Trump vil trolig være en meget fornøyd vert når De forente arabiske emirater og Bahrain idag undertegner det som omtales som en historisk avtale om normalisering av forholdet til Israel. Over 700 gjester skal komme til plenen utenfor Det hvite hus.
Vi får håpe at norske TV-medier svelger stoltheten og viser litt fra dette? Men foreløpig ser det ikke lyst ut: NRKs Tekst-TV har ennå ikke tatt inn saken, nesten utrolig når vi ser alt ubetydelig tøv de ellers har satt av plass til der. Og TV2s Græsvik havner nok skikkelig på flaska igjen i kveld...
På plass er både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og de to lands utenriksministre, Abdullah bin Zayed Al Nahyan fra Emiratene og Abdullatif bin Rashid Al Zayani fra Bahrain. Dette betyr at de to araberstatene nå vender ryggen til den arabiske fredsplanen fra 2002, opphever sin boikott av Israel og etablerer normale forbindelser til landet.
Fredsplanen lover full arabisk anerkjennelse av Israel når landet trekker seg ut av de palestinske områdene som ble okkupert i 1967.

Problemet er selvsagt Palestina, som trolig vil trappe opp sine angrep på Israel som en motvekt.
Så får vi se om det internasjonale samfunnet vil oppfordre Palestina til å heller inngå i konstruktive samtaler de også, eller om de vil fortsette å holde striden gående.
Denne avtalemarkeringen ligner svært på Clintons tungt NRK-dekkede avtalestunt i 1994Vi har neppe sett et slikt avtalegjennombrudd i Midt-Østen siden 1994. Vi kan for letthets skyld sitere fra wiki ad bakgrunnen for at Trump 2020 minner om Clinton 1994:
I 1987 prøvde den israelske utenriksministeren Shimon Peres og kong Hussein i hemmelighet å arrangere en fredsavtale der Israel ville innrømme Vestbredden til Jordan. De to signerte en avtale som definerte rammer for en fredskonferanse i Midtøsten. Forslaget ble ikke gjennomført på grunn av den israelske statsminister Yitzhak Shamirs innvendinger. Året etter forlot Jordan kravet på Vestbredden til fordel for en fredelig resolusjon mellom Israel og PLO.
Diskusjonene begynte i 1994. Israels statsminister Yitzhak Rabin og utenriksminister Shimon Peres informerte kong Hussein om at etter Osloavtalene med PLO, kan Jordan bli "utelatt i det store spillet". Hussein rådførte seg med den egyptiske presidenten Hosni Mubarak og den syriske presidenten Hafez al-Assad . Mubarak oppmuntret ham, men Assad ba ham bare om å "snakke" og ikke signere noe. USAs president Bill Clinton presset Hussein for å starte fredsforhandlinger og inngå en fredsavtale med Israel og lovet ham at Jordans gjeld ville bli tilgitt. Innsatsen lyktes, og Jordan signerte en nonbelligerency-avtale med Israel. Rabin, Hussein og Clinton signerte Washington-erklæringen i Washington, DC , den 25. juli 1994. Erklæringen sier at Israel og Jordan avsluttet den offisielle fiendens staten og ville starte forhandlinger for å oppnå en "slutt på blodsutgytelse og sorg" og en rettferdig og varig fred.
USAs president Bill Clinton (sentrum) ser på Jordans kong Hussein (til venstre)
og den israelske statsministeren Yitzhak Rabin (til høyre) signere Washington-erklæringen
på plenen i Det hvite hus, som avsluttet det offisielle fiendskapet mellom de to landene, juli 1994