Vinterværet nekter å gi Nord-Norge en pause

Started by Telehiv, 25.04.2020, 19:13:14

Previous topic - Next topic

Telehiv

Vi skriver 25. april og meteorologene melder mer vintervær med snø og snøfokk i vår nordligste landsdel.
Det er jo snø i kombinasjon med vind (jfr. "snøfokk") som vanligvis gir mest problemer for trafikk og folks trygghet, med oppbygging av skavler og dårlig sikt. Nå er lange vintre slett ikke unormalt nordpå, men de voldsomme snømengdene i vinter har nok vært drøye å håndtere for mange. Jfr. at det startet med snørekorder allerede i november i Troms, og siden har de måket for harde livet. Og Finnmark? Har satt snørekorder på løpende bånd helt til nå.

Kulde tåler folka nordpå godt, men de svære snødybdene over lang tid har nok vært den største belastningen, noe vi har fått en del innslag om på nyhetene. Man kan nesten få litt dårlig samvittighet her man sprader rundt i sola i Sør-Norge mens våre nordligste landsmenn står til livet og spar for å finne igjen bilen sin.


En nedsnødd bil ved Repparfjorden i Kvalsund kommune i Finnmark. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Ikke rare bedringen å spore på kort sikt
For NTB melder i dag at de fleste fjellovergangene i Finnmark er stengt på grunn av uvær, opplyser Statens vegvesen. På flere strekninger er det meldt om vanskelige kjøreforhold. E6 over Sennalandet har vært stengt siden fredag, og det ser mørkt ut også for lørdagen.
Veien var fortsatt stengt i 15-tiden og åpner ikke før været bedrer seg, opplyser Statens vegvesen.
– Det ser dårlig ut for kolonnekjøring over Sennalandet før utpå kvelden, opplyste Vegtrafikksentralen nord ved 12-tiden.
Uværet stengte også E6 ved Skaidi mellom Alta og Lakselv, samt ved Hatter. Lenger sør var E6 stengt blant annet over Kvænangsfjellet.
Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for Finnmark i helga på grunn av kraftig snøfokk.
– Det kan komme periodevis sterk kuling med snøbyger og snøfokk, heter det.

Må bare ønske våre tapre venner i nord lykke til med dette, og håper at det gamle tørrvittige ordtaket der oppe ikke går helt troll i ord:

"Når skaren bær' en voksen mann på sankthans, da blir det sein vår...."

Telehiv

#1
Men de dype snømengdene  finner vi ikke bare nordpå i år, i innlandet i Norge har skisentereierne stått fortvilte siden corona-lukkingen og sett at praktfulle snørike løyper har stått tomme og ubrukte gjennom påsken og senere mens utgiftene baller på seg.
Og selv såpass nær kysten som på Folgefonna skisenter i Hardanger er snødybdene enorme, jfr. dagens oppdatering:
Fra 13m (nedre område) til 15,6 m i midtre del av løypene.
De har drevet å peilet og gravd seg ned etter stolpene til det mobile trekket med kostbart utstyr, så nå får vi håpe at det åpnes opp for mer drift og litt inntekter igjen.

Effekt på breene?
Har ikke sett noen oppdaterte data på effekten av årets snøfall på breene, men det sies at man forventer brevekst mange steder denne sesongen.
Vi får vente og se til mer data kommer. Vi vet jo at dette kan variere på overraskende måter fra år til år, ut fra bl.a. relativ kystnærhet, temperaturfaser og snøfallsmønstre. Paradokset er at milde og våte, men snøfattige, vintre i lavlandet (typisk ved langvarig sørvest nedbør inn fra Atlanteren, som i år) like gjerne kan gi sterk snø- og brevekst i de høyere (og kaldere) områder, mens beinkalde (og tilhørende tørre) vintre med polar vortexen inn fra nordøst ofte gir liten brevekst og ender med brereduksjon når smeltesesongen er over.
Så brestørrelse er ofte ingen god "klimaindikator" i Norge, isolert sett.



