EUs corona-krisepakke øremerker en tredjedel til "klima"

Started by Telehiv, 21.07.2020, 15:05:09

Previous topic - Next topic

Telehiv

Striden under forhandlingene fram til i morges har særlig dreid seg om hvor mye i den omstridte krisepakken som skal være tilskudd og hva som skal være lån. Nå er det altså inngått et kompromiss etter maratonforhandlinger som startet fredag.
Opprinnelig krevde Nederland, Sverige, Danmark og Østerrike, kjent som «de sparsommelige fire», at all krisehjelp måtte gis som lån. Etter hvert har de godtatt en kombinasjon av lån og tilskudd i bytte mot rabatt på EU-kontingenten.

Ventes at Italia får mest - men en tredjedel skal gå til "klima"
Det ser ikke ut til at norsk MSM foreløpig har fått med seg at ca 1/3 av denne krisepakken skal gå til "klima". Uten at "klima" er nærmere spesifisert.
Men av selve "coronapakken" forventes at mye kommer til å gå til jordbrukssubsidier.
Den enorme krisepakken på 750 milliarder euro blir dermed fordelt slik:

- 390 milliarder euro utbetales som tilskudd til medlemslandene.
- 360 milliarder euro utbetales som lån til medlemslandene.
- Men altså: Nær en tredjedel av denne krisepakken er øremerket til å bekjempe klimaendringer, ifølge Bloomberg
( https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-07-21/eu-leaders-reach-deal-on-750-billion-euro-virus-recovery-fund ).

Bloomberg skriver bl.a. dette om klimagrepet:
"Almost a third of the funds are earmarked for fighting climate change and, together with the bloc's next 1 trillion-euro, seven-year budget, will constitute the biggest green stimulus package in history. All expenditure must be consistent with the Paris Agreement's goal of cutting greenhouse gases."

I tillegg har EU-landene kommet til enighet om et nytt langtidsbudsjett på 1.000 milliarder euro. Samlet er disse to pakkene de største grønne incentivene som noen gang har kommet fra EU.

Italia kan bli den mottakeren som får mest støtte fra krisepakkene. Det er ventet at landet vil få 127 milliarder euro i lån, og rundt 82 milliarder euro i tilskudd, melder Bloomberg.

"Tekniske forhandlinger"
Krisepakken krever nå tekniske forhandlinger blant medlemslandene, samt ratifisering i EU-parlamentet. Det kan skje allerede torsdag.

Men EU har altså besluttet at "klima" og "coronakrise" nå skal håndteres fra felles kasse. Det må antas at den vitenskapelige grunnen til dette framkommer av dette bildet:




 


ConTrari1

Det gamle løveskinnet fra Sverige brøler om klimakrav, han blir skuffet, hvis han i det hele tatt makter å  følge med på hva som skjer.

https://www.document.no/2020/07/21/sverige-krever-hoye-klimaambisjoner-av-land-som-skal-fa-koronastotte/

Og det som skjer er at disse midlene blir puttet inn i mange skuffer som alle heter klima og som aldri vil ha noe klimapolitisk innhold. Visegrad-landene vil ikke la seg kue av bestikkelser fra Brussel. Sør-europeerne har eviglang erfaring med å finne smutthull og smarte måter å komme unna forpliktelser på. Noen jubler over at dette er starten på en pålagt felles europeisk økonomistyring, men selv ikke Merkel kan få Tyskland til å akseptere noe slikt.
Du må være litt gal, ellers blir du gæærn.

Telehiv

EUs krisepakke: Skal Nord-Europa betale Sør-Europas miserer?
Svenskene kan etter hvert finne ut at de er med i den eksklusive gruppen av vellykkede nord-europeiske land som tvinges til å være med og dele stadig større deler av de skakkjørte sør-europeiske statenes økonomiske miserer. Document har nå en artikkel om at EUs korona-krisepakke vil koste Sverige opptil 150 milliarder kroner, og økonomer er usikre på om landet får valuta for pengene.

- Bidragsdelen i krisepakken vil koste hver svenske mellom 12.000 og 15.000 kroner, anslår sjeføkonom Michael Grahn i Danske Bank i Sverige.
Han anslår den totale regningen for Sverige til mellom 120 og 150 milliarder kroner.
– Dette er 2–3 prosent av BNP, noe som er svært mye penger, sier Grahn, som er usikker på om bidraget vil være en god investering for Sverige.
– Dersom EU henter seg kraftig inn igjen, kan dette tjene svensk eksportindustri, men for øvrig har jeg veldig vanskelig for å se en positiv økonomisk effekt av dette, sier han.

