Seriøse forskere bør unngå å gjøre vær til klima

Started by Telehiv, 06.08.2020, 12:23:30

Previous topic - Next topic

Telehiv

Når en varm dag i Sibir blir til "Siberia is on fire"
Tidligere troverdige organer som f.eks. National Geographic presterte å skrive at "A relentless, climate change-driven heat wave" rammet Sibir i sommer. Sånt sludder basert på en tilfeldig varm dag i Sibir bør forbeholdes som hovedsyssel for den primitive delen av sensasjonsmedia, samt de tendensiøse alarmisttantene i NRK med selverklært klimaforstand i sine VÆR-meldinger. Der vet vi allerede at vi ikke kan vente bedre.
Men dessverre er det også en del aktører i påståtte klimaforskningsmiljø som gjør det samme. Ikke minst var flere av disse (ingen nevnt ingen glemt) sterkt eksalterte over denne ekstra varme junidagen i Sibir denne sommeren (vi kommer tilbake til dette nedenfor). Værmelderen i Dagsrevyen var direkte ekstatisk, og FN rullet ut hele alarmistkorpset sitt:
https://www.nrk.no/nordland/fn-undersoker-arktisk-varmerekord-i-sibir-i-russland-1.15065387

Det er vel ikke verdt å nevne at FN - i stedet for å dumme seg ut på basis av noen enkeltdager et utvalgt sted i Sibir - kunne tatt en telefon til UAH og fått melding om at Arktis i juni var klart ned med 0,80 C, ned fra 1,15 C måneden før.

Og hva opplevde vi ikke av sjokkerende "klima" her hjemme noen dager i juni?
Her til lands var det heller ikke snakk om å sjekke denne overordnede tilstanden for nordområdene når varmt blod kunne luktes: Noen ekstra varme dager i juni i sør-Norge (mens Nord- Norge hadde sitt vanlige junidrittvær) gjorde ikke bare lurvemedia men også notoriske CO2-hoder som Samset "dypt bekymret" over disse skremmende "klimaendringene". At Nord-Norge hostet seg gjennom en både våt og kald periode samtidig var ikke klimafaglig verdt å nevne, noterte vi.

Men hvor lenge var Dr. Thermageddon i alarmist-Paradis: Norge i juli!?
23 stasjoner logget den kaldeste juli noensinne registrert i Norge, og landet under ett noterte 0,6C under gjennomsnitt for måneden. Som er den kaldeste juli på over 50 år. Men når juli nå er registrert som den kaldeste i Norge på minst 50 år er det plutselig ikke klima lenger, nå er det "tilfeldig dårlig vær" forårsaket av ting man finner på underveis i forklaringsrekken.
Samtidig gleder vi oss over at de tapre værherjede i Nord-Norge har hatt det betydelig bedre i denne sure juli-måneden enn her sørpå. Som betyr at Sør-Norge har vært betydelig kaldere enn selv de 0,6 under landsnormalen skulle tilsi. Det skulle vært artig å sett snittet for Sør-Norge (ex Nord-Norge) fra Trøndelag og sørover i juli.... Noen som har noe sånt?!
Og da er det vel heller ikke verdt å nevne at UAH melder at Arktis fortsatte tydelig ned i juli, med 0,40 C fra de nevnte 0,80 C i juni.
 
Oooops: "SUMMER SNOW FALLS ON THE RUSSIAN TOWN OF PEVEK"
Men så var det dette med Sibir og "klimaet" der da: En lokal måling viste altså 38 grader i Verkhojansk i den østlige delen av Sibir rundt St. Hans-tider. Og som forøvrig slett ikke var noen rekordvarme; det er registrert varmere dager bl.a. i mellomkrigstiden flere steder i samme region.
Men Sibir er Sibir; der skifter temperaturene brått avhengig av atmosfæretrykk og vindretning. Akkurat nå har havnebyen Pevek, som skifter omtrent like hyppig og intenst fra kaldt til varmt og tilbake som Verkhojansk, fått årets første snøfall halvannen måned før den normalt kommer:



Og hva med "rekordvarme" Verkhojansk?
Vel, den 30. juli var temperaturen sunket godt i minus, uten at FN & det øvrige alarmistkorpset fant det bryet verdt å lage noe melding rundt det. Selv om de ovenfor nevnte UAH-meldinger kunne indikere nettopp noe sånt. Å snakke om noen form for "relentless, climate change-driven heat wave" av typen National Geographic er det selvsagt ikke grunnlag for ut fra faktiske observasjoner.

Men her på forumet synker vi ikke ned til vulgærnivået å kalle dette "klimaendringer", det er bare helt vanlige utslag innenfor den etablerte normalrammen for VÆR i slike trakter.

PS: For dem som likevel engster seg for at verden skal smelte bort under føttene sine, kan vi berolige med at Grønlands massebalanse fortsatt ligger på snittet (akkurat nå litt over) for DMIs 30-årige referanseperiode 1981-2010 - altså ett av målene for klimautvikling over tid:









Telehiv

Dette med klima og tilhørende bruk av respektive referanseperioder, er visst ikke lett selv i antatt seriøse kretser:
- Den tyske DWD værmeldingstjenesten angir at juli var "Ein recht warmer Juli".

