Author Topic: Kraftig økning av sjøis rundt Svalbard i vinter  (Read 97 times)

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 2 340
 • Qui vivra verra
  • View Profile
Kraftig økning av sjøis rundt Svalbard i vinter
« on: 03.03.2020, 11:26:35 »
Det har lenge vært angitt mer enn 20 kalde på Svalbard i vinter, etter en heller varmere start på senhøsten/forvinteren da de varme lavtrykkene fra Atlanteren traff Svalbard en stund, før de la seg mer eller mindre permanent over vest-Norge de siste par-tre måneder.
Det er derfor ikke så overraskende at det nå meldes at sjøisen rundt Svalbard har økt mye i vinter.

Denne artikkelen har en masse kart og data både for i år og tidligere år, og er svært informativ for dem som vil ha seg en bedre oversikt over de siste tiårs historikk:

Link: https://wattsupwiththat.com/2020/03/03/svalbard-norway-now-has-more-polar-bear-habitat-than-it-did-two-decades-ago/Det er heller ikke så ofte at det har vært mer eller mindre sammenhengende ismasser (pakkis/tett drivis) ned til Bjørnøya, slik det er nå.
Her kan vi se spredningen av "very close drift ice" sørover nå:Jeg vil tro at de siste års nedkjøling av Nord-Atlanteren (jfr. rundt Grønland også) på ca. -1,5C må ha noe med dette å gjøre også, og ikke bare lufttemperaturen. Men igjen, det gjenstår noen år før vi kan si med større sikkerhet at trenden har snudd mot kaldere igjen (på en bredere basis enn ulike lokale nordkalott-regioner).

 
« Last Edit: 03.03.2020, 11:31:06 by Telehiv »

ConTrari1

 • Seniormedlem
 • ****
 • Posts: 443
  • View Profile
Re: Kraftig økning av sjøis rundt Svalbard i vinter
« Reply #1 on: 03.03.2020, 11:46:50 »
Tett drivis nesten helt ned til Bjørnøya er uvanlig, ja. Man skulle tro at dette ble utbasunert som en skikkelig gla' nyhet av klima-alarmistene. Blir isbjørnen reddet likevel? Iallfall ikke ennå, hos WWF kan du fortsatt gi penger for å frelse den hvite bamsen. der i gården er det nok mer viktig å telle kroner enn å telle isbjørner.

"BLI ISBJØRNFADDER
Isbjørnen bruker havisen for å finne mat, og isen forsvinner. Så mye som 30 prosent av verdens isbjørner kan være borte innen 2050. Hjelp oss å redde dem!

Selv om mennesker sluttet å slippe ut klimagasser i morgen, vil oppvarmingen i Arktis likevel fortsette i svært lang tid på grunn av utslippene hittil.

Skal vi redde isbjørnen og livet i Arktis, må vi handle nå. Din støtte er en sterk stemme for livet i Arktis. Bli med i kampen for isbjørnen, Arktis og naturen vår."

https://www.wwf.no/stott-wwf/faddertyper/isbjornfadder

frankolsen

 • Medlem
 • ***
 • Posts: 131
  • View Profile
Re: Kraftig økning av sjøis rundt Svalbard i vinter
« Reply #2 on: 03.03.2020, 21:35:30 »
Isutbredelsen rundt Svalbard har i fjor og så langt i år vært den største på 20 år.
Dette er jo også årsaken til at tråleren Nortguider fremdeles ligger fast i isen der oppe.
Denne skulle vært fjernet i august-september i fjor, men all isen satte en effektiv stopper for det.
Norske medier har selvfølgelig latt være å nevne dette med et eneste ord, vi må til Danmark for å finne denne artikkelen:
https://maritimedanmark.dk/Mobil/?Id=41939

Når det gjelder isutbredelsen rundt Svalbard så la jeg ut denne på VGD i begynnelsen av november, der er det linker til de 10 foregående åras isutbredelse:
http://vgd.no/samfunn/miljoe-og-klima/tema/1755372/tittel/arktis-i-dag/innlegg/48841812/#48841812

Så gjenstår det å se om de får fjernet Northguider til sommeren, og om hvor mange av Hurtigrutens og Ponants cruise rundt Svalbard som må amputeres. I fjor var det en hel del  ;D
« Last Edit: 03.03.2020, 22:41:32 by frankolsen »