Lite is i Arktis

Started by Ex-administrator, 03.03.2015, 12:52:42

Previous topic - Next topic

Ex-administrator

Det har den siste tiden vært lave nivåer på isutbredelsen i Arktis. Fra en sommer der isutbredelsen til tider var på sitt høyeste på 10 år eller mer, har den de siste par ukene vaket rundt rekordlave nivåer innenfor måleperioden 1978-2015:


Men, for de som ønsker å se helhetlig på klima, er det ingen veg utenom isen i Antarktis, som for tiden er den 3. høyeste for måleperioden:


I Antarktis er det i løpet av 2014 en hel haug med rekorder som er brutt. Et beskrivende bilde:


Mange kaller klimaskeptikere uansvarlige. Jeg vil heller si at det er uansvarlig av offentlig lønnede forskere å fokusere ensidig på nedgang i Arktis når økningen i Antarktis kompenserer rikelig. Hvor ofte hører vi ikke at lokale forhold er uinteressante, det er kun hele kloden som gjelder?

Kilder:
https://sunshinehours.wordpress.com/2014/09/30/antarctica-sea-ice-extent-sept-30-2014-maximums-updated/
https://sunshinehours.wordpress.com/2015/03/02/sea-ice-extent-day-60/


Telehiv

Lav isutbredelse i Arktis er en svært relativ sak: Da en uvanlig stor del av polisen pga spesielle vindforhold for noen år siden ble revet løs fra polområdet og hopet seg opp i store mengder på Canadasiden, lot man behendig være å regne disse enorme ismengdene inn i samlet polis. Selv om den slett ikke hadde smeltet bort. Dette er en del av samlet historie om faktisk ismengde i nordområdene. Det morsomme er at noe lignende skjedde i mellomkrigstiden, i forrige varme 30-års periode. �rsaken er trolig at de sykliske varmeperiodene lager tynnere islag som så lettere kan brytes opp av vind og drives ut av selve polhavet. Moral: ikke ta alle beskrivelser av faktisk polismengde for god fisk før alle bakdører er sjekket.

Ex-administrator

Global sjøis er nå på sin tredje høyeste måling for årets dag nr. 110:


Isen i Arktis var målt unormalt lavt for 1-2 måneder siden, men har nesten ikke minket de siste 40 dagene:


Antarktis fikk på dag 110 sin 22. daglige rekord i 2015:



Kilde: Sunshine Hours: Sea Ice Extent â?? Day 110 â?? 3rd Highest Global Sea Ice For This Day â?? Antarctic Sets 22nd Daily Record For 2015

Ex-administrator

Jeg har ikke tid til så mye klimadebatt nå for tiden, men dagens høydepunkt er utvilsomt å stikke innom Sunshine Hours.

Sjekk dagens utvikling, der vi ser at isen i Arktis faktisk bare har minket rundt 2 % de siste 40 dagene. (Fra ca. 14,3 til 14,0 millioner kvadrat-miles). Samtidig kvestes rekordene i Antarktis.

Smiley

Ja men den skulle jo være 14.1 i april. SÃ¥ siden det mangler 0.1 er det jo et tegn pÃ¥ katastrofe 😱

I hvertfall når man ikke evner å se på tallene som viser at isen faktisk er 17% tykkere i april 2015 enn den var i samme måned i fjord så totalt sett er det betydelig mer is nå og sannsynligheten for at den brekker opp og blir ført bort av vind og havstrømmer er sterkt redusert.

Telehiv

#6
NTB har igjen sendt ut en forfatterløs alarmistartikkel, som bl.a. hegnar online har tatt inn:

"Issmelting i Arktis øker mulighetene for skipsfart"

Link: http://www.hegnar.no/okonomi/artikkel545909.ece

Det er igjen sørgelig og tendensiøs journalistikk fra NTB, for artikkelen starter altså allerede i overskriften med null motforestillinger mot myten om at Arktis fortsetter å smelte ned. Vi snakker om rent underslag av fakta: Som kjent har isen i Arktis økt de siste par årene. Det nevnes ikke.

Men som hos Sundby på Havforskningsinstituttet som for få dager siden gikk ut mot regjeringens flytting av iskanten nordover fordi han venter en ny kald AMO, så er det nå andre forskere, bl.a. Myksvoll hos Bjerknessenteret, som lister seg stadig mer diskret rundt i kulissene og prøver å unngå at noen skal huske at de nylig har hevdet vedvarende og ustoppelig nedsmelting.

Nå pistres det tynt om at "Selv om mye av havisen forsvinner, vil det fortsatt være vanskelige forhold, slik som begrenset værvarsling og varsling om drivis".

Det skal bli en ynkelig affære å bivåne denne ryggingen utvikle seg videre i takt med økningen i arktisk ismengde....