Author Topic: Eks MDG, nå KrF-politiker vil fjerne navnet Møhlenpris pga. slavefortid  (Read 183 times)

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 2 780
 • Qui vivra verra
  • View Profile
Jørgen Thor Møhlen (1640-1708) var en bergensk forretningsmann som drev omfattende handel langs hele norskekysten; sendte hvalfangstskuter til Grønland og bygde ut både kruttmøller, såpekokeri, bøkkeri og dypvannskai på Møhlenpris; området som ble kalt opp etter ham allerede mens han levde. Til han til slutt gikk dundrende konkurs etter feilsatsinger bl.a. på sukkerproduksjon i Karibia, som også inkluderte slavehandel og bruk av slaver på plantasjer. På sitt høyeste var han trolig den rikeste person som har bodd i Norge, målt mot nasjonalproduktets størrelse. Artikkel i Bergens Tidende: "Det er på tide å skifte navnet på Møhlenpris"
Da jeg leste overskriften på denne artikkelen tenkte jeg at SV må ha fått enda en selvskadingside av Kaski-typen, som bl.a. ønsker at PST skal overvåke vindmøllemotstandere. Det vil jo være helt logisk at man da også ønsker å straffe Møhlenpris for en rikings klanderverdige handlinger på 1600-tallet. 
Stor var imidlertid min overraskelse da jeg fant ut at dette faktisk var lansert av teolog og KrF-politiker Tom Sverre Tomren, som vil ha bort dette navnet fordi det gir minner om "den vonde slavetida".

Men her blir det nok spetakkel:
En ting er at bergenserne kommer til å gå mann av huse for å beholde et av de mest sentrale bydelsnavn i deres kjære by.

Link til Tomrens artikkel: https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/8mnQ21/det-er-paa-tide-aa-skifte-navnet-paa-moehlenpris

Tilsvarene har selvsagt ikke latt vente på seg: https://www.bt.no/btmeninger/debatt/i/Vb0zpW/ein-naiv-og-daarleg-ide

Problemet er selvsagt også at skal man begynne med å fjerne alle navn i den vestlige verden som kan kobles til slike tidligere misdåder kloden rundt - siden 1600-tallet og kanskje enda tidligere (vi bør jo f.eks. da også få vekk alle navn og referanser til den fryktelige vikingetida), kan vi fort gå tom for stedsnavn i det hele tatt. At dette utspillet i tillegg skulle komme fra en kristenbevegelse med en stygg fortid fra imperialistisk misjonsvirksomhet og tankebetvingning kloden rundt er likevel veldig overraskende, helt til vi husker på at den godeste Tomren også er tidligere MDG-politiker, der selvforakt over det norske folks misdåder er den høyeste dyd. Jeg vil anta det er disse ryggmargssignalene som slår sterkest ut hos ham nå i tillegg til å framstå som rettenkende innenfor vårt nasjonale godhetsregime som beskrevet av Terje Tvedt i boken Det internasjonale gjennombruddet - fra ettpartistat til flerkulturell stat (2017). Jfr. at Tomren passer rett inn hos Tvedt; er teolog og har vært engasjert i den kirkelige miljøbevegelsen i Norge, og står bak flere akademiske utgivelser om økoteologi.

En ting er forbanna, men sindige sunnmøringer som lager veisperringer på Haramsøya for tida, en helt annen sak blir når eksalterte bergensere lenker seg til gateskiltene med Møhlenprisnavnet på. Da snakker vi oppslag i Dagsrevyen da, med bilder av sjokkerte politifolk som trolig vil kvie seg sterkt for å ta kvelertak på paraplyfektende Møhlenprispatrioter.   


« Last Edit: 09.06.2020, 11:59:27 by Telehiv »

ConTrari1

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 781
  • View Profile
Jada, og en svensk aktivist vil rive ned alle statuer av Carl von Linne.

https://www.document.no/2020/06/09/aktivist-oppfordrer-til-a-rive-ned-svenske-statuer-i-know-the-carl-von-linne-statues-are-shaking-right-now/

Dette er bare vulgært og barnslig. Som med maleriet fra 1700-tallet i Stavanger. Alt man på en eller annen måte klare å hisse seg opp over, blir legitime mål for et voldsomt sinne. Det har ikke noe med politiet eller rasisme eller Trump eller von Linne å  gjøre, det er destruktivt hat som lengter etter et utløp. Kent Andersen skriver meget godt om dette:

"Aktivistene hater ikke først og fremst politivold, rasister eller konservative slik de selv tror. De hater motstandere. Alle motstandere. Enhver om er uenig med denne mobben, er en fiende som aldri må få slippe til eller få ytre seg fritt, for motstandere ødelegger livsløgnen deres, og det er mobbens eksistensgrunnlag."
https://www.document.no/2020/06/08/tusenvis-i-rasende-protest-for-egen-livslogn/

Han treffer blink som vanlig. Alle som lefler med disse ekstremistene, fra statsministeren og nedover, gir næring til krefter som bare ønsker å rive ned, aldri bygge opp.