Hva er de faktiske smelteforhold i Arktis og Antarktis?

Started by Telehiv, 09.11.2020, 09:21:29

Previous topic - Next topic

Telehiv

Det er stadig flere forskere som nå begynner å tale åpent om at smeltingen av havisen i Arktis har stanset og snudd til vekst de senere årene. En forsker som synger ut mot den tendensiøse framstillingen i media og hos de faste lurveforskerne er den pensjonerte (ja, ikke sant, uten frykt for karrieretrøbbel) tyske meteorologen Klaus-Eckart Puls som legger ut data hos European Institute for Climate and Energy (EIKE) som viser de senere års isvekst i Arktis, jfr. trend siden 1990:Dette sammenfaller godt med DMIs data for massebalansen for Grønlands fastlandsmassiv:
Telehiv

Det skjer noe interessant med Grønlandsmassivet denne høsten hver gang det kommer nedbør:
- det bygges opp uvanlig mye is hver gang

Dette kan vi se tydelig på siste oppdaterte graf, med en voldsom økning første registreringsdag, så ble det noen dagers nedbørsstopp og dermed naturlig nok lite tilvekst, og så kom det en ny rekordartet økning i helgen, faktisk hele ≈14 gigatonn fordelt omtrent likt over to dager: En observatør omtaler dette slik: "That's enough to bury Central Park, New York City under approx. 15,000 feet of ice".

Årets høye start på istilveksten er kanskje bedre illustrert i denne grafen:
Telehiv

"Snøen vi aldri mer får se"?

Grønlandsmassivet har trendet opp siden 2012:Og bygger seg opp også denne høsten:Snømengdene på nordlige halvkule har vist sterk økning hver midtvinter i flere år nå:

Omtrent slik har snømengdene hopet seg opp hvert år de siste årene:De første høstmålingene nå i 2023 peker også opp foreløpig - vi får se om også denne vinteren når nye svetteframkallende høyder hos klimaalarmistene? 
Telehiv

Det har vært flere enn meg som denne uken har stusset over at DMI ikke oppdaterte grafene sine for Grønlandsmassivet (Surface Mass Balance; SMB) på flere dager. Nå vet vi svaret: Veksten i SMB har sprengt standardformatet for chartet deres! For nå ser vi tilvekstgrafen fortsette ut av chartet! Electroverse kommenterer disse forholdene slik:

HISTORIC SNOW/ICE GAINS ON GREENLAND
The Danish Meteorological Institute's daily Surface Mass Balance (SMB) dataset failed to update late last week. I think I now know why. The DMI was probably seeking to validate this monstrous gain before going public with it:They were probably working out if they needed a bigger chart, and they likely did, but what a PR nightmare that would have been.
On Wednesday, October 18, a recording-smashing 12+ gigaton gain was posted by the ice sheet, the highest daily total ever recorded in DMI record books dating back to 1981.
Another 9Gts was picked up Thursday.
Then 8Gts Friday.
These are astonishing gains of early-season snow, which practically buried the southeast section of the island; gains that have pushed the season's accumulated SMB well-above the 1981-2010 mean (bottom panel below) to rival last year's record readings:
Det skal bli interessant å følge denne utviklingen videre. Men denne voldsomme veksten over noen få dager vil neppe kunne vedvare så lenge, man må ut fra lange historiske data anta at en slik ekstrem anomali vil roe seg litt ved nye vær- og nedbørforhold, som i tidligere år. Uansett vil det bli spennende om Grønlandsmassivet også det neste året fortsetter den stigende trenden siden 2012.


Telehiv

Skandaløst dårlig "forskning" kobler gråhvaldød og (imaginær) arktisk ismelting
Siden 2019 mener man å ha registrert at antallet dødsfall blant gråhval i Stillehavet har økt. Som med den påstått utdøende isbjørnbestanden (som har tredoblet seg de siste tiårene) må man selvsagt ta slike tellinger med store klyper salt, da det ofte er snakk om bestillingsverk fra aktivistmiljøer. Men la oss akseptere at det siden 2019 har vært overdødsfall blant gråhval.


