Author Topic: Bergensbæsj og antibiotikaresistens  (Read 104 times)

Telehiv

  • Global moderator
  • Supermedlem
  • *****
  • Posts: 2 780
  • Qui vivra verra
    • View Profile
Bergensbæsj og antibiotikaresistens
« on: 30.06.2020, 11:58:34 »
I mai kunne vi lese hos forskning.no at forskerne vil se på ekte bergensbæsj mens turistene er coronablokkert bort fra bybildet.


Kvernevik renseanlegg er ett av fem anlegg som HI-forskerne har fått kloakkprøver fra.

Formålet?
Forskere ved Havforskningsinstituttet (HI) så en unik mulighet i den spesielle situasjonen. De ville undersøke kloakken i Bergen.
– Vi har en situasjon hvor vi så å si ikke har noen form for turisme eller internasjonale reiser til byen. Dagens kloakk gir trolig et ganske godt bilde på forekomsten av antibiotikaresistente bakterier blant bergensere, sier forsker Cecilie Smith Svanevik.

Ja, da gjenstår å se hva forskerne med sin bæsjeanalyse finner ut om bergensernes antibiotikaresistens-nivå ifht. den øvrige verden.
Det er vel ikke alt for sjåvinistisk å anta at ting er bedre stilt i Norge på dette området enn bl.a. en rekke av de sentral- og sydeuropeiske landene, der ukritisk antibiotikabruk i noen land har resultert i opp til 40-50% resistens mot de vanlige antibiotikamidlene. Som igjen krever at man har begynt å tære på dyre/knappe alternative midler man helst skulle reservert til virkelig alvorlige nye utfordringer man frykter vil komme etter hvert.

Link: https://forskning.no/bakterier-forurensning-havforskningsinstituttet/forskerne-undersoker-bergensbaesj-mens-turistene-er-borte/1679642