Energirevolusjon? Kina hevder å ha veien til fusjonsenergi innen 6 år

Started by Telehiv, 19.09.2022, 08:35:05

Previous topic - Next topic

Telehiv

Fusjonsenergi har lenge vært alle energiforskeres våte drøm:
Dagens kjernekraftanlegg bruker fisjonskraft til å generere energi. Fusjonskraften har enn så lenge vært begrenset til bruk i atomvåpen. Fordelen, om man klarer å utnytte fusjonsenergien, er at man vil generere langt mindre radioaktivt avfall og mer energi enn ved dagens tradisjonelle fisjon.


Eksempel på forslag til reaktor med tradisjonell fusjonsløsning (Store Norske)

Det er derfor ikke småtteri som nå hevdes av South China Morning Post (SCMP), som melder at kinesiske myndigheter har godkjent konstruksjonen av verdens største fusjonskraftverk, som etter planen skal klare å generere fusjonsenergi innen 2028.

Realiteter?
Om dette vil fungere i praksis vil det i så fall være en sensasjonell energirevolusjon og gi Kina et voldsomt energiteknisk forsprang på den øvrige verden. ABC Nyheter som har snappet opp saken, har spurt Ole Christen Reistad, avdelingsleder for miljøsikkerhets og strålevern ved Institutt for energiteknikk (IFE) om dette har dekning i vitenskapen. Han svarer at "Dette er ikke hverdagskost, selv om det er kjent vitenskap som ligger bak. Det er veldig spesielt og veldig eksperimentelt. Men vi hever ikke øyebrynet over dette."

Dagens kjernekraftanlegg klarer å utnytte om lag 10 prosent av energien i uran. Ved å bruke fusjon i tilknytning til slike anlegg vil man kunne utnytte denne energien langt bedre. Det er veldig mange forskere som er opptatt av problemer med å få utnyttet de resterende 90 prosentene, sier Reistad.
Skulle Kina klare å temme fusjonsenergien i uran ville det mangegangen doblet kapasiteten. Ifølge Reistad foregår det et kappløp mellom Europa, USA og Kina om å være fremst på teknologiutviklingen på dette området.

Reistad er skeptisk til at Kina kan lykkes innen det skisserte tidsforløpet og med en så trygg løsning som hevdes, dvs om verden i det hele tatt vil klare å gire opp sin energiforsyning med denne teknologien innen rimelig tid.

Les mer om Reistads vurderinger her: https://www.msn.com/nb-no/nyheter/other/hevder-kina-er-seks-%C3%A5r-unna-atomkraft-revolusjon-n%C3%A6rmere-science-fiction/ar-AA11XmD6?ocid=msedgntp&cvid=417d37a2fd614bb5aed6b90664057025

De som vil lese mer om foreliggende teori om fusjonsenergi kan ta en titt på denne artikkelen i Store Norske: https://snl.no/fusjonsreaktor


Telehiv