En død gråhval som ble skylt opp på land i California i USA i 2019. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB

Men når sånt skal forklares i den klimaopportunistiske delen av forskerverdenen begynner faktaforvrengningene virkelig å tilta, der såkalte "sterkt klimanarrativtilpassede forskere" leverer hva som helst bare det betales godt nok med midler og status.
Et nytt og pinlig eksempel finner vi nå hos Institutt for marine pattedyr ved Delstatsuniversitetet i Oregon som utbasunerer å ha funnet bevis for at gråhvaldøden er koblet til issmelting i Arktis

Etter hva jeg kan finne klarer ikke disse "forskerne" å forklare annen "kobling" enn at gråhvalene sulter ihjel. Hør på dette sammensuriet av årsaks-/virkningsforhold:
Denne gangen føles som om vi har en ganske god «smoking gun», sier professor Joshua Stewart til den amerikanske TV-stasjonen KTVB. Det er vel der fagfellevurderingen har vært foretatt, da?
Videre skrives det:

"Forstyrrelser i næringskjeden
Hvert år reiser gråhvalen i Stillehavet flere tusen kilometer fra arktiske farvann, hvor de holder til om sommeren, til området rundt Californiahalvøya i Mexico, hvor de tilbringer vinteren.
Når hvalen oppholder seg i Arktis spiser de en type krepsdyr som kalles amfipoder. Krepsdyrene lever igjen av alger som gror på undersiden av havisen.
– Med mindre is får du mindre alger, sier Stewart, som viser til den pågående issmeltingen som følge av global oppvarming."


Årsaken til gråhvaldøden, det de så stolt kaller "the smoking gun", er altså bortsmelting av arktisk havis - som de altså hevder er "pågående". Den åpenbare skandalen her er at de synes å tro på medias og lurveforskernes bløffing om at Arktis har smeltet raskt ned helt til nå. Skandalen er selvsagt at de har tatt dette for god fisk, og ikke sjekket den faktiske utviklingen i issmeltingen i Arktis:
- Arktisk havis har hatt en flat trend siden 2007!
- Landisen har vokst siden 2012!

Nedenfor er grafene som beviser hvor skandaløs denne "forskningen" er, og hvor meningsløs deres påståtte "smoking gun" følgelig også er:
De synes å tro at aktivistmiljøenes gamle skremsler om et snarlig isfritt Arktis (før mange nå diskret har krøpet i dekning på dette) fremdeles følger den gamle framskrivingen. Problemet er altså at trenden er helt flat siden 2007, og framskrivingen om isfritt Arktis f.eks. i 2024 dermed forlengst er dokumentert som dundrende feil:Og man kan selvsagt heller ikke påberope seg økt avsmelting fra landisen på Grønland, for der har trenden vært økende siden 2012:Man må bare spørre: Hva blir den neste skandaløse "smoking gun" i "klimaforskningen"?

Lenker:
https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2023/10/22/195955365/grahval-dor-i-hopetall-na-mener-forskere-a-ha-lost-mysteriet

https://wattsupwiththat.com/2023/10/21/arctic-sea-ice-the-canary-in-the-coal-mine/
Telehiv

Quote from: Telehiv on 23.10.2023, 10:54:45Skandaløst dårlig "forskning" kobler gråhvaldød og (imaginær) arktisk ismelting
Siden 2019 mener man å ha registrert at antallet dødsfall blant gråhval i Stillehavet har økt. Som med den påstått utdøende isbjørnbestanden (som har tredoblet seg de siste tiårene) må man selvsagt ta slike tellinger med store klyper salt, da det ofte er snakk om bestillingsverk fra aktivistmiljøer. Men la oss akseptere at det siden 2019 har vært overdødsfall blant gråhval.

Da har det kommet en artikkel som ytterligere viser hvilken søppelforskning Stewart 2023 har bedrevet:
https://wattsupwiththat.com/2023/10/25/why-the-spike-in-pacific-gray-whales-deaths-is-all-natural/

Artikkelen dokumenterer at Stewart 2023 sin påstand om at årsaken til hvaldøden er "less ice" forårsaket av "klimaendringer" bare er et typisk narrativpåfunn. Denne kritikken viser at det er snakk om bare et nytt ledd i de naturlige svingningene i denne bestanden, og at mindre is faktisk øker algeveksten, motsatt av det Stewart 2023 hevder! 

