Author Topic: Sjarlatan-avsløreren James Randi er død 92 år gammel  (Read 217 times)

Telehiv

  • Global moderator
  • Supermedlem
  • *****
  • Posts: 3 365
  • Qui vivra verra
    • View Profile
James Randi var selv tryllekunstner og magiker, men var åpen på at det ikke var noe overnaturlig ved det han drev med, bare dyktig juks - også der han fikk folk til å tro at det MÅTTE være noe magisk og overnaturlig med det.Derimot satte James Randi inn storslegga mot alle verdens sjarlataner som påberopte seg å besitte overnaturlige evner som bakgrunn for "uforklarlige" stunts. Mange husker sikkert (han har f.eks. vært omtalt på norsk TV flere ganger) hans tilbud om 1 million dollar til alle som kunne bevise at de hadde overnaturlige evner. Så vidt vites har ingen klart å innkassere denne belønningen ennå.

Han begynte i det små med sitt lange prosjekt med å avsløre sjarlataner:
- i 1964 utlovte han først 1000 dollar til den som kunne bevise å besitte paranormale evner, for eksempel ved å finne gull ved hjelp av en ønskekvist.
- Siden den gang har potten økt til en million dollar, men ingen av de drøyt tusen personene som har meldt seg, har kunnet innkassere premien.

Hans hoved-gimmick i media var å utfordre og avsløre en rekke «overnaturlige» underholdningsnumre framført av personer som selv hevdet å ha paranormale evner, bl.a. tankelesning.
Uri Gellers skjebøyingstriks ble jo eksponert som lett kopierbart på norsk TV, jfr. da James Randi besøkte Norge i mars 2011. Han ble invitert av Human-Etisk Forbund i anledning forbundet sin kampanje «Ingen liker å bli lurt»

Tja, man skulle vel heller hatt en slik sjarlatan-avslører i klimasaker. Problemet er om han hadde fått sendetid på norsk TV.