Besittelse av "riktig" energi et nytt maktpolitisk pressmiddel?

Started by Telehiv, 22.10.2020, 10:02:28

Previous topic - Next topic

Telehiv

Storbritannia har lenge latt seg forsyne av fransk atomkraft mens de samtidig i stadig større grad har forlatt egen selvforsyning fra atomkraftverk i tillegg til sine kullkraftverk. Til erstatning har UK vært blant de ivrigste i Europa til å satse på "renewables" som vind, sol og bioenergi. Problemet er at dette ikke er i nærheten av å dekke landets samlede energibehov.

Frankrike bruker UKs interne kraftunderskudd til å sette tommeskruen på i Brexit-forhandlingene
Iflg. en artikkel i WUWT ( https://wattsupwiththat.com/2020/10/21/french-president-macron-threatens-a-devastating-electricity-embargo-against-renewables-obsessed-britain/ ) bruker Frankrikes president nå UKs energisituasjon til å presse landet bl.a. på deres posisjon i fiskerirettighetene ifm. de pågående EU-forhandlingene.

 

Argumentet for at Frankrike utøver dette presset er som følger:

"As Brexit negotiations enter a standoff, France is threatening to embargo desperately needed British imports of dispatchable electricity generated by French nuclear reactors, unless Britain permanently cedes fishing rights in British territorial waters to the EU."

WUWTs artikkel siterer også disse påstandene:

"Macron in last-ditch Brexit punishment with threat to devastate UK with energy blockade

By OLI SMITH
PUBLISHED: 00:46, Mon, Oct 19, 2020

Emmanuel Macron reacted furiously to Boris Johnson's claims that trade talks are "over" between the UK and EU. Mr Macron has played hardball in the talks on fisheries, insisting on Thursday that French fishermen would "not be sacrificed" for the sake of a deal. However, if the UK leaves the EU without a deal then French fishermen could faced being banned from British waters.
In response, the French President has signalled the EU would launch a devastating energy embargo against the UK unless Boris Johnson gives in on fisheries.
Following the EU summit in Brussels on Friday, Mr Macron told French radio that if the UK does not allow French fishermen in its waters, the EU would have to block the UK's energy supplies to the European market."


Det synes jamen å være harde ord og trusler som utveksles i disputten mellom Brexit-UK og EU.



ConTrari1

Når britene er så dumme at de stiller seg i en så sårbar posisjon, har de bare seg selv å anklage. De kan ikke få både i fiskegarn og stikkontakt.
Du må være litt gal, ellers blir du gæærn.

Telehiv

Quote from: ConTrari1 on 22.10.2020, 10:48:23
Når britene er så dumme at de stiller seg i en så sårbar posisjon, har de bare seg selv å anklage. De kan ikke få både i fiskegarn og stikkontakt.

Hehe, ny ConTrari1-sviske.
Samtidig gjør jeg meg noen formastelige tanker om hva som får enkelte til å tenke at Norge skulle søke fullt medlemsskap i EU?!
Hva tror dere ville skjedd med norsk fisk og maritime interesser da, ressurser som betyr uendelig mye mer for Norge enn for UK?
Kanskje EU ville konfiskert sokkelen vår for å bygge vindmøller der selv?
Og som risikotakende "shelf settlers" av den type ville jo EU naturlig nok også anse seg å ha rett til å overta administrasjonen av fiskeriene (og oljefeltene; av sikkerhetspolitiske årsaker, selvsagt).

Jaja, sånn kan man lett humoristisk leke med scenarier vi vil kunne få servert som fullt EU-medlem.
Men som mange vet; lek kan fort gå over til fullt alvor...noe britene altså nå opplever på sin ferd ut av unionen.




ConTrari1

Takk, Telehiv :-)
Fiske og landbruk var vel hovedgrunnene til at Norge forlot Norden mht. EU-medlemskap, pluss den odiøse klang som ordet "union" har i landet vårt.

Norsk kontinentalsokkel er neppe mer egnet for hav-vind enn andres, det er jo ikke snakk om badekar-dybder som i dansk farvann, og der har vel heller ikke EU krevd noen rett til bygging. Eller kontroll over dansk oljeproduksjon. EU oppfører ikke denslags i egenregi, tror jeg.
Du må være litt gal, ellers blir du gæærn.

Telehiv

Quote from: ConTrari1 on 22.10.2020, 11:18:59
Norsk kontinentalsokkel er neppe mer egnet for hav-vind enn andres, det er jo ikke snakk om badekar-dybder som i dansk farvann

Det er nettopp det den er iht. registrerte vindmønstre, samt at norsk nordsjøsokkel (utenfor Norskerenna) er på samme dybdenivå som dansk sokkel (rundt 60-70 m vanndybde). Vi snakker om det historiske/mytiske "Doggerland" der man tidligere kunne gå tørrskodd over dagens Nordsjø.
Doggerland defineres pr. idag som den mest tydelige forlengelsen av det europeiske kontinentet ut fra Tyskland til Frankrike:



Vi var dritheldige/flinke som i sin tid sikret oss en delelinje i Nordsjøen i forståelse med britene, til tennerskjærende irritasjon bl.a. hos tyskerne. Men da var det såpass få tiår siden krigen at de holdt seg litt mer i skinnet. Men nå? Det er nå faktisk ikke paranoia av enkelte analytikere å frykte at fastlands-Europa (med Frankrike og Tyskland i spissen) kan begynne å utforme nye (adminstrative) territoriekrav til dagens sokler ut fra dette.
Når energidesperasjonen blir stor nok?



ConTrari1

Joda, men Norges del av Doggerland er jo ikke så stor, og generelt er det flytende havvind som nå er "i vinden". Og slike anlegg kan oppføres mange andre steder enn i norsk farvann.

Jeg tror heller på en fornyet (sic) energifornuft dersom mangel på energi blir akutt (og det vil ikke skje i Frankrike, iallfall), enn en energi-imperialisme. Det er mange andre EU-land som må støtte sen slik politikk, og de kan lett bli  skremt ift. egne arealer og ressurser.
Du må være litt gal, ellers blir du gæærn.