Jeg var overbeviset om at Sverige og Storbritannia var på helt ville veier. Nå er jeg ikke like sikker.
Nettavisen har også en sak om dette:
https://www.nettavisen.no/nyheter/dette-kan-bli-en-makaber-landskamp-mellom-norge-og-sverige/3423938385.html
Nei, hvem kan være sikker på hva som er beste løsning, når fenomenet foreløpig er så lite gjennomanalysert?
Og uansett om man nå har prøvd første (test)vaksinestikk i USA i går, så vil det visst ta bortimot ett år før man har en sikker vaksine.
Nettavisens oppsummering i nevnte artikkel gir trolig derfor et bra bilde av valgdilemmaene myndighetene tumler med, sitat:
"For oss lekfolk er det selvsagt urovekkende at ekspertene i Norge og Sverige rett og slett er uenige om hva som er best.
Men slikt kan selvsagt skje, siden det er et nytt virus som ingen ennå vet hvordan oppfører seg. Uansett vil de to mest sannsynlige resultatene være:
a) Enten har svenskene rett: Når det hele er over, er omtrent like mange blitt syke i begge land, og omtrent like mange har dødd. Forskjellen er at norsk næringsliv kan ligge i ruiner.
b) Eller så har vi nordmenn rett: Når det hele er over, viser det seg at våre tiltak reddet tusenvis av norske menneskeliv. Mens i Sverige (og Storbritannia) kan pandemien ha ført til de reneste katastrofetall.
Dette er en landskamp som vanskelig kan ende uavgjort, og som vi gjerne skulle vært foruten."
Foreløpig er det nok HÅPET om en god slutt på dette som gjelder mest.
Ja, men at tusener dør i Norge, er svært lite sannsynlig. Italia er verst rammet i Europa, fordi smitten der startet på det verst tenkelige sted; i helsevesenet, der personalet nødvendigvis hadde mye kontakt med de mest utsatte i samfunnet, gamle og syke personer, før man forsto hva som hadde skjedd.
Jeg savner tall fra helsevesenet som oppgir hvor mange i risikogruppene som dør hvert år av vanlig influensa.
Så kan man "more" seg med etiske dilemmaer som: "Hvor mange nedlagte bensinstasjoner er et gammelt menneske verdt?", spørsmål som i seg selv er svært uetiske, og som det ikke kan finnes gode svar på.
"Keep calm and carry on" er et godt uttrykk, men det er det motsatte vi gjør nå. Hvorfor kan man ikke reise på hytta, om så bare for å hente ting man trenger til daglig, dersom man ikke møter en kjeft? Og dette skal straffes med bøter som overgår det man får for å slå med et menneske? Det er på tide å stille noen kritiske spørsmål til hvor langt myndighetene kan begrense borgernes liv. De aller, aller fleste vil sikkert gjøre det de tror er riktig, man går man for langt, vil folk ikke bry seg lenger.
https://en.wikipedia.org/wiki/Keep_Calm_and_Carry_OnEdit: Nå er svenskene i gang med å stenge skoler også:
"Sveriges regjering anbefaler at landets videregående skoler, høyskoler og universiteter stenges og at elever og studenter får undervisning på nettet.
– Fra i morgen anbefales alle videregående skoler, høyskoler og universiteter å tilrettelegge for nettundervisning, sa statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse tirsdag formiddag.
Regjeringen oppfordrer alle foreldre til å få sine barn til å fortsette med hjemmestudier og til å ta smitterisikoen på alvor."
Her er det svenske moralske spørsmålet: Regjeringen anbefaler, den pålegger ikke. Det gir et ubehagelig inntrykk av ansvarsfraskriving. For konsekvensene blir store, og da er det feigt å legge byrden på de institusjonene som skal gjennomføre tiltakene. Hvis Sverige nå blir like nedstengt som andre land, vil nok kritikken mot sendrektigheten bli meget sterk.
https://resett.no/2020/03/17/svenske-videregaende-skoler-og-hoyere-utdanning-anbefales-stengt/