Author Topic: Miljøproblemene ved vindmøller bare vokser  (Read 98 times)

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 2 600
 • Qui vivra verra
  • View Profile
Miljøproblemene ved vindmøller bare vokser
« on: 26.06.2020, 08:38:13 »
Norge leter etter miljøløsning for vindkraftblader
Før 2021 vil Norge ha i underkant av 1.500 vindturbiner med 70 meter lange blader av kompositt med begrenset brukstid som per i dag ikke kan gjenvinnes.Materialet kompositt er som regel en blanding av plast og glassfiber ­eller karbonfiber, som er svært vanskelig å resirkulere, skriver Vårt Land.
– Plasten blir som regel herdet­ i produksjonsprosessen, noe som gjør den vanskelig å gjenvinne, sier professor Mehdi G. Mousavi, som er ekspert på kompositt, og sammenligner det med å prøve å få et brød til å bli mel igjen.

Den miljøskandaløse tragikomikken blomstrer:
Norge har hittil ordnet avfallet etter den miljøvennlige kraftproduksjonen ved å grave ned vindmøllebladene fra 23 av 31 turbiner i deponi under bakken. Fem sett blader er resirkulert til Nederland, og tre er brent opp.

Det store spørsmålet er hva Norge skal gjøre med utrangerte turbinblader i framtiden, for nå er deponiene i ferd med å fylles opp allerede.
Vindkraftblader av kompositt har en levetid på 25-30 år, og ifølge moderate utregninger Vårt Land har gjort, vil Norge etter vindkraftutbyggingen ha minst 60.000 tonn turbinblad som må tas hånd om, og 15-20 år på seg til å finne en god løsning. Det er ikke lov å eksportere avfall til deponi i utlandet.

– 60.000 tonn oppkvernede vindmølleturbiner tilsvarer opp mot 10.000 lastebillass. Blir de ikke kvernet opp, men delt opp, blir det mange flere lass, sier Pål Smits i avfallsselskapet Lindum

Han understreker at han "er sikker på at de i et testprosjekt som er i gang nå, vil finne en løsning i god tid før 2035".

Ikke før 2035? Da har jo jorden gått under, isbjørnene daue, pingvinene homofile, og Antarktis en botanisk hage med Greta Thunberg som driftsdirektør.

Link: https://e24.no/olje-og-energi/i/XgP5eW/norge-leter-etter-miljoeloesning-for-vindkraftblader
« Last Edit: 26.06.2020, 08:41:33 by Telehiv »

ConTrari1

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 635
  • View Profile
Re: Miljøproblemene ved vindmøller bare vokser
« Reply #1 on: 26.06.2020, 11:14:06 »
Hva er problemet? Man kan bare finne et smutthull i eksportforbudet. Mange fattige afrikanske land vil sikkert gladelig ta imot noen tusen propellblader i bytte for et nytt jetfly til presidenten (NB ikke elektrisk).

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 2 600
 • Qui vivra verra
  • View Profile
Re: Miljøproblemene ved vindmøller bare vokser
« Reply #2 on: 30.06.2020, 13:11:28 »
Her er et innspill til regjeringens høringsrunde som ikke legger fingrene mellom når det gjelder både miljø- og klimaproblemer ved vindmøller:

"HVORFOR LANDBASERT VINDKRAFT ER EN KATASTROFE BÅDE FOR KLIMA OG MILJØ"

Link: https://www.regjeringen.no/contentassets/81c6745000b54e38926cfe30a4fe60f0/bjorn_liene_gundersen.pdf

Dokumentet har forøvrig en rekke henvisninger til annen kritisk litteratur.


Vindmøller i Roan i Trøndelag

Naturvernforbundet er sterkt i mot landbasert vindkraft:
Som vi har tatt opp her før, bl.a. ifm. Michael Moores film om problemene med "grønn energi", så begynner faktisk en del av de tidligere ukritisk "grønnfrelste" å innse hvor problematisk landbaserte vindmøller er. Naturvernforbundet skriver på sine sider:

"Utbygging av vindkraft innebærer betydelige arealinngrep og store naturødeleggelser. Naturvernforbundet er sterkt imot utbygging av vindkraft i sårbare og verdifulle naturområder.
Nå skjer utbygging av vindkraft i kyst- og fjellområder der konsesjon aldri skulle vært gitt. Regjeringen og energiforvaltningen har i mange tilfeller hatt altfor dårlig faggrunnlag, og resultatet er at vi nå er vitne til at store, inngrepsfrie naturområder ødelegges."


Link: https://naturvernforbundet.no/vindkraft/

« Last Edit: 30.06.2020, 13:18:45 by Telehiv »