Author Topic: Miljøproblemene ved vindmøller bare vokser  (Read 649 times)

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 3 040
 • Qui vivra verra
  • View Profile
Miljøproblemene ved vindmøller bare vokser
« on: 26.06.2020, 08:38:13 »
Norge leter etter miljøløsning for vindkraftblader
Før 2021 vil Norge ha i underkant av 1.500 vindturbiner med 70 meter lange blader av kompositt med begrenset brukstid som per i dag ikke kan gjenvinnes.Materialet kompositt er som regel en blanding av plast og glassfiber ­eller karbonfiber, som er svært vanskelig å resirkulere, skriver Vårt Land.
– Plasten blir som regel herdet­ i produksjonsprosessen, noe som gjør den vanskelig å gjenvinne, sier professor Mehdi G. Mousavi, som er ekspert på kompositt, og sammenligner det med å prøve å få et brød til å bli mel igjen.

Den miljøskandaløse tragikomikken blomstrer:
Norge har hittil ordnet avfallet etter den miljøvennlige kraftproduksjonen ved å grave ned vindmøllebladene fra 23 av 31 turbiner i deponi under bakken. Fem sett blader er resirkulert til Nederland, og tre er brent opp.

Det store spørsmålet er hva Norge skal gjøre med utrangerte turbinblader i framtiden, for nå er deponiene i ferd med å fylles opp allerede.
Vindkraftblader av kompositt har en levetid på 25-30 år, og ifølge moderate utregninger Vårt Land har gjort, vil Norge etter vindkraftutbyggingen ha minst 60.000 tonn turbinblad som må tas hånd om, og 15-20 år på seg til å finne en god løsning. Det er ikke lov å eksportere avfall til deponi i utlandet.

– 60.000 tonn oppkvernede vindmølleturbiner tilsvarer opp mot 10.000 lastebillass. Blir de ikke kvernet opp, men delt opp, blir det mange flere lass, sier Pål Smits i avfallsselskapet Lindum

Han understreker at han "er sikker på at de i et testprosjekt som er i gang nå, vil finne en løsning i god tid før 2035".

Ikke før 2035? Da har jo jorden gått under, isbjørnene daue, pingvinene homofile, og Antarktis en botanisk hage med Greta Thunberg som driftsdirektør.

Link: https://e24.no/olje-og-energi/i/XgP5eW/norge-leter-etter-miljoeloesning-for-vindkraftblader
« Last Edit: 26.06.2020, 08:41:33 by Telehiv »

ConTrari1

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 1 199
  • View Profile
Re: Miljøproblemene ved vindmøller bare vokser
« Reply #1 on: 26.06.2020, 11:14:06 »
Hva er problemet? Man kan bare finne et smutthull i eksportforbudet. Mange fattige afrikanske land vil sikkert gladelig ta imot noen tusen propellblader i bytte for et nytt jetfly til presidenten (NB ikke elektrisk).

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 3 040
 • Qui vivra verra
  • View Profile
Re: Miljøproblemene ved vindmøller bare vokser
« Reply #2 on: 30.06.2020, 13:11:28 »
Her er et innspill til regjeringens høringsrunde som ikke legger fingrene mellom når det gjelder både miljø- og klimaproblemer ved vindmøller:

"HVORFOR LANDBASERT VINDKRAFT ER EN KATASTROFE BÅDE FOR KLIMA OG MILJØ"

Link: https://www.regjeringen.no/contentassets/81c6745000b54e38926cfe30a4fe60f0/bjorn_liene_gundersen.pdf

Dokumentet har forøvrig en rekke henvisninger til annen kritisk litteratur.


Vindmøller i Roan i Trøndelag

Naturvernforbundet er sterkt i mot landbasert vindkraft:
Som vi har tatt opp her før, bl.a. ifm. Michael Moores film om problemene med "grønn energi", så begynner faktisk en del av de tidligere ukritisk "grønnfrelste" å innse hvor problematisk landbaserte vindmøller er. Naturvernforbundet skriver på sine sider:

"Utbygging av vindkraft innebærer betydelige arealinngrep og store naturødeleggelser. Naturvernforbundet er sterkt imot utbygging av vindkraft i sårbare og verdifulle naturområder.
Nå skjer utbygging av vindkraft i kyst- og fjellområder der konsesjon aldri skulle vært gitt. Regjeringen og energiforvaltningen har i mange tilfeller hatt altfor dårlig faggrunnlag, og resultatet er at vi nå er vitne til at store, inngrepsfrie naturområder ødelegges."


