Grønne aksjer i fritt fall

Started by Telehiv, 11.05.2021, 08:32:31

Previous topic - Next topic

Telehiv

Nettavisen har nå et oppslag om hvordan virkeligheten er i ferd med å innhente det man feilaktig kaller "grønne" aksjer, men som egentlig er et knippe spekulative "vekstaksjer" (et annet forskjønnende uttrykk) uten driftsmessig soliditet i bunn.

"Grønne" aksjer og "vekstaksjer" står i kontrast til såkalte verdiaksjer:
- Vekstselskaper (herunder "grønne" aksjer) kjennetegnes av lav eller ingen synlig inntjening i dag, men der investorene forventer en formidabel utvikling.
- Verdiaksjer er derimot selskaper som har en synlig inntjening og dokumenterte verdier blant eiendelene

"Grønne aksjer i fritt fall - verdier for titalls milliarder kroner borte"


STORTAP: Komiker Thomas Giertsen har tapt 50 millioner på Kahoot!, mens Kjell Inge Røkke og Jan Haudemann-Andersen har tapt flere milliarder. Foto: Scanpix

Mange av de nye selskapene på børsen Euronext Growth (tidl. Merkur Market) har hatt en nærmest eventyrlig kursutvikling.
Og både rene amatørpregede lykkejegere (re Gjertsen) og mer kyniske investorer (re Røkke & de) har kastet seg over denne hypen - mens myndighetene har hoiet med og delt ut støtte og subsidier i øst og vest.

Men hvor lenge kan man ride en stort sett dødfødt hest, som aldri vil komme i pluss?

Jo, skriver Nettavisen. det er nok ikke evig:
"Ni av ti selskaper notert på denne børsen tjente ikke penger. En fellesnevner er at mange av selskapene er «grønne» aksjer». Selskapene satser på solenergi, vindkraft og hydrogen, som er blinket ut som satsingsområder i en grønn omstilling. Investorene har kastet seg over disse aksjene.

Og nå har utviklingen snudd. Så langt i år er hovedindeksen ved Oslo Børs opp med 11 prosent, mens aksjene på Euronext er ned med nesten like mye. På spørsmålet om realitetene begynner å synke inn, svarer Næss:

- Det enkle svaret er ja. Aksjene på Euronext Growth er ned 6,4 prosent denne måneden, mens hovedindeksen er marginalt opp med 0,4 prosent. Det kan indikere at luften er i ferd med å sige ut av ballongen."

Poenget er, som med dot.com hypen for et par tiår siden, at de proffe stort sett har vett til å hoppe av etter de lavthengende fruktene er høstet inn. Tilbake sitter amatørene og de grønnimpregnerte. Bak forhenget er de like griske som alle andre - bare dummere.

Og en del proffe investorer (skulle man tro) synes å ha satt seg i en vanskelig reverserbar situasjon, og blitt sittende med tunge poster i et økende fall:

Noen med en stjernesmell så langt er bl.a. eierne i selskaper som Scatec (sol og vannkraft), NEL (hydrogen), Everfuel (hydrogen), Quantafuel (avfallshåndtering og Kjell Inge Røkkes Aker Offshore Wind (havvind). Disse har et samlet verditap i år på bortimot 45 milliarder kroner så langt. 

Link: https://www.nettavisen.no/okonomi/gronne-aksjer-i-fritt-fall-verdier-for-titalls-milliarder-kroner-borte/s/12-95-3424125272




ConTrari1

Som før nevnt, tulipaner er i det minste vakre å se på, og de kommer tilbake neste år. Riktignok uten børsverdi.