Sjeføkonom Robert Bergqvist i SEB er mer positiv, men også han er usikker på om Sverige får valuta for pengene.
– 70 til 75 prosent av Sveriges eksport går til Europa, og dersom ikke Europa klarer seg får Sverige økonomiske problemer. Nå betaler vi en forsikring for å få i gang Europas økonomi, sier han.

EUs krisepakke, som er på nesten 8.000 milliarder kroner, er stor nok, mener Bergqvist.
– Men den må kompletteres med andre former for krisepolitikk. På nasjonalt nivå har Tyskland støtteordninger som tilsvarer 50 prosent av BNP, mens Sveriges ordninger tilsvarer 16 prosent av BNP, sier han.

En spøkefugl har i kommentarspalten lagt inn et bilde på hvordan EU dytter utgiftene ved en stadig mer svekket utvikling rundt på hverandre - etter at man initielt sikrer inn pengene gjennom de nord-europeiske (og fremdeles kredittverdige) økonomiene:



Likevel unner man seg altså å fiske ut en tredjedel av en coronakrisepakke til "klima", der de mest korrupte landene som Italia, Hellas m.fl. (i tillegg til Tyskland og Frankrikes storbanker der avdrag og renter skal ende til slutt) synes å klare å skaffe seg brorparten. Hva nå postene er merket når de kommer fram - og i hvilke lommer de havner.

Det vil vel ikke overraske om Nord-Europa (minus Tyskland, som er fører for hele prosessen mot et nyføderalt Europa) etter hvert vil begynne å stille store spørsmål ved EUs samlede forvaltningsform og nytte for den framtidige utvikling?

Link: https://www.document.no/2020/07/21/eus-korona-krisepakke-kan-koste-hver-svenske-15-000-kroner/


Telehiv

Og da kom de første signaler om det vi har ventet på: Hvor mye Norge som EØS-land skal betale for gildet.
Document har et oppslag om dette nå:

"Den nye EU-avtalen kan koste Norge milliarder: Søreide er «glad for enigheten mellom EU-landene»"

EØS-landenes økonomiske bidrag beregnes ut fra bruttonasjonalprodukt (BNP) i forhold til EU-landenes BNP. Det kalles proporsjonalitetsfaktoren.
Ifølge NTBs beregninger vil Norges andel bli 21,3 milliarder kroner med dagens valutakurs, eller rundt 3 milliarder kroner årlig.
– Viktige detaljer gjenstår, og de endelige tallene vil først foreligge etter at EU-parlamentet og medlemslandene har gitt sin tilslutning. I første omgang må vi fatte en endelig beslutning om hvilke programmer vi skal delta i under neste periode, sier Søreide.


Link: https://resett.no/2020/07/23/den-nye-eu-avtalen-kan-koste-norge-milliarder-soreide-er-glad-for-enigheten-mellom-eu-landene/


Telehiv

Triumferende meldinger fra EU tidligere i uken om "historisk avtale" o.l., der man bl.a. tar en tredjedel av coronakrisepakken til "klima", har fått seg en smell når man nå skal stemme over det nye langtidsbudsjettet. NTB melder nemlig nå:

Ny krise i EU: Parlamentet nekter å godta budsjettet 2021-27
Av: NTB-DPA   23. juli 2020, 18:29

Et stort flertall av EUs parlamentarikere varslet torsdag at de ikke vil godta budsjettforslaget som stats- og regjeringssjefene ble enige om på siste toppmøte. Med 465 stemmer mot 150 vedtok EU-parlamentet en resolusjon torsdag hvor det ba om omfattende endringer i utkastet til nytt langtidsbudsjett i EU. Under siste toppmøte blant de 27 stats- og regjeringssjefene i EU ble det enighet om budsjettet fra 2021 til 2027. Statslederne omtalte avtalen som «historisk».
Men da parlamentarikerne i EU torsdag skulle ta stilling til budsjettforslaget ble det klart at de ikke vil godkjenne avtalen slik den foreligger. I en felles uttalelse går det fram at forslaget må forbedres før det kan stemmes over senere i år.
Parlamentarikerne i alle de sju partigruppene i parlamentet har uttrykt sin skepsis til forslaget.
– For øyeblikket er vi ikke klare til å svelge den bitre pillen du viser til, uttalte leder Martin Weber for den konservative partigruppen Det europeiske folkepart (EPP) tidligere torsdag. Han henviste til et uttrykk EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen tidligere har brukt.
Weber betegnet kuttene innenfor helsesektoren som «ufattelige», med tanke på koronapandemien.
Det blir også kuttet i innovasjon og forsvar, fastslo lederen for den største partigruppen i EU-parlamentet.