- Despite research showing that less ice increased phytoplankton by 57% in 2 decades, Stewart reiterated to numerous media outlets that "With less ice, you get less algae, which is worse for the gray whale prey".

Det det er snakk om her, sies det i denne kritikken, er at man ser enda et eksempel på at bestanden har vokst under gode matforhold til det topper ut, og at man deretter får et fall i bestanden (som nå), osv. Altså naturens egen reguleringsmekanisme gjennom alle tider.
 

frankolsen

"Unormalt vær" har bremset smeltinga av havisen i Arktis de siste 15 åra  ::)  ;D
Men nå er de sikre på at det snur igjen.... 8)

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/unormalt-ver-har-bremsa-issmeltinga-i-arktis-_-men-no-snur-det-igjen-1.16538379

Telehiv

Quote from: frankolsen on 28.10.2023, 18:23:20"Unormalt vær" har bremset smeltinga av havisen i Arktis de siste 15 åra  ::)  ;D
Men nå er de sikre på at det snur igjen.... 8)

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/unormalt-ver-har-bremsa-issmeltinga-i-arktis-_-men-no-snur-det-igjen-1.16538379

Disse "forskerne" er så amatørmessig respektløse mht. datahåndtering, og så fastlåste i sitt eget maniske narrativ, at jeg foreslår vi bare lagrer denne artikkelen og vender tilbake til dem om 3 år og spør hvorfor de sa det de sa her. 

Telehiv

ANTARKTIS UVANLIG KALD
Hvorfor tror dere klimaalarmister (aka "klimaforskere") bare vil snakke om "klimakrisen" på den Vest-Antarktiske halvøy for tiden, altså den lille halvøya som strekker seg oppover mot Sør-Amerika?
Det er ikke så vanskelig å svare på det, når vi kjenner lusa på gangen:

En stor studie i 2021 ( https://www.mdpi.com/2073-4433/12/2/217/htm ) konkluderte med at Øst-Antarktis og Vest-Antarktis siden 1979 har kjølnet med en rate på hhv. 0.70C pr. tiår og 0.42C pr. tiår, mens den lille antarktiske halvøy (peninsula'en) har hatt en mindre oppvarming på 0.18C pr. tiår.Det har dermed blitt viktigere og viktigere for klimaalarmistene å cherry-picke fra dette lille resthåpet for AGW-narrativet.
Nå vet imidlertid de som sjekker med reell forskning at halvøya varmes av alt annet enn CO2; man observerer underjordisk vulkanaktivitet i tillegg til de periodiske havstrømmene fra varmere farvann som veksler mellom kalde og varme faser.

De som vil redde AGW-narrativet sitt trenger derfor virkelig å cherry-picke i Antarktis nå, for i forlengelsen av en allerede kald trend var det antarktiske platå i oktober langt kaldere enn normalt for årstiden:
- Sydpolstasjonen hadde snitt på -52.8C i okotber, som er -1.9C under multidekalt snitt.
- Århundrets kaldeste oktober er likvel 2021, med sine -54.3C, satt under den kaldeste "coreless winter" (April-Sept) noensinne registrert
- Den russiske Vostok-stasjonen, som ligger nesten 3 500 moh. og isdekket under stasjonen er nesten 4000 meter tykt, endte på -57.7C, som er -1C under normalen og dermed den kaldeste oktober siden 2010 (-58.1C).
- Den italiensk-franske Concordia-stasjonen satte forøvrig den 30. jan. historisk kulderekord dette året
med -48.5C.

Her er en del andre ferske kulderekorder i Antarktis:
- A clear trend is emerging. Here are Concorida's all-time January lows, 4th to 1st: -48C on Jan 28, 2012; -48.3C on Jan 31, 2012; -48.5C on Jan 30, 2022; and now -48.5C on Jan 30, 2023.
- In March, the Antarctic continent suffered its coldest ever reading so early into a year.
- While in July, Antarctica went and logged Earth's lowest temperature since 2017.
- The month of August at Vostok came in at a very frigid -71.2C (-96.2F)–the coldest August since 2002 and also the coldest month since July 2016.

