Author Topic: Nye pass og nasjonale ID-kort kommer i løpet av høsten?  (Read 105 times)

Telehiv

  • Global moderator
  • Supermedlem
  • *****
  • Posts: 2 578
  • Qui vivra verra
    • View Profile
Det har vært mye ufrivillig komikk og rasende opptrinn rundt at Norge ikke har hatt generelt gjeldende ID-kort for sine innbyggere. Det varierer f.eks. veldig om folk kan bruke bankkort m/foto osv. i ulike sammenhenger, eller om de må ta med passet også. I utlandet er det lignende usikkerheter ved identifikasjonsbehov. Nå er det imidlertid håp om at flere års ventetid på nye ID-kort kan være over i år:

Lanseringsdato og annen informasjon om de nye ID-dokumentene skal komme i løpet av sommeren. Nye pass og nasjonalt ID-kort skulle opprinnelig være klare i desember 2016, men er blitt utsatt flere ganger.
– Det har vært forsinkelser i arbeidet med pass- og ID prosjektet, men planen er fortsatt å lansere nye pass og ID-kort i år. Det er et høyt prioritert tiltak for politiet, sier assisterende politidirektør Håkon Skulstad i en pressemelding.


Dette utkastet fra 2018 viser hvordan de nye nasjonale ID-kortene skal se ut. Foto: Politiet / NTB scanpix

Styrker ID-kontrollen
De nye dokumentene skal være vanskeligere å forfalske enn dagens pass.
- I tillegg har politiet styrket ID-kontrollen som gjøres før de utsteder legitimasjon.
- Man trenger ikke søke om nytt pass selv om det blir innført en ny modell.
- I statsbudsjettet er det lagt opp til en felles pris for både pass og ID-kort: 570 kroner for voksne, 342 kroner for barn.

Det skal være frivillig å ha nasjonalt ID-kort.

Dyrere
Norge er i dag ett av tre land innenfor EU/EØS som ikke har innført et nasjonalt ID-kort, sammen med Island og Danmark
I august 2019 meldte politiet at antatt prosjektkostnad hadde økt med 70 millioner kroner til 740 millioner kroner, inklusive ombygging av passkontorer.
Vi får vel aldri vite hvilket konsulentfirma som har hatt fete tider på dette i disse årene? For dette har det en-finger-tastende politiet ganske sikkert satt ut til et utenforstående selskap. Hvis ikke den faste Vi menn-spalten som tar for seg offentlig sløsing kommenterer dette, da...
 
« Last Edit: 06.03.2020, 11:23:29 by Telehiv »