Link: https://www.skiinfo.no/vestlandet/folgefonn-sommerskisenter/snoerapport.html

Telehiv

#2
Det er ikke helt lett å bli kvitt vinterværet her i Sør-Norge heller, for nå melder værvarslingen at:

Snø i vente i Sør-Norge



Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for mye snø i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.
– Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, lyder anbefalingen.

Men man skal vel ikke klage, blir ikke forundret om vi får ei haglbyge på 17. mai noen steder i Sør-Norge også.
Det er jo ikke Rivieraen vi bor langs  8)


Telehiv

I Tromsø er det 120 cm i snødybde og lite som minner om vår. De neste dagene vil det komme enkelte snøbyger i Troms. Men:

Ikke bare Nord-Norge får vinter midt i mai i år: Meteorologene varsler snø på Østlandet



Tromsø fikk sju centimeter nysnø natt til fredag, men til helgen er det Østlandets tur. Meteorologene varsler fra to til seks centimeter snø i østlandsområdet. Fredag sendte meteorologene ut gult farevarsel. Kald nordavind trekker sørover, og snøgrensen vil etter hvert falle så mye at det kan komme sludd og snø ned i lavlandet også flere steder i Sør-Norge.

Fallende temperatur kan betyr at det lokalt kan komme mellom to og seks centimeter snø på Østlandet, i Telemark og i indre og høyereliggende strøk av Agder fra natt til søndag til søndag formiddag.

Fra lørdag kveld er det ventet perioder med sludd- og snøbyger i lavlandet i Trøndelag og på Nordvestlandet, og her er det også sendt ut gult farevarsel for snø.


Boris den nye

Værrapport fra Nordre Follo: 10 mai: Det snør om morgenen og temperaturen er +1, vår nyinnkjøpte gassgrill dekket av et hvitt teppe. 11.mai kl 6.10: Minus 2,5 grader og nattens minimum var minus 3,7.

Telehiv

Quote from: Boris den nye on 11.05.2020, 06:22:58
Værrapport fra Nordre Follo: 10 mai: Det snør om morgenen og temperaturen er +1, vår nyinnkjøpte gassgrill dekket av et hvitt teppe. 11.mai kl 6.10: Minus 2,5 grader og nattens minimum var minus 3,7.

Dessverre er det ikke så veldig mange ute i verden som legger merke til når vi må trekke på ullsokkene. Her i Bergen var det snø på bilen i morges og selvsagt kaldere enn Met meldte. Onsdag har Met til og med truet med kuldegrader her i traktene, så det er bare å ringe tankbilen nå for meg - etter lavkvalitet og dårligbrennende biodiesel som lager smultlukt i hele nabolaget...men det skal visst hindre et klimasammenbrudd.

Derimot er der en del folk i USA - der noen av de verste CO2-alarmistene også sitter - som begynner å lure på om ny kuldesyklus er på gang - en ting er at de i flere år nå har hørt om "god gammeldags" kulde (av typen 1950-78) nordpå i Alaska og Canada. Men nå har vel også øvrig USA tredje året med kaldere vær enn CO2-hodene har forventet. I fjor og året før kunne amerikanerne lese sånt som dette.

January–February 2019 North American cold wave -
January–February 2019 North American cold wave. ... It came after a winter storm brought up to 13 inches (33 cm) of snow in some regions from January 27–29, and brought the coldest temperatures in over 20 years to most locations in the affected region, including some all-time record lows.


Da hadde allerede New York Times meldt dette i november 2018:

Arctic Weather Freezes Much of the U.S. - The New York Timeswww.nytimes.com › 2019/11/12
12. nov. 2019 - Extreme Cold Weather and Snow Hits U.S. ... In the United States, temperatures plunged to record-breaking lows or tied with existing records in... osv.