All-time records were slain ACROSS the continent during the month, including:
- The -61.1C (-78F) at the Vito AWS, located on the Ross Ice Shelf–breaking its previous all-time min of -60.6C (-77.1F) set Aug 22, 2008;
- the -59.9C (75.8F) at Willie Field, located at Ross Island Vicinity–besting the old benchmark of -56.9C (-70.4F) from Aug 7, 2001; and
- the -56.7C (70.1F) at Lorne, also sited on Ross Island–felling the -54.9C (-66.8F) set on July 17, 2010.
- Elsewhere, -53.2C (-63.8F) was posted at Erin in West Antarctica–tying the all-time record from July 16, 2010.
- The AGO-4 at Vostok dropped to -81C (-113.8F)–a reading not seen since 1994.
- While Byrd, another automatic station in West Antarctica, posted -63.9C (-83F)–coming within just 0.5C of the all-time low there (the -64.4C (-83.9F) set back on July 18, 1985).
- The following month, September saw -80.6C (-113.1F) rip through Vostok on the 9th, the station's lowest Sept temp since 2012.
- November 2022's average of -40.4C (-40.7F) made for coldest Nov since 1987, while
- December 2022's -29.1C (-20.4F) was coldest Dec since 2006.
- In fact, Nov 2022 – Feb 2023 went down as second-coldest such period ever recorded.


Telehiv

Nå er det kommet ny forskning (basert på reelle observasjonsdata og ikke modeller) som viser to sentrale forhold for etterkrigstidens klima i Antarktis, med særlig fokus på de siste tiårene:

1) Ny studie (Zhang et al., 2023) finner at "Most Of Antarctica Has Cooled By Over 1°C Since 1999...W. Antarctica Cooled 1.8°C"

2) Antarktis har gått i en kald motfase til Arktis siden 1980-tallet (da Arktis begynte sin oppvarming), som selvsagt setter CO2-hypotesen i et mer enn tvilsomt lys, jfr. figur:Zhang et al., 2023 påviser forøvrig et signifikant kaldere 21. århundre ikke bare for nesten hele Antarktis, men også det sentrale og det østlige Stillehav, og at dette "implies substantial uncertainties in future temperature projections of CMIP6 models."

Altså tilbake til det gamle problemet med at IPCCs globale klimamodeller ikke har korrekt klart å rekonstruere historiske klimaforhold, og hvordan kan de da forutse fremtidige?

Lenke til Zhang et al., 2023:
https://journals.ametsoc.org/view/journals/bams/104/6/BAMS-D-22-0153.1.xml

Studien er også omtalt her:
https://notrickszone.com/2023/11/06/new-study-finds-most-of-antarctica-has-cooled-by-over-1c-since-1999-w-antarctica-cooled-1-8c/


stjakobs

Nå er det krise i nord på grunn av for tett is. Sitat fra "The Barents Observer":

QuoteLocals from remote Arctic villages fear they will be left without fuel, foodstuff and medicine ahead of the long Arctic winter.

"People are sitting in their villages without [heating] fuel. There is no coal for the boilers, in Oma [village] the ship with fuel has gotten stuck in the ice and in Amderma they worry about the foodstuff that has been stranded in Ust-Kara," woman from Naryan-Mar complains on the social media page of regional Governor Yuri Bezdudny.

According to the woman, the regional governor appears more interested in developing big and 'unrealistic projects' with Chinese partners than caring for the local population.

"The delivery of goods to the northern territories, which is your responsibility, is in disarray," she underlines to the governor.

The seriousness of the situation was confirmed on the 31st of October when the regional Prosecutor General announced that an investigation will be launched on the goods supply situation.

The regional government of the Nenets Autonomous Okrug has rebuffed the criticism and assured that supplies are on the way. At the same time, Governor Bezdudny has tried to distance himself from the problems and on the 1st of November announced that "the people guilty of the troubles will be punished."

og

QuoteAccording to locals, it is the first time ever that helicopters have been used for goods deliveries to the village. Normally, the about 150 villagers of Vyucheysky are supplied winter supplies by ships sailing on the Indiga River.

og

QuoteLocals from remote Arctic villages fear they will be left without fuel, foodstuff and medicine ahead of the long Arctic winter.

