Author Topic: Skammekroken - et historisk utsyn  (Read 1020 times)

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 3 224
 • Qui vivra verra
  • View Profile
Skammekroken - et historisk utsyn
« on: 18.07.2019, 11:59:33 »
Skamming en sentral del av barneoppdragelsen i århundrer
Men skamming finner nå helt nye veier til maktutfoldelse: Skam omfavner snart alle våre daglige gjøremål som kan kobles til klima.
La oss imidlertid først ta en mer generell runde i denne effektive styringsredskapen for menneskelig atferd:
 
Historien kan framvise rike - og ikke minst effektive - tradisjoner rundt skamming, med grunnlag i tradisjonelle, bibelske moralnormer og oppdragelsesprinsipper der barn skal tuktes og alle skal være lydige, enten det er overfor foreldrene, husbonden, budene eller Gud.
I Salomos ordspråk kapittel 13, vers 24 heter det for eksempel: «Den som sparer på riset, hater sin sønn, den som elsker ham, tukter ham tidlig.»
I Norge, Nord-Europa og andre deler av verden ble det imidlertid etter hvert mer vanlig med mindre voldelige metoder, for eksempel å sette ulydige eller frekke småbarn og unge elever i skammekroken hjemme eller på skolen, som en mindre streng og grov straff enn fysisk avstraffelse i form av ris, pisking, ørefiker, lugging og annen pryl.


Akvarellen Skamvrån («Skammekroken») ble malt av den svenske kunstneren Carl Larsson i 1894.
Å sette ulydige barn i skammekroken var en vanlig straff i 1800-tallets barneoppdragelse.


Lenger nede på kontinentet gikk det ofte hardere for seg (uten det skal frikjenne alle hjemlige voldsutøvere av sorten "i god mening" til denne dag):


Fysisk avstraffelse av barn som metode i barneoppdragelsen har vært begrunnet med Bibelens ord om å tukte den man elsker.
Bildet viser en tysk lærer fra 1500-tallet som riser en elev på rumpa som en ydmykende straff, men også i pedagogisk og dannende øyemed.


Skamming mot voksne - fra gammel kirketukt til nytt klimapolitisk virkemiddel
I vår tid kreves det mer subtile metoder enn primitiv fysisk straff for å oppnå en vellykket skamming av et visst offentlig omfang. Dette er imidlertid heller ikke nytt, og slett ikke forbeholdt dagens maktsyke klimafanatikere: Peking mot sterke skam- og skyldgrunnlag har alltid blitt brukt psykologisk som effektive midler i en sosial kontroll av menneskers atferd. Dette har siden eldgamle tider tatt seg uttrykk i ulike typer stigmatisering og skamstraffer for forskjellige slags lovbrudd. Eksempler på bruk av vanærende symboler og offentlig skam omfatter alvorlige straffer som gapestokk, steile og hjul, brennemerking, autodafé (den offentlige forkynnelse og senere også fullbyrdelse av inkvisisjonens kjennelse i kjettersaker) og annen åpen uthengning og latterliggjøring. Det har også vært vanlig å utpeke syndebukker, og gi menneskegrupper kollektiv skyld for noe negativt. Kjente eksempler er tvangsbruken av jødestjerner i Hitler-Tyskland og skamklipping av tyskertøser etter andre verdenskrig. I moderne tid kan outing av homoseksuelle til en viss grad betraktes på samme måte.

Klimaskammingen forlengst annammet som skattepolitisk moralgrunnlag
Nå er det altså mennesker som ikke kryper for kvasiforståelsen av "korrekt klimaatferd" som skal henges ut og sanksjoneres. Det er ikke bare selvoppnevnte "klimaeksperter" og andre ukvalifiserte verdensfrelsere folk må stå til regnskap for: Myndighetenes skatteleggingsprofil er her blitt en stadig tydeligere del av denne maktutfoldelsen: Nekter du å delta i den offentlige "klimaofringen" (underkaste deg alle kostbare klimapåfunn) er du umoralsk og kan straffes på ulikt vis med bøter og tvangsforelegg.
Gitt den historisk dokumenterte samfunnseffekt av skamming, er det derfor ikke så underlig at dagens klimaaktivister leter fram disse gamle herske- og ydmykelsesstrategiene for å fremme sine saker og motiver. Men vi skal merke oss at man dermed også dreier skammingen over fra den mer typiske historiske bruk innenfor barneoppdragelsen til brennemerking av voksnes atferd ifht. å tvinge gjennom moralregimet for "korrekt klimaatferd". 
Og ironisk nok, skammingen som tradisjonelt ble brukt mot barn - av voksne, er nå snudd på hodet til at et lett forstyrret svensk barn er i ferd med å opphøyes til vår tids Tetzel* og sannhetsvitne for global frelse.

*Tetzel: https://no.wikipedia.org/wiki/Johann_Tetzel

Hvordan kan denne skammingen utvikle seg videre?
Når et samfunn først lykkes med en virkningsfull skamme-strategi har historien altså vist at det knapt finnes grenser for hvor langt - og lenge - slike prosesser kan trekkes før galskapen får flertallet til å si stopp. Europa har som vist gjennomgått skamprosess-metoder av mange hundre års varighet tidligere, og vi skal ikke se bort fra at skam-strategien kan perverteres videre også i vår tid, til man til slutt får se "klimafornektere" måtte gå til tavlen på sine arbeidssteder og sverge troskap til CO2-eden for å unngå å få sparken, jfr. historiske tradisjoner her også:


En amerikansk skoleelev ca. 1906 iført det som på engelsk kalles dunce cap og på svensk dumstrut.
Bruken av en slik «dumrianhatt» skulle ydmyke elever som ikke oppførte seg riktig eller kunne leksene sine,
og har ikke vært like vanlig i Norge. Eleven ble ofte samtidig plassert i en skammekrok i klasserommet.« Last Edit: 18.07.2019, 13:09:19 by Telehiv »

Emeritus

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 3 103
  • View Profile
Re: Skammekroken - et historisk utsyn
« Reply #1 on: 19.07.2019, 00:50:32 »
Quote
Når et samfunn først lykkes med en virkningsfull skamme-strategi har historien altså vist at det knapt finnes grenser for hvor langt - og lenge - slike prosesser kan trekkes før galskapen får flertallet til å si stopp. Europa har som vist gjennomgått skamprosess-metoder av mange hundre års varighet tidligere, og vi skal ikke se bort fra at skam-strategien kan perverteres videre også i vår tid, til man til slutt får se "klimafornektere" måtte gå til tavlen på sine arbeidssteder og sverge troskap til CO2-eden for å unngå å få sparken, jfr. historiske tradisjoner....

Nå må du ta deg sammen. Som du vet er jeg på et krevende oppdrag i Kristiