Fordeling av atomkraftverk i Europa

Started by Telehiv, 29.10.2020, 09:13:49

Previous topic - Next topic

Telehiv

Etter hvert som "alternativ" og "grønn" energi (vind, sol, bio) viser seg stadig mer problematiske mht. miljø, lønnsomhet og stabilitet, ser vi at de store energinasjonene begynner å undersøke mulighetene for å redde seg inn med atomkraft i stedet.
Da kan det være greit med en oversikt for hvordan atomkraft fordeler seg i Europa per. dato (de to tomme sirklene i UK gjelder to atomkraft under utbygging):






ConTrari1

Litt vanskelig å se hva som er hvor, med så store sirkler. Men Tysklands atomkraftverk skal jo stenges, og Sverige har den samme politikken, selv om Sverige har vinglet mye før i tiden. Og kanskje er tiden løpt ut for de store anleggene? Det skjer mye nytt med atomkraft, som ikke er avhengig av prosjekter til mange titalls milliarder.

God artikkel om energi i TU:

https://www.tu.no/artikler/bare-ny-kjernekraft-kan-dekke-verdens-behov-for-karbonfri-balansekraft/462726
Du må være litt gal, ellers blir du gæærn.

Telehiv

Vindkraftfordelingen i Europa
Det kan være greit å sammenligne utbredelsen av atomkraftverk med vindanlegg i sentral-Europa: Vi ser at utbyggingen av vindkraft er til dels omvendt proporsjonal med antall atomkraftverk. Utlagt: De som ikke har bygd ut atomkraft og/eller lagt ned sine atomkraftverk prøver mest iherdig på alternativ energi. I de tyngst industrialiserte/mest kraftkrevende landene som Tyskland blir dette veldig tydelig:
Det tyske Energiewende har medført den tetteste utbyggingen av vindkraft i Europa - ikke rart de ønsker å avlaste seg i Norge!
I 2018 produserte Europa 171,328 megawatt vindenergi. Til sammenligning produserte USA 96,635 megawatt, altså ca. halvparten.



ConTrari1

Eh, er dette et virus-smitttekart?
Du må være litt gal, ellers blir du gæærn.

Telehiv

Quote from: ConTrari1 on 29.10.2020, 09:50:04
Eh, er dette et virus-smitttekart?

Tja, det er en del tunge fagfolk som anser vindkraft som et slags (politisk) virus, ja...

ConTrari1

Quote from: Telehiv on 29.10.2020, 10:14:38
Quote from: ConTrari1 on 29.10.2020, 09:50:04
Eh, er dette et virus-smitttekart?

Tja, det er en del tunge fagfolk som anser vindkraft som et slags (politisk) virus, ja...

Hjelp! Det er COVIND-20!
Du må være litt gal, ellers blir du gæærn.

Telehiv

#6
Polen tilslutter seg dem som vil satse tungt på atomkraft fremover?
Kent Andersen har nå en artikkel om at 80% kullfyrte Polen vil "tilpasse" seg EUs kullfordømmelse (og dermed hente inn "omstillingssubsidier") uten å gå bankerott på vindkraft samtidig - og i stedet kjøre massivt på atomkraft som utslippsfri løsning.

Vel, som det spørges også her: Polen har åpenbart ikke råd til til å posere med mer selvskading gjennom "grønn energi" av FN/EU-typen - og når kommer neste land som skjønner at man ikke kan overleve med "grønn energi" av typen vind, sol og bio?

Link: https://www.document.no/2020/12/03/historisk-avgjorelse-polen-satser-pa-atomkraft-vil-flere-eu-land-folge/

Men svenskene skal vel fortsette å stenge ned atomkraftverkene?
Er ikke helt sikker på hva de har bestemt seg for i Sverige, som var en betydelig atomkraftverkaktør en stund.
Men de må da fikse dette - de har jo hentet inn et par millioner rakettforskere de siste tiårene.


Reaktor 3 på det svenske atomkraftverket Forsmark



Telehiv

#7
Hvordan har utviklingen rundt atomkraftverk vært det siste tiåret?
For å finne ut av dette fant jeg fram en wiki-artikkel jeg mener er fra 2012, der hele den globale situasjonen den gang ble oppsummert slik:

Utbredelse og produksjon
- Per februar 2012 er det 190 kjernekraftverk i drift med 436 atomreaktorer fordelt på 31 land, som tilsammen dekker 15-20 % av verdens elektrisitetsforbruk.
- Installert produksjonskapasitet er ca. 370 000 MW, som gir en strømleveranse på 2 586 TWh, eller drøye 20 ganger mer enn Norges kraftproduksjon.
- Atomkraftverk stenges gjerne ved konsesjonsutløp etter 20-40 år, da er anlegget nedslitt og må fornyes.
- Atomkraftverk er i frammarsj, og land som Kina, India, Japan, Russland, Finland, Frankrike, Sør-Korea og Sør-Afrika satser på disse kraftverkene som en hovedkilde for å dekke landets energiforbruk.
- I tillegg er det mye som tyder på at USA også vil bygge nye atomkraftverk i fremtiden. USA (104), Frankrike (58), Japan (50) og Russland (33) har flest reaktorer.

- På kort tid har Sør-Korea bygget seks verk med i alt 23 reaktorer, som gir dem femteplassen blant verdens atomkraftnasjoner.
- Enkelte europeiske land som tidligere har besluttet å avvikle atomkraft, som Sverige, har vedtatt å bygge nye.
- Ifølge Det internasjonale energibyråets prognoser vil den samlede effekten fra verdens atomkraftverk øke til 427 gigawatt i 2020. (hva ble det faktisk? )
- Selv om Tyskland etter Fukushima-ulykken besluttet å gi opp kjernekraft som energikilde er det i dag allikevel få som forutser avvikling av kjernekraft.

- Omkring 200 gamle anlegg antas å bli stengt i løpet av de neste 10–15 årene. Tabellen nedenfor viser antallet kjernekraftverk, reaktorer, og produksjonskapasitet (effekt) i de landene som utnytter kjernekraft.

En diskret flukt over til mer funksjonelle energikilder enn sol/vind/bio?
Ad siste pkt ovenfor: Hva er besluttet stengt og hva er besluttet bygd av atomkraft etter dette ble skrevet i 2012?

Det er mitt hovedinntrykk at en rekke kraftkrevende land har innsett at FN/EUs "grønne energi" (vind, sol, bio) ikke er funksjonelle alternativer til fossilkraft og atomkraft, og derfor mer eller mindre diskret har begynt å flykte fra sine "grønne" griller. Der atomkraft seiler stadig mer opp som alternativ, og særlig i landene som hittil har vært tungt baserte på kull.

Noen som har sett ny info på dette, og tar seg tid å oppdatere?



translator

Når Patrick Moore kommer med ny bok i februar, tenker jeg vi får en oppdatering også på atomkraftfronten 8)

Quote
Thanks to all who donated to my GoFundMe campaign to  my book "Fake Invisible Catastrophes and Threats of Doom. I have raised the full amount required and am well into design and pre-publication publicity. Watch for the launch Feb. 10 (after all this fuss is hopefully over).
Patrick Moore
@EcoSenseNow
·

https://twitter.com/EcoSenseNow/status/1333896071597105153
"Media har sluttet å granske makthaverne på vegne av innbyggerne.
I stedet har de begynt å granske innbyggerne på vegne av makthaverne"
---------Helena Edlund

Telehiv

Quote from: translator on 05.12.2020, 10:31:30
Når Patrick Moore kommer med ny bok i februar, tenker jeg vi får en oppdatering også på atomkraftfronten 8)
https://twitter.com/EcoSenseNow/status/1333896071597105153

Ja, den boka blir nok interessant av flere grunner. Greenpeace-dissidenten Moore er jo et solid hatobjekt i hele røyrsla nå.
Takk for at du minnet om dette!