Link: https://naturvernforbundet.no/vindkraft/

« Last Edit: 30.06.2020, 13:18:45 by Telehiv »

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 3 040
 • Qui vivra verra
  • View Profile
VG har i dag tatt opp at hver tredje av vindparkene som nå skal bygges ut ligger i områder som NVE og Miljødirektoratet har vurdert som lite egnet for vindkraft. I NVEs rapporter fra mars 2019 ble det vist til at områdene har store areal som Miljødirektoratet mener er avgjørende for fugler, eller har viktig og sårbart naturlandskap. VG kjører denne overskriften:

20 nye vindparker ligger i områder NVE mener er uegnet


GULESLETTENE: Arbeidet pågår med å sette opp vindturbiner i Bremanger. Vindparken ligger utenfor områdene NVE regnet som velegnede for vindkraft.
Foto: Tore Meek


VG skriver bl.a. dette:

Utenfor områdene
Akkurat nå bygges det 18 nye vindparker i Norge, ifølge NVEs oversikt. I tillegg har 15 prosjekter fått konsesjon, og må starte utbyggingen snart for å rekke fristen. Alle har fått konsesjon før NVE og Mijødirektoratets rapporter ble skrevet, men mange har fått godkjent de siste papirene i etterkant.
VG har gjort en gjennomgang av prosjektene. Flertallet av vindkraftkonsesjonene ligger utenfor områdene som ble regnet som egnet for vindkraft.

VGs gjennomgang viser at:

- Ni av 33 vindparker er i de velegnede områdene
- 20 av 33 prosjekter ligger i områder som ble vurdert, men ikke regnet som velegnet
- Fire prosjekter er i områder som ikke ble vurdert

Kort og godt viser VGs undersøkelse at her har man bare fortsatt å drive svære utbygginger gjennom i en rekke områder der man forlengst var blitt forelagt miljø- og dyrelivsutfordringene.   

Link: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/4qyxyG/20-nye-vindparker-ligger-i-omraader-nve-mener-er-uegnet
« Last Edit: 13.07.2020, 11:14:45 by Telehiv »

ConTrari1

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 1 199
  • View Profile
Re: Miljøproblemene ved vindmøller bare vokser
« Reply #4 on: 14.07.2020, 16:19:02 »
Kurt Oddekalv har en skikkelig utblåsning om vindmøllene på Frøya:

Vi må gå til krig mot løgn, men frøyværingene har vært alt for snille i sin motstand, mener Oddekalv.

– Etter ferien skal jeg sprenge en BMW med Stadtwerke Munchens logo på. Det er en demonstrasjon mot at tyskerne kommer og ødelegger Norge, sier han.

Oddekalv innrømmer at han gjorde nazihilsen da bilene med turbinene kjørte inn i Nessadalen natt til mandag.


https://resett.no/2020/07/14/kurt-oddekalv-en-ren-voldtekt-av-froya/

ConTrari1

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 1 199
  • View Profile
Re: Miljøproblemene ved vindmøller bare vokser
« Reply #5 on: 14.07.2020, 16:42:50 »
Og andre propeller...det har vel vært skrevet tidligere her om Avinors spenstige drømmer om elektrifisering av luftfarten, her følger Widerøe opp, ikke overbevisende og ikke betryggende:

– Jeg tror vi kommer til å se noe helt annet når vi nærmer oss midten av 20-tallet enn det vi har sett så langt, sier Stein Nilsen, administrerende direktør i Widerøe.

I tirsdagens Sommerkvarter på NRK P2 deler Widerøe-sjefen sin spådom om bransjen fram mot 2040.

Da ser han for seg at ikke bare flyteknologien, men også plasseringen av flyplasser, endrer seg dramatisk.

...Men Nilsen mener likevel at små, utslippsfrie fly som knapt gir fra seg en lyd, fortsatt er framtiden for norsk luftfart.

– Vi tror fullt og fast at neste generasjons mindre fly drives av en elektrisk motor.

Dermed kan det bli mulig med nye små flyplasser som ligger tettere på de store norske byene enn dagens flyplasser gjør.