I år?
I år er det skikkelig kaldt både her og der i Nord-Amerika, vi har allerede her på forumet fått presentert beinkald Alaska og Canada med rekordtykk is   
i Hudson Bay for årstiden. Og nå kommer kulda igjen krypende nedover USA, slik at Washington Post skrev dette for et par dager siden:

"Polar vortex blast surges toward eastern U.S. with historic May cold and even some snow"

Og USA Today eier ikke skam, de skriver:

"Unusual Mother's Day weather: Polar vortex brings record cold temps, snow to the eastern US"

Men igjen, dette er bare vær. Kulde er alltid det, selv når den varer i årevis.
Og dessuten viser ikke kulde så godt i de reviderte statistikkene uansett.
Og hvem vet, det kan snu til varmere tider igjen, jeg har IKKE lyst til å få rett om at vi er godt på vei inn i en kaldere syklus allerede.   




ConTrari1

Quote from: Boris den nye on 11.05.2020, 06:22:58
Værrapport fra Nordre Follo: 10 mai: Det snør om morgenen og temperaturen er +1, vår nyinnkjøpte gassgrill dekket av et hvitt teppe. 11.mai kl 6.10: Minus 2,5 grader og nattens minimum var minus 3,7.

Pingle! Jeg har hutret meg gjennom en etappe av Holmenkollstafetten i snøfokk, i starten av juni! Og når du fyrer opp med co2-spyende gass, må du regne med at de blir snø og kulde. Det fremgår klart av Mannsens "Alt-vær-er-ekstremvær-og-skyldes-co2-utslipp" lov.
Du må være litt gal, ellers blir du gæærn.

Telehiv

#7
Quote from: ConTrari1 on 11.05.2020, 09:36:02
Og når du fyrer opp med co2-spyende gass, må du regne med at de blir snø og kulde. Det fremgår klart av Mannsens "Alt-vær-er-ekstremvær-og-skyldes-co2-utslipp" lov.

Ja, Klimamaktens gravitasjonslover må vi bare bøye oss i hatten for. Selv når det laver ned.


Telehiv

Det begynner etter hvert å bli interessant hvor lenge vinteren skal vare denne våren?
Nå sier Met, dog motstrebende, at dette vil vare minst en uke til.



Link: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/zG2wwq/uvanlig-store-snoemengder-i-norge

PS: Igjen ryktes det at John Smits har forskanset seg i NRKs bøttekott med bitepinne og ikke vil komme ut før det er plussgrader på Svalbard igjen. Men da må han nok vente litt, for tiden er det minst minus 10-13C og sjøisen - som skulle begynne å krympe i mars - fryser fremdeles til.

For den gode saks orden: Nå er det en drøy måned til sola snur...





Telehiv

Denne våren er rene vinteren, for å si det slik. Utenfor normalen, sier meteorologene.
Men vi glemmer fort at ting har peket mot mer snørike vintre - og vårer - flere ganger de senere årene, stikk i strid med CO2-hodenes "snow - a thing of the past".
F.eks. 2017 satte rekorder på mange måter, og da måtte en fortumlet John Smits innrømme at ikke siden midt på 1980-tallet hadde det kommet like mye april-snø i hovedstadsområdet som i 2017:

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/gMLk0/ekstreme-snoemengder-paa-oestlandet

Senvåres 2017 hadde mange slike opplevelser:

VINTER i APRIL?: Leila Korsmoe på Brandbu i Gran kommune melder om ekstrem snømengde på Østlandet.
Da hun målte nå i morges var det nesten 70 cm snø ved veien utenfor huset, opplyser Korsmoe. Foto: Leila Korsmoe




ConTrari1

#10
Alarmistene gleder seg over all vårsnøen, de gleder seg til katastrofe-flom når smeltingen kommer for fullt, det vil i deres øyne bevise CAGW.

Hadde Terje Wahl fortsatt skrevet på bloggen sin (siste innlegg 20. februar, og kommentarer er stengt), hadde vi sikkert fått den årvisse mimringen om storflommen i Lillestrøm.
Du må være litt gal, ellers blir du gæærn.