Å?!
Hvordan får de til det, når de kilder jeg har sett angir en rett så kald juli i Tyskland?
Jo: Man fortsetter å bruke den gode, gamle (og kalde) referanseperioden 1961-90 som gjør at man kan hevde at snittemperaturen for juli (17.7°C) er "0.8°C over verdien for den internasjonalt gyldige referanseperioden 1961-90".

DWD roper ikke akkurat ut at perioden 1961-1990 var kald. Og ikke bare det: The World Meteorological Organization (WMO) bruker ikke lenger 1961-1990 som gyldig referanseperiode, der bruker man nå 1981-2010 perioden som grunnlag for snittverdi.
Og leser man litt grundigere (grundigere enn en journalist, i alle fall) nevner faktisk DWD et sted at juli var 0.3°C kaldere enn snittet i referanseperioden 1981-2010. Men pytt pytt, hos DWD er 0.3°C under gjeldende snitt etter deres syn "Ein recht warmer Juli".
Skal vi "klimafornektere" le eller gråte?

Link: https://www.dwd.de/DE/presse/pressemitteilungen/DE/2020/20200730_deutschlandwetter_juli2020_news.html?nn=16210 


PS: Ellers snør det langt ned i Alpene nå:


Image for illustration only. Source: NASA

Telehiv

Jeg begynner likevel å lure på om jeg må ringe FN og informere om at denne sommeren settes det kulderekorder over hele verden.
Nå meldes det fra Australias 68,401 km2 store øy Tasmania at de har logget den kaldeste dagen noensinne, kombinert med første skikkelige snøfall på 40 år. Tasmania har målinger over 100 år tilbake.


Tasmanias grønne sletter er ikke grønne for tiden - ikke en gang langs kysten

Den nye kulderekorden er på -14.2C i et område som sjelden er under null. Den gamle rekorden var på -13C i 1983.


USA venter rekordkulde
Amerikanske værmymdigheter melder at "a meridional jet stream flow kicks Arctic air anomalously-far south".
Og det skal bli bikkjekaldt: "Temperature departures as much as 12C below the seasonal average will continue to grip central and eastern regions as the weekend approaches":



Er dette flere bekreftelser på at et nytt solminimum begynner å virke?
Vi har altså sett en rekke nye kulderekorder på den nordlige halvkule denne sommeren, inkludert her i Norge. At vi nå også ser vinterlige kulderekorder down under får vi bare notere, men for å sette dette inn i et større bilde med alle kulderekordene notert rundt om i den nordlige verden denne sommeren (det var jo ved kalde sommere og sviktende avlinger man merket den lille istid først):
Kanskje vi skal ta en ekstra titt på denne figuren fra solforskerne Zharkova et al igjen? La oss håpe den tar dundrende feil:



Men i så fall tar også NASAs solforskere feil, som etterhvert har funnet at den samme ( svake) solaktivitet faktisk synes å være på vei:




Telehiv

Klima betyr som kjent et gjennomsnitt av registrerte værforhold over minst 30 år.
Denne tråden tar derfor tak i at media og aktivister med en agenda (og dessverre også de verst opportunistiske klimaforskerne) misbruker mye mer kortsiktige data til å bedrive klimaagitasjon. Dvs. skriker opp på kortvarige oppvarminger og tier stille når det går andre veien.

En ting er medienes tåpelige bruk av enkelthendelser som indikasjoner på "klimaendringer", men også sesonganalyser svikter mot kravet til gyldig klimaindikasjon. Under dette havner El Nino/La Nina-fenomenene, som baserer seg på analyser av vindmønstrene med tilhørende varmeforflytninger i Stillehavet og dermed egentlig er forsøk på å modellere kaldere og varmere sesongvariasjoner. Det forsøkes, men disse fenomenene kan ikke lett kobles konsistent til dypereliggende årsaker til mer langvarige klimavariasjoner. Instabiliteten rundt vindstrømmer er en viktig del av forklaringen.
 
Men de årlige El Nino/La Nino-analysene synes å ha blitt bedre med årene, og det er f.eks. som vist foran i denne tråden en del kalde og nedbørsrike (vær)utslag i ulike regioner på kloden i år, og flere analyser peker mot en tiltagende La Nina som en del av årsaksbildet:




The National Weather Service Climate Prediction Center (CPC) melder f.eks. nå at det er "a better than 50% chance of La Nina and very little chance of El Nino this winter", jfr. deres graf nedenfor:




Har Grønlandssmeltingen sluttet uventet tidlig i år?
Vel, dette er modeller, det skal vi ikke glemme. I siste instans må vi forholde oss til observerte realiteter.
Vi kan her notere oss at smeltingen av Grønlandsmassivet synes å ha bremset ytterligere opp nå i første uken i august, dvs. nesten en mnd. før den historiske normen:




Hvorvidt dette vil fortsette eller snu til noen varmere dager igjen gjenstår å se. Uansett er dette en interessant kontrast til påstandene om at smeltesesongene blir lengre og lengre. Det er ikke tvil om at nordkalotten har vært inne i en varmere periode etter den kalde etterkrigstiden, og det er ennå ikke tydelig observert om vi nå er på vei inn i en ny (fullverdig) kaldere fase. Iht. NAO/AMO-syklusene burde vi være det, og solforskerne kommer med sine Eddie Minimum solanalyser i tillegg. Men årets tidlige smeltebremsing på Grønland kan selvsagt like godt være et tilfeldig år i den retningen, før disse påstandene evt. viser sin relevans. Kanskje mye er avklart allerede om 5-10 år om hvilken utfallsretning som treffer best?