Author Topic: Mer CO2 er bare bra det  (Read 494 times)

translator

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 603
  • View Profile
Mer CO2 er bare bra det
« on: 10.11.2019, 14:53:45 »
Swebb-tv fortsetter å intervjue personer fra det svenske næringslivet om klima:

Quote
I detta program får vi höra P-O Eriksson, en mycket framgångsrik företagsledare, förklara varför han anser att klimatlarmen är väldigt överdrivna.
P- O Eriksson var VD för Sandvik 1984-94. Han höjde börsvärdet på bolaget med mer än 25 gånger under sin tid som VD. Efter karriären på Sandvik deltog han i styrelsen för Volvo, Handelsbanken, Assa-Abloy och många andra av Sveriges mest framgångsrika bolag. Efter sin karriär gick han ut offentligt och ifrågasatte klimatlarmen utifrån sin kompetens inom fysik.
Det är framförallt klimatfrågan som programmet handlar om men först ger P-O Eriksson en kort presentation av sig själv. Han kommer från Degerfors i Värmland och utbildade sig till civilingenjör i Teknisk Fysik på KTH. Därefter kom han till Sandvik där han efter ca tio år som chef för ett dotterbolag blev VD för koncernen. Vi diskuterar tiden på Sandvik och hur bolaget kunde nå en så stark ställning internationellt.

Sen talar vi om hur det är att sitta i styrelsen för dessa internationella bolag. Innan vi kommer in på klimatfrågan får P-O kommentera aktuella affärshändelser: Kinas anbud på tunnelbanebygget i Stockholm, elförsörjningen i Sverige, börsnoteringen av den saudiska oljan mm.

Han har också suttit med i styrelsen för Svenska Kraftnät och har en speciell insikt i detta område. De förnyelsebara elproducenternas osäkerhet skapar stora problem. Dessutom har de nya skatterna gjort att kraftverk i storstäderna har stängt ner vilket skapar bristsituation i vissa lägen med nedstängning av förbrukare.

P-O kommenterar också Preems planer på att bygga ett raffinaderi där han menar att det vore dumt att inte tillåta detta. Det blir ju inte mer koldioxid globalt för av att raffinaderiet finns i Sverige. Han kommenterar också Assa-Abloy och andra bolag där han varit med i styrelsen.

Han berättar att han var skeptisk till att Sverige skulle gå med i Eurosamarbetet och idag är han tveksam även till att EU-samarbetet  kan fungera i längden utan att skapa någon form av nivågruppering. Han tycker också att EU har varit för njugga i avtalet kring Brexit. Det skulle vara bättre om de försöker skiljas som vänner.

Han berättar att han skrev ett "avskedsbrev" när han lämnade styrelsen i Volvo där han förklarade att koldioxid är en livsviktig gas och att larmen är överdrivna. Brevet publicerades i Dagens Industri 2008 men när han tio år senare vill ge en uppdaterad bild är det nobben i Dagens Industri och alla andra traditionella medier som han kontaktar.

Vi går över till att diskutera koldioxiden där P-O visar att koldioxiden kanske ger en grads temperaturhöjning medan alarmisterna menar att det finns en förstärkningsfaktor som gör att det blir en betydligt högre temperatur. Men det har inte varit möjligt att påvisa att det finns en förstärkningsfaktor. Tvärtom har klimatmodellerna varit helt fel i sina förutsägelser. P-O menar att vi kan fortsätta släppa ut koldioxid utan speciell oro. Skulle det visa sig att den har en negativ effekt har vi tid att kompensera detta.

Vi kommer in på istiderna där P-O förklarar att istid är ett normaltillstånd och att vi statistiskt sett går mot en ny istid vilket styrs av jordens förhållande till solen oberoende av våra aktiviteter.

Han visar diagram över koldioxidkoncentrationen i relation till temperaturen där man inte kan se någon speciell korrelation. Temperaturen har dessutom i stort sett varit konstant de senaste 20 åren.

P-O berättar om sin medverkan i Expressen nyligen där en agronom sedan får recensera hans uttalanden. Han skulle föredra att göra tvärtom, att få recensera alarmisterna.

Han menar att även de akademiska institutionerna har gripits av klimatalarmismen. Han berättar om sitt föredrag på KTHs alumniförening där han gav sin syn i klimatfrågan. Efter mötet blev föreningen uppläxad av KTHs styrelse.
Han menar att klimatfrågan har blivit en religion och att han är beredd att debattera med vem som helst i klimatfrågan utifrån ett vetenskapligt perspektiv.


Han har suttit med i Ingenjörsvetenskapsakademin, IVAs styrelse. Där ordnades en debatt i klimatfrågan men idag är det bara alarmister som Johan Rockström som förekommer i dessa sammanhang.

I USA finns en debatt i klimatfrågan, något som inte förekommer i Sverige trots att vi tror att vi har en fri debatt.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3585&v=hlSgKE09ZpQ&feature=emb_title
« Last Edit: 10.11.2019, 14:56:13 by translator »
IPCC - They've told us what it's NOT. But NOT what it is.

translator

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 603
  • View Profile
Re: Mer CO2 er bare bra det
« Reply #1 on: 10.11.2019, 15:14:08 »
I intervjuet over nevnes det at vi har fått mer skog på kloden på grunn av mer CO2 i atmosfæren. Dette stemmer med den rapporten som svt-programmet Agenda presenterte for et par måneder siden; en vekst på 7 prosent globalt siden 1983.

Men her kommer mer: Patrick Moore forteller i dette foredraget hvordan livet på kloden gjennom millioner av år gradvis har tatt mer og mer CO2 ut av atmosfæren slik at det ville nærmet seg eksistensnivå (ca 150 ppm), hvis ikke vi mennesker hadde begynt å brenne fossile energikilder for 150 år siden. På den måten har vi begynt å gjenopprette "balansen" slik at CO2-nivået i atmosfæren kommer opp igjen på et nivå der planter trives og kan drive fotosyntese under bedre betingelser. Derfor bør vi glede oss over at det blir mer CO2 i atmosfæren og ikke tro at det peker mot noen dommedag, det er nemlig tvert om!

https://www.youtube.com/watch?v=S6sKPSKkvVs (ca 15 minutter, resten er svar på spørsmål/debatt)
« Last Edit: 10.11.2019, 15:36:15 by translator »
IPCC - They've told us what it's NOT. But NOT what it is.

Sabben

 • Nybegynner
 • *
 • Posts: 26
  • View Profile
Re: Mer CO2 er bare bra det
« Reply #2 on: 18.03.2020, 09:16:45 »
Moder jord sper på CO2 budsjettet for at vi skal kunne både høste mer og ha en grønnere planet.
Man kan undres om det er vi som må ta regningen også her i form av CO2 avgifter for disse naturlige utslippa. Det er uansett oss som får skylda for den økende CO2 mengden i atmosphæren på hele 414ppm eller rettere sagt 0,0414%.

https://www.sciencealert.com/a-magical-bubbling-underwater-spring-is-carbon-dioxide-seeping-through-the-ocean-floor