Jeg blir matt av slike tanketomme vyer, fra en leder i et flyselskap. Hva blir det neste? Resirkulering av den el(d)gamle hypen om flyvende biler?  Prøv å legge en flyplass, stor eller liten, i noen kilometers avstand fra en større by, og se hva som skjer. Småsteder langs kysten fikk sine Kyllingmarker allerede fra 60-talet av, og de er neppe plaget av støyen fra dagens Widerøe-fly heller. Slike folk må man konfrontere med krav om dokumentasjon av konkret reduksjon av global oppvarming som følge av 100% el-drift for norsk innenlandsk flytrafikk, og at andre land gjør det samme. Men selvsagt er det bare en ting som holder denne ballongen i luften, og det er håpet om saftige subsidier.

https://www.nrk.no/norge/tror-pa-en-dramatisk-endring-i-norsk-luftfart-1.15088282

Og igjen, meget lesverdig av  Kent Andersen:
https://www.document.no/2020/07/10/avinor-nekter-a-svare-pa-kritiske-sporsmal-rundt-elektriske-fly/

« Last Edit: 15.07.2020, 10:59:16 by ConTrari1 »

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 3 040
 • Qui vivra verra
  • View Profile
Re: Miljøproblemene ved vindmøller bare vokser
« Reply #6 on: 15.07.2020, 09:40:03 »
Det mest bekymringsverdige ved retorikken rundt det grønne skiftet, er den store avstanden til realitetene for verdens faktiske energiforhold og -behov.
Det framlegges jo stadig flere indikasjoner på at de foreliggende løsninger for et "grønt skifte" (vind, sol, bio) ikke er i nærheten av å kunne betjene verdens energibehov uten større miljøutfordringer enn de man ønsker å erstatte.

Men i stedet for å innse realitetene i dette - og rette utviklingen mot bedre løsninger - velger de mest innbitte klimafanatikerne å gå i skyttergraven og angripe kritikken med de vanlige skjellsord og forsøk på ytringsknebling og debunking.

Lyspunktet er at en rekke tradisjonelle miljø- og naturvernorganinsasjoner har sett problematikken mye bedre enn klimafanatikerne , og f.eks. Naturvernforbundet er nå sterkt i mot bl.a. vindkraftutbyggingen som herjer med landdistriktene og vår natur.
De skriver i sin kravliste:

"Naturødeleggende vindkraftprosjekter stanses, og lovverket endres, slik at enhver planlagt utbygging underlegges ufravikelige hensyn til naturverdier, friluftsliv og samiske rettigheter."
   
« Last Edit: 15.07.2020, 09:53:10 by Telehiv »

ConTrari1

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 1 199
  • View Profile
Fosen er ferdig
« Reply #7 on: 18.08.2020, 16:25:49 »
Og de tre ordene kan nok tolkes i flere retninger. Men altså; 277 fugleklaskere nord og sør for Trondheimsfjorden.

https://www.tu.no/artikler/na-er-den-siste-av-277-vindturbiner-montert-pa-fosen/497593

ConTrari1

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 1 199
  • View Profile
Svarte California
« Reply #8 on: 24.08.2020, 21:29:31 »
Dette er verdt å merke seg; Nettavisen har en nesten klima-skeptisk artikkel om blackout i California, der det faktisk forekommer kritikk av delstatens energipolitikk. Et aldri så lite hull i hovedstrøm medias klimarealisme fornekting?

De siste årene har California, og spesielt ved guvernøren Gavin Newsom ført en aggressiv klimapolitikk ved å stenge ned atomkraftverk. Fordelen med atomkraft er at den er stabil, og leverer døgnet rundt - avhengig av etterspørsel.

Fornybarkraften har også bidratt til økte strømpriser, mener Shellenberger. I perioden 2011-2019 har strømprisene i California økt med seks ganger mer enn gjennomsnittet i USA.


https://www.nettavisen.no/okonomi/alvorlig-stromkrise-i-california--pa-grunn-av-klimapolitikk/3424006970.html

ConTrari1

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 1 199
  • View Profile
Re: Miljøproblemene ved vindmøller bare vokser
« Reply #9 on: 14.09.2020, 20:45:29 »
Ny vending i slaget om Haramsøya, denne gang til det bedre, får vi håpe:

Fylkesordfører Tove-Lise Torve i Møre og Romsdal krever umiddelbar stans i utbyggingen av vindkraftverk på Haramsøya.

Torve fremmer kravet i et brev til olje- og energiminister Tina Bru etter initiativ fra fylkesutvalget, skriver Sunnmørsposten.

Et enstemmig fylkesutvalg og fylkesting i Møre og Romsdal har krevd stans i utbyggingen på Haramsøya i påvente av at organisasjonen «Nei til vindkraftverk på Haramsøya» har fått avklart saken i retten. Organisasjonen har krevd midlertidig forføyning mot utbyggingen.


https://www.document.no/2020/09/14/fylkesordforerens-krav-regjeringen-ma-stanse-utbyggingen-pa-haramsoya/