ACER: Norge har Europas høyeste nettleie

Started by Telehiv, 12.11.2019, 13:25:44

Previous topic - Next topic

Telehiv

Dette skriver abc nyheter i en omfattende artikkel som drøfter utviklingen i norske strømkostnader ( se link nederst), og verre: At nettleien faktisk er forventet å ØKE fremover.

Denne oversikten for europeiske hovedsteder viser hvor stor andel av strømprisene er strøm, nettleie, grønne elsertifikater, skatter og merverdiavgifter basert på en typisk forbruk i en europeisk husstand på rundt 3.500 kilowattimer i året.



Dette setter Oslo på Europa-toppen. Selve strømmen utgjør 20 prosent av regningen, som er nest lavest. Resten er nettleie og avgifter. Merverdiavgiften utgjør også 20 prosent av regningen, noe som er nest mest, kun overgått av Ungarn.

Den laveste nettleia som andel av regningen er i solrike Italia og Hellas og i nabolandet Danmark. Til gjengjeld har vindmølle-Danmark de høyeste avgiftene.

Link: https://www.abcnyheter.no/penger/privatokonomi/2019/04/07/195489928/acer-norge-har-europas-hoyeste-nettleie

Telehiv

På hegnar online er det en sint signatur "børst" som kommenterer utviklingen slik:

"Tidligere het kraftleverandøren i Norge Elektrisitetsverket og var statlig. Det var vel APs Grete Knudsen som satt som minister i Jagland-regjeringen på 1990-tallet, da det ble bestemt at alt vi skattebetalere hadde betalt av kabelgater og kobber, forvaltet av Televerket og Elektrisitetsverket, skulle privatiseres og tilfalle private selskaper. På Vestlandet tok BKK over elforsyningen, og nettleien har vel økt kontinuerlig etter dette. På min siste strømregning utgjorde nettleien 44% av totalbeløpet. Så nettleien er nesten like dyr som forbruket."

En annen, og enda sintere, observatør som har flyttet til Norge for å jobbe i olja, skriver i en annen debatt: "And they're just warming up, I hear".