Kronår for korn -hører du, Samset?

Started by ConTrari1, 25.08.2020, 20:54:53

Previous topic - Next topic

ConTrari1

Rull to år tilbake, til tørkesommeren 2018; noen som husker Samsets utsagn om klima og matproduksjon?

Men, legger Samset til:
– Været tar også utgangspunkt i et klima, og når klimaet har endret seg, så blir også været litt annerledes. Nå ser vi en type varme og tørke som vi ikke har hatt på mange, mange tiår i Norge. Det går ut over landbruket, det går ut over vannforsyninger, det skapes skogbranner.

– Veldig mange forskere med meg gjør det. Den globale oppvarmingen har ikke gått raskere enn vi trodde, den har gått omtrent som vi har forutsagt i flere tiår. Men konsekvensene, og endringene i hetebølger, endringene i ekstremregn, endringene i vilkår for matproduksjon, de ser ut til å gå raskere enn det vi har trodd.


https://www.nrk.no/norge/cicero-forsker_-_-klimaendringer-har-gjort-ekstremsommeren-verre-1.14131828

Men...to år senere er det kronår for kornet:

Kornbønder i Innlandet, landets nest største kornfylke, rapporterer om rekordstore avlinger.

– Det er kanskje tidenes beste. For oss er det helt topp, sier Oddvar Pettersen i Romedal i Stange.

Kollegaen i Ringsaker, Mikkel Stafsberg Snarud er enig. Han har snart trøsket halvparten av sine 1300 mål med hvete og bygg.

– Jeg har aldri hatt så store avlinger før, så det ser ut til å bli et rekordår for min del.

Så langt i år har innhøstingen gitt over 700 kilo korn per mål. Det har ikke skjedd før. Det beste året han har hatt ga et snitt på 605 kilo per mål. Det var i 2015.


https://www.nrk.no/innlandet/mot-tidenes-beste-kornhost-pa-ostlandet-1.15134930

I Viken og Trøndelag er det godt til normalt år, så totalt sett ser det meget bra ut. Men hvordan kan det være mulig? Vi har jo ikke kuttet i co2-utslippene.
Du må være litt gal, ellers blir du gæærn.

ConTrari1

#1
Men Storbritannia lever opp til Samsets  dystre vyer:

The price of flour and bread is set to rise after what could be the worst UK wheat harvest in 40 years, the industry is warning.

Farmers say that the extreme weather over the last year is likely to mean wheat yields are down by up to 40%.

As a result, some millers have already increased the price of flour by 10% and they warn a no-deal Brexit could push up prices even further.

And we're likely to see more of the same weather in future, experts say.

The UK Met Office told BBC News that the extremes of wet and hot conditions that have marked this year are likely to become more common as our climate continues to change.


https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2020/08/27/bbc-blame-dire-wheat-harvests-on-climate-change/

Så, mer varmt og vått vær for britene i fremtiden. Pluss varmt og tørt vær, vått og kaldt vær, kaldt og tørt vær, samt tørt og vått vær, og kaldt og varmt vær. Alt på grunn av værguden co2.

Men dessverre for faktanekterne er verden ikke så enkel, for:

In fact, the major reason for the lower harvest this year is that farmers opted to plant less wheat last autumn, and instead concentrate on spring barley instead

Her kan vi ane kimen til en selvoppfyllende klimakrise; man kan vedta at det skal plantes mer av en bestemt kornsort, for så å skrike opp om katastrofalt dårlig høst for en annen kornsort neste år. Det burde funke! For hvem husker kornet som ikke ble sådd i fjor?
Du må være litt gal, ellers blir du gæærn.