Author Topic: Corona og hvor alvorlig er dette?  (Read 142 times)

Emeritus

  • Supermedlem
  • *****
  • Posts: 3 103
    • View Profile
Corona og hvor alvorlig er dette?
« on: 12.03.2020, 13:38:37 »
Jeg tror vi alle kan være enige om at det som nå skjer knyttet til dette viruset er den mest samfunnsforstyrrende hendelsen vi har hatt etter 1945. Hvorvidt dette er oppblåst eller ikke kan vi umulig si noe sikkert om i dag, den dommen kan først felles om et års tid.

Men status i dag er at de fleste barnehager og skoler er i ferd med å stenge, det betyr igjen at hundretusenvis av arbeidstakere må være hjemme med sine barn, det gjelder også sykepleiere, leger og andre samfunnskritiske funksjoner. Hva dette gjør med økonomien kan en bare spekulere i. Vil det føre til en global økonomisk krise, eller er kinesernes tilsynelatende suksess et tegn på at dette er over om et par måneder? Her er noen interessante tall:

https://www.vg.no/spesial/2020/corona-viruset/?utm_source=vgfront&utm_content=row-1

Dødeligheten i Italia er tilsynelatende på over 6%, i Kina er den på 3,9% og i USA på 2,8% og i Tyskland 0,0015%.

Dette er nærmest uforståelige tall og forteller at her enten er store mørketall, eller at enkelte etniske grupper er mer utsatt enn andre, eller er her en tredje mulighet? Det kan selvsagt også avspeile at det medisinske apparatet i de ulike stater er helt ulikt rigget for å håndtere dette, men jeg trodde at det var noenlunde i Italia?

Og det som er mest bekymringsfullt er at Norge, sammen med Italia, Sør - Korea, Island og Iran, har den relativt høyeste smitteprosenten i verden.

Emeritus

  • Supermedlem
  • *****
  • Posts: 3 103
    • View Profile
Re: Corona og hvor alvorlig er dette?
« Reply #1 on: 13.03.2020, 11:13:54 »
I forrige innlegg påviste jeg den enorme forskjellen på de ulike lands rapporterte dødsrater. Norge har nå fått sitt første dødsfall og det basert på ca. 800 smittede, dette tallmaterialet er selvsagt alt for lite til å etablere noe som helst i nærheten av statistisk signifikans. I USA er de forholdsvis høye dødsraten særlig knyttet til ett sykehjem med mange svake pasienter der en stor andel av disse ble smittet.

Problemet med USA er at de knapt har begynt å teste folk, det er hittil testet færre i USA enn det som daglig har vært testet i Sør Korea pr. dag. Og i USA har de ikke en gang fått ut testutstyret og myndighetene har således ikke oversikt over hvor mange som er reelt smittet og hvor innsatsen bør settes inn. Dette kommer på toppen av at ca. 25% av arbeidsstyrken er uten helseforsikring og rett til sykepenger ved sykdom, folk går på arbeid selv om de kan ha symptomene.

https://www.huffpost.com/entry/anthony-fauci-coronavirus-uncounted_n_5e6b045dc5b6747ef11a29c2

USA har nå ca. 2000 offisielle tilfeller, mens folk som har regnet på dette mener at der allerede for to uker siden kunne være så mange som 9000 smittede. Det siste jeg leste om Norge var det for fem dager siden testet 2000 personer, i USA var der pr. 9. mars kun testet 8.500 personer, mens Sør - Korea med en befolkning på ca. 50 mill., allerede har utført 210.000 tester.

https://www.worldometers.info/coronavirus/covid-19-testing/