Author Topic: Sensommerseilas til Shetland med Statsraad Lehmkuhl?  (Read 119 times)

Telehiv

  • Global moderator
  • Supermedlem
  • *****
  • Posts: 2 651
  • Qui vivra verra
    • View Profile
Gjengen bak Statsraaden har nå sendt ut invitasjon til en ekstratur til Shetland på sensommeren. De som tror man kan reise fritt uten corona-begrensninger innen dess kan derfor henge seg på dette tilbudet:

Bergen – Lerwick, Shetland (UK) – Bergen
30. august – 4. september 2020
Over 25 år: kr. 7250,-
12-25 år: kr. 5800,-
Alle måltider er inkludert.Jeg har selv seilt til Shetland noen ganger (ikke på Statsraaden men på mindre privat seilbåt), og det er jo en fantastisk opplevelse å bakse seg over Nordsjøen, se konturene av det lave øylandskapet i horisonten, runde øya Bressay som skjermer Lerwick for austavinden fra Nordsjøen, seile forbi den vakre kirkegården som skråner ned mot innseilingen på babord side, og så seile inn på Lerwick havn og treffe et fantastisk folk der mange er norrøne etterkommere og mange helt opp til vår tid lærte norsk for å kunne snakke og handle med de norske fiskerne som kom innom hele året - og ikke minst den legendariske norske kontingenten  under krigen, Linge-karene. Hjaltland (Shetland) var jo i flere hundre år en del av Norgesveldet, men ble i 1469 pantsatt til Jakob III av Skottland av kong Christian I som betaling av medgift for prinsessen Margrete av Danmark. Shetlands motto er fremdeles det norrøne Með lögum skal land byggja, som er hentet fra Jyske Lov av 1241.

Ikke få shetlendere har faktisk jevnlig reist krav om å bli slått sammen med Norge igjen, ikke minst da de oppdaget at Norge lot befolkningen få en bedre og mer aktiv del av oljeindustrien enn Storbritannia, som i stor grad har latt verdiene fra den store oljeaktiviteten på Shetland forsvinne mellom fingrene på dem. Som jeg har påpekt tidligere; britene med kun en vanlig bedriftsskattemodell (som alle internasjonale selskaper lett snor seg rundt) har ikke klart å sette av ett eneste pund i noe oljefond, slik Norge har klart med sin geniale petroleumsskattemodell. Shetlenderne har derfor bittert måttet se på at de internasjonale selskapene har ført sine regnskaper uten vert. 

I disse coronatider kan man merke seg øyenes turbulente befolkningsutvikling etter Norgesveldet:
Shetlands befolkningsvekst har i tidligere tider blitt påvirket av dødsfall på sjøen og epidemier. Kopper rammet øygruppen hardt på 1600- og 1700-tallet. Men etter at vaksinering ble utbredt etter 1760, økte befolkningen til 40 000 i 1861. Befolkningsøkningen førte til mangel på mat og mange unge menn dro ut for å tjenestegjøre i den britiske handelsflåten. 100 år senere var øyenes befolkning mer enn halvert. Befolkningsnedgangen skyldtes at mange av Shetlands mannlige innbyggere omkom i torpederte handelsfartøyer under de to verdenskrigene og at mange utvandret på 1920- og 1930-tallet. Det er nå flere med shetlandsk bakgrunn som bor i Canada, Australia og New Zealand enn på Shetland. I dag bor det drøyt 20.000 mennesker på Shetland. 

Her kan interesserte melde seg på (se den flotte introduksjonen og bildene!):
https://lehmkuhl.no/artikler/nyhet-sensommertokt-til-shetland/?gclid=Cj0KCQjw09HzBRDrARIsAG60GP9fNNL2ghTOKzm7tEttbiKcoaKbJks59SjZvOwhmor5buQOnoSLetEaAoH0EALw_wcB

« Last Edit: 20.03.2020, 10:48:42 by Telehiv »