Tulip mania (Dutch: tulpenmanie) was a period during the Dutch Golden Age when contract prices for some bulbs of the recently introduced and fashionable tulip reached extraordinarily high levels, and then dramatically collapsed in February 1637.[2] It is generally considered to have been the first recorded speculative bubble or asset bubble in history.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania

ALT av verdipapirer som har det minste snev av ideologisk eller moralsk innhold bør skys som pesten. Det er altfor lett å la seg rive med og tro at man gjør en god gjerning for  kloden eller andre gode formål, mens det eneste du gjør er å gi kyniske spekulanter en god og lang latter.
Du må være litt gal, ellers blir du gæærn.

Telehiv

#2
Skagenfondene gjorde i sin tid enorm suksess med såkalte verdiaksjer, men begynte å slite med denne filosofien for et lite tiår siden etter hvert som mer og mer luftige "vekstaksjer" (herunder "grønne" aksjer) tok mer og mer oppmerksomhet, og ble politisk backet i tillegg.

Porteføljeforvalter i SKAGEN Focus Jonas Edholm mener imidlertid at man igjen ser en lysning for verdiaksjer, og på Skagens hjemmesider ser han nærmere på hvorfor verdiinvesteringer kan være på vei tilbake i varmen.

Han oppsummerer:
- For et år siden kunne det se ut til at den verdibaserte investoren var i ferd med å bli utryddet. Nå er situasjonen annerledes, og vi ser en klar medvind for verdiselskaper i en mellomlang investeringshorisont.
- Mega-cap-selskapenes æra fra 2010-2020, som i stor grad ble drevet fram av kvantitative lettelser, førte til aksjehamstring og et rekordstort gap mellom vekst- og verdiaksjer.
- Selv om rotasjonen mot verdi føles dramatisk akkurat nå, er den i et lengre tidsperspektiv knapt nok synlig. Det innebærer et stort potensial for ytterligere vridning mot verdiselskaper i de globale aksjemarkedene.
- Den enorme kapitaltilstrømmingen til passivt forvaltede produkter, bort fra aktive fond, har redusert markedets effektivitet og skape gode muligheter for aktive verdiinvestorer med en lengre tidshorisont. Vi begynner allerede så smått begynt å se resultatene av disse mulighetene og markedets ineffektivitet.
- Det er motvind for vekstaksjer generelt og mega-cap teknologiselskaper spesielt. Det er økende antall anti-trust lovgivning (lover mot monopolrisikoen som disse selskapene utgjør), ikke bare i USA, men over hele verden.
- Etter hvert som kapitalstrømmene snur og indeksnære mandater begynner å underprestere, er vi overbevist om at markedet blir mer balansert og at skjevheten i de globale aksjemarkedene forsvinner.

Konklusjon:
Etter hvert som verdsettelser igjen får betydning i selskapsplukkingen er det et betydelig potensial for fortsatt rotasjon fra dyre vekstselskaper og mot attraktivt prisede verdiaksjer. Vi bør kunne se frem til en mer avbalansert tilnærming til investeringer mellom hva som har fungert de siste hundre årene og hva som har fungert de siste ti årene.


Kommentar:
Det Edholm egentlig sier, på en dannet måte, er at markedet er i ferd med å gjennomskue at mesteparten av de såkalte "grønne" alternativer er ikke økonomisk bærekraftige.
Jeg er redd han får ubehagelig rett i fortsettelsen, og at verden må kaste av seg de dårlige "grønne" løsningene som foreløpig foreligger, og begynne å tenke mer fritt og faglig fundert.
Tiden for de store naivistiske og feilslåtte klimabesvergelser bør snart være omme.



Telehiv

E24 har nå en artikkel som bekrefter denne trådens tema:

"Såkalte grønne vekstaksjer har falt mest. Ifølge Næss utgjør disse halvparten av markedsverdiene på Euronext Growth og har en negativ avkastning på 28 prosent."

Da må vi vel vente nye skatter som skal dekke tapene til grønt-profitørene?

Link: https://e24.no/boers-og-finans/i/AlonPA/beregning-viser-euronext-growth-knekk-38-milliarder-barbert-bort-siden-nyttaar