
Vil Statoil ta til vett før kassa er tom?

Lenke: https://www.dn.no/energi/equinor/fornybar-energi/pal-eitrheim/skal-tjene-over-30-milliarder-kroner-pa-gronne-investeringer-i-2030/2-1-1595005

Telehiv

For å avklare noe sentralt med en gang:

Jeg kjenner ingen seriøse kritikere av "det grønne skiftet" som er mot "fornybar energi".
Derimot er man mot de ULØNNSOMME, DYSFUNKSJONELLE og faktisk også MILJØFIENDTLIGE løsningene innen vind og sol som foreløpig foreligger.

De eneste som fremdeles pusher disse "løsningene" er opportunistiske kapitalgrupper som har posisjonert seg for store subsidier fra en inkompetent og "klimahjernevasket" politikergruppe som i dag dessverre får lov å overstyre fornuftig energipolitikk.

Telehiv

Nå begynner Equinors pinlige posering for det grønne skifte-tyranniet å koste skremmende mye:
Dagens Næringsliv påpeker at 111 Equinor-milliarder er skylt bort på børsen på syv dager, etter at markedet ser at såkalte "grønne" prosjekter blir økonomiske katastrofer i tur og orden.

Lenke: https://www.dn.no/bors/oslo-bors/olje/equinor/ny-nedtur-for-equinor-aksjonarene/2-1-1597523

"Kaster bort eiernes penger"
ABG-analytiker John Olaisen sier i dag at "eiernes penger sløses bort på grønn moralisme", og at "uten oljen må Equinor si opp 5 til 10 prosent av sine 20.000 ansatte hvert år fremover".


KRITISK: John Olaisen har vært kritisk til Equinors fornybarsatsing. Nå mener han selskapet tvinges til å investere i nye energikilder. FOTO: THOMAS BJØRNFLATEN

Er det de økonomiske konsekvensene - og ikke feige forskere - som vil stoppe klimaalarmismen?
Flere finansanalytikere stikker nå hodet fram med en advarsel om at de økonomiske skadevirkningene av "det grønne skiftet" vil tvinge påstanden om "klimakrise" og dens falsifiserte CO2-hypotese stadig mer ut av markedet etter hvert som de vestlige samfunns eksistensgrunnlag knekkes stadig mer ned.

Lenke: https://www.finansavisen.no/energi/2024/02/13/8096187/equinor-slakt-kaster-bort-eiernes-penger
Telehiv

Quote from: Telehiv on 13.02.2024, 21:47:02Er det de økonomiske konsekvensene - og ikke feige forskere - som vil stoppe klimaalarmismen?
Flere finansanalytikere stikker nå hodet fram med en advarsel om at de økonomiske skadevirkningene av "det grønne skiftet" vil tvinge påstanden om "klimakrise" og dens falsifiserte CO2-hypotese stadig mer ut av markedet etter hvert som de vestlige samfunns eksistensgrunnlag knekkes stadig mer ned.


STOREIER: Øystein Stray Spetalen er største eier i Saga Pure som tapte rett under 100 millioner kroner i fjor. FOTO: IVÁN KVERME

De som posisjonerte seg for å høste av myndighetenes grønne subsidierings-idioti rømmer nå skuta
Endret handlemønster hos kyniske børs-spekulanter er nå en god indikator på at markedskreftene skjønner når leken er slutt: Omtrent alle "grønne" børsnoteringer, som ennå ikke har gått konkurs etter at statens innledende subsidieorgier har tørket inn, står nå med enorme tap og  investorene flykter over hals og hode.

Det eneste selskapet som fremdeles har oppsamlet pluss siden børsnoteringen er Øystein Stray Spetalens Saga Pure. Men det er bare et tidsspørsmål her også:

Saga Pure tapte 99 millioner i 2023
Tap på gjenværende grønne investeringer gjorde at Øystein Stray Spetalens børsnoterte investeringsselskap Saga Pure gikk 99 millioner i minus i fjor. Dette er selvsagt småpenger mot de virkelig store tapene, jfr. Equinors bortsøling av mange hundre milliarder allerede. Hvor mye det blir før Equinor klarer å luske seg ut av det verste gjenstår å se.

Men Saga Pure er et godt eksempel på regjeringens anføring for grønn dårskap, som har ført en strøm av selskaper ut i tap og konkurs: Saga Pure ble nemlig, som mange andre, opprettet med formål om å ri den grønne bølgen i aksjemarkedet, men har vridd seg over til å investere i kriserammede selskaper etter at investorsentimentet rundt fornybarinvesteringer surnet.

Men dette er et vanskelig spill når de fleste av disse fallerte selskapene fortsetter mot bunnen:
- Saga Pure økte tapet til 99 millioner kroner i fjor fra 24 millioner året i forveien. Ved slutten av fjerde kvartal hadde investeringsselskapet kortsiktige investeringer til en verdi av rett over 93 millioner kroner, og investeringer i assosierte selskaper med en bokført verdi på 73 millioner kroner.

Lenke: https://www.finansavisen.no/finans/2024/02/15/8097667/saga-pure-tapte-99-millioner
 

Telehiv

Røkke har vært en av storaktørene i å spekulere i myndighetenes inkompetente utdeling av grønne subsidier de senere årene. Spørsmålet er når noen vil se nærmere på hvilket faglig grunnlag FOLKETRYGDFONDET har hatt for å kaste inn store investeringssummer her?!? Og i andre "grønne" selvskadingsselskaper, for den del.
Husk at det er VÅRE skattepenger de spiller bort!

Aker Horizons fungerer som et paraplyselskap for Kjell Inge Røkke-kontrollerte Akers grønne investeringer.
Aker er største eier med 67 prosent av aksjene, mens Folketrygdfondet (!!) er nest største eier med rett over tre prosent.

Her er den grelle utvikling i verdiene: Over 90 prosent kursfall fra toppen
At aksjemarkedet ikke tror på de regnskapsførte verdiene gjenspeiles i at Aker Horizons kun er priset til 2,7 milliarder kroner på Oslo Børs etter et kursfall på over 90 prosent fra toppen. 

Bakgrunn
Akers fornybarselskap Aker Horizons fløy høyt da den grønne bølgen skyllet over Oslo Børs for noen år siden, men de to siste årene har vært et rent mareritt for aksjonærene. Økte renter på gjeld i kombinasjon med fallende verdier har altså senket aksjekursen med over 90 prosent fra toppen.
Men fortvil ikke; regjeringen "følger saken nøye", og vil sikkert ta de nødvendige grep når nødvendig (ironitegn unødvendig).