Author Topic: Bidens nye klimaplan skal bruke "$2 trillion over four years"  (Read 111 times)

Telehiv

  • Global moderator
  • Supermedlem
  • *****
  • Posts: 2 850
  • Qui vivra verra
    • View Profile
Dette er et betydelig overbud ifht de "$1.7 trillion over ten years" som Biden kjørte på under demokratenes primærvalg i fjor.
Bidens påslag nå er altså ikke for de neste 10 år, men hva han vil bruke i sin første 4-årige presidentperiode dersom han velges, der målet er å omdanne den amerikanske energi-infrastrukturen til å gi bedre “environmental and climate justice.”

For ordens skyld: Hva betyr disse "trillionene" i norske tallverdier?
Hos oss betyr trillion en million billioner. Det kan også skrives som et 1-tall med 18 nuller etter.
På engelsk brukes trillion derimot i betydningen tusen milliarder (og billion i betydningen milliard).
Bidens "$2 trillion" betyr i norske penger altså 2 tusen millarder dollar (ca. 20 tusen milliarder kroner, ca. det dobbelte av det norske oljefondet).
Eller sagt på en annen måte: Biden vil bruke et halvt norsk oljefond på disse klimaplanene hvert år i sin første presidentperiode.


Biden seiler opp som Gores overmann i klimaoverbud?

Disse lovnadene ble lansert for et par dager siden her: https://joebiden.com/climate/

Der finner vi bl.a. at planen inkluderer "a 100 percent clean-electricity standard by 2035".
Det skal i så fall sikre at "all electricity produced in the United States will be carbon-free."

Det er vanskelig å se av Bidens plan hvordan dette skal kunne håndteres mot dagens kraftløsning. Energy Information Association (EIA) angir jo at 63% av dagens el-produksjon i USA kommer fra kull og naturgass.

Men Bidens nye planer inkluderer flere store mål.
- Herunder at det skal skapes 1 million nye jobber "by boosting the production of energy-efficient vehicles".
- For å få til dette vil Biden fremme lovgivning, jfr. tidligere innspill fra senatets minoritetsleder Chuck Schumer (D-NY), for å "incentivize individuals to trade in their gas-powered vehicles for ones running on either electricity or hydrogen".
- Av andre tiltak kan nevnes "funding for more than four million homeowners to upgrade their dwellings to meet energy efficacy standards".

Planen forutsetter også etableringen av en "Environmental and Climate Justice Division" i justisdepartementet, og en mengde andre offentlige tilsynsorganer som skal se til at målene finansieres og overholdes. Det hele bærer preg av at også Biden ønsker å framstå med et moderne "New Deal" program. 

Man må anta at dette ekstremt kostbare klimaprogrammet vil skape mye debatt i tiden framover, f.eks. om dette er korrekt prioritering ifht. de stadig økende covid-utfordringene. Og ikke minst, om dette er medisinen som skal til for å sikre at Biden erstatter Trump som president. Som selvsagt er det bakenforliggende motivet med et så dramatisk kostnadsprogram for en allerede sterkt stresset amerikansk økonomi, og som vil måtte innebære massearbeidsløyse i kull- og gassindustrien.

Men det kan jo være at demografiske beregninger har vist Biden-teamet at samlet samfunnsutvikling nå har beredt grunnen for at det er flere som vil stemme for dette, enn som vil stemme for å berge sine tradisjonelle arbeidsplasser?

 
« Last Edit: 16.07.2020, 20:21:12 by Telehiv »