"People are sitting in their villages without [heating] fuel. There is no coal for the boilers, in Oma [village] the ship with fuel has gotten stuck in the ice and in Amderma they worry about the foodstuff that has been stranded in Ust-Kara," woman from Naryan-Mar complains on the social media page of regional Governor Yuri Bezdudny.

According to the woman, the regional governor appears more interested in developing big and 'unrealistic projects' with Chinese partners than caring for the local population.

"The delivery of goods to the northern territories, which is your responsibility, is in disarray," she underlines to the governor.

The seriousness of the situation was confirmed on the 31st of October when the regional Prosecutor General announced that an investigation will be launched on the goods supply situation.

The regional government of the Nenets Autonomous Okrug has rebuffed the criticism and assured that supplies are on the way. At the same time, Governor Bezdudny has tried to distance himself from the problems and on the 1st of November announced that "the people guilty of the troubles will be punished."

Later that same day, Deputy Governor Aleksandr Dudurov confirmed that helicopters will be commissioned to deliver the goods. Only few hours later, a copter arrived in the village of Vyucheysky with 3 tons of coal.

According to locals, it is the first time ever that helicopters have been used for goods deliveries to the village. Normally, the about 150 villagers of Vyucheysky are supplied winter supplies by ships sailing on the Indiga River.

 For the first time, a helicopter was commissioned to provide coal to the remote village of Vyucheysky.

 

A difficult supply situation is experienced also by locals on the island of Kolguyev, where a barge loaded with fuel oil, coal and firewood this week got in serious trouble during a stormy shipment across the Pechora Sea. The small tugboat that towed the barge got technical problems and the towing rope ruptured.

 


Barge loaded with oil and coal in Kolguyev after troubled voyage across Pechora Sea. Photo: Kolguyev on VK
 

Troubles with goods supplies are likely to be prevalent also in other parts of the Russian Arctic. In early November it became clear that cargo ship Tersky Bereg had failed to reach the town of Tiksi because of sea-ice in the Laptev Sea. After several attempts, the ice-class ship was on the 3rd of November forced to leave the area, Russian media reported. It is not clear exactly what kind of cargo the ship was carrying.

Ship captains have gotten increasingly fearful about sailing on the Northern Sea Route in late fall following the crisis of 2021, when more than 20 ships got stuck in sea-ice following a sudden freeze of the waters.


Lenke til artikkelen

russisk.JPG
Politics is the art of looking for trouble, finding it everywhere, diagnosing it incorrectly and applying the wrong remedies.

Telehiv

Quote from: stjakobs on 12.11.2023, 13:17:12Nå er det krise i nord på grunn av for tett is. Sitat fra "The Barents Observer"

Ship captains have gotten increasingly fearful about sailing on the Northern Sea Route in late fall following the crisis of 2021, when more than 20 ships got stuck in sea-ice following a sudden freeze of the waters.

Ja, det er stadig mer som peker mot at vi er på god vei inn i en ny kald syklus de neste tiårene.
Det vil i så fall være ganske så i tråd med både historiske 30/60-års sykluser såvel som solforskernes prediksjoner om et nytt Grand Minimum (Big Eddy) som vil kjøle ned kloden de neste tiårene.
 

Telehiv

Historisk trend for havisen i Antarktis og de siste års ustabile tendens
Havisen rundt Antarktis hadde fram til 2017 en stabil økning over flere tiår. Spørsmålet var når den neste perioden med innsig av varmere vann fra tropene ville motvirke den nokså stabile veksten, særlig i Vest-Antarktis som ligger nærmest opp mot varmere hav. Dette er noe man har observert med noen tiårs mellomrom helt siden utforskningen av Antarktis begynte, også etter satelittovervåkningen begynte i 1979.
Fra 2016-17 kom en slik periode, noe som de neste årene selvsagt ga anledning for de mest historieløse klimaalarmistene til å bælje klimakrise også her.

Men "klimakrise"? Samtidig med signifikant krympende havis særlig rundt Vest-Antarktis forårsaket av havstrømvariasjoner, unnlot de selvsagt å nevne at den nyeste forskningen viste at Vest-Antarktis årlige landbaserte snitttemperatur kjølnet med mer enn -1.8C fra 1999-2018 (se innlegg 06.11.23 foran i tråden).

Og så ble moroa ødelagt igjen
Når de varme havstrømmene ned fra tropene nå synes å ha roet seg igjen, er det derfor ikke underlig at havisen i Antarktis atter er oppe over historisk snitt:
Telehiv

Nå er det kommet 4 nye studier som alle bekrefter at Antarktis' iskappe har vokst de siste par tiårene.

Andreasen et al (2023) skriver at i perioden 2009-2019 økte Antarktis' ismassiv med 5305 km2.Banwell et al (2023) skriver at (overflate) smeltevannsmengden fra Antarktis har minsket i perioden 1980-2021.

Frazer et al 2023 har sett på trender i smeltingen i Vest-Antarktis (halvøyen som strekker seg nordover mot Syd-Amerika og har bl.a. en del undersjøisk vulkanaktivitet og er det eneste området i Antarktis som har hatt negativ isutvikling de siste tiårene) og finner at destabilisering og smelting (pace, magnitude and extent) varierer med lokasjon fra vest- til østside iht. de sykliske variasjonene i hav/atmosfære. Denne lokale variasjonen avkrefter da selvsagt CO2-hypotesen som dominant driver. 

Balco et al 2023 har sett på historiske isnivåer for det vest-antarktiske massivet ved studier av "subglacial bedrock cores", og finner at det var "at least 35 m thinner than present in the past several thousand years and then subsequently thickened.". Altså et klart motargument mot det rådende klimanarrativ om at slik smelting ikke kan ta seg opp igjen.

Mht. dagens modellbaserte påstander om slik irreversibilitet, avviser de disse med sine empiriske data: "A past episode of ice sheet thinning that took place in a similar, although not identical, climate was not irreversible. We propose that the past thinning–thickening cycle was due to a glacioisostatic rebound feedback, similar to that invoked as a possible stabilizing mechanism for current grounding line retreat, in which isostatic uplift caused by Early Holocene thinning led to relative sea level fall favoring grounding line advance."

Spennende lesing, alt sammen!

Lenker:
Andreasen et al 2023: https://tc.copernicus.org/articles/17/2059/2023/

Banwell et al 2023: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2023GL102744

Frazer et al 2023: https://www.nature.com/articles/s41467-022-35471-3

Balco et al 2023: https://tc.copernicus.org/articles/17/1787/2023/Telehiv

Grønlandsisen:
Grønlandsmassivet har variert fra sterk vekst til stillstand så langt i vinter. I slike "nøytrale" perioder vil breen da befinne seg under gjennomsnittlig vintervekst. For som alltid er det vindretning og nedbørsgrad som bestemmer den helt kortsiktige breutviklingen for Grønland:
- det er kaldt nok, men skal breen tilføres ny vekst må vindretningen være slik at det tilføres nedbør

Siste par dagene har nettopp det skjedd, slik at for et par dager siden vokste massivet med over 8 gigatonn på en dag. Dette fortsatte i går, slik at akkurat nå peker grafen rett opp:Så får vi se når været snur denne gangen, og massivet ikke tilføres mer nedbør for en periode igjen.
Vi må vente helt til smelteperioden begynner på senvåren igjen før vi kan si noe om samlet utvikling for vinteren 2023/24.

Total snømengde nordlige halvkule vinteren 2023/24
Fram til årsskiftet lå snømengden overraskende høyt over referanseperioden 1982-2012, og de siste ukene har vi ligget rundt snittet. Akkurat nå litt over snittet.
Uansett snakker vi også denne vinteren om en ny falsifisering av IPCC-påstandene om den forsvinnende snø, faktum er at det har vært stabile snømengder på nordlige halvkule siden lenge før alarmistene begynte sine spekulative og uvitenskapelige framskrivinger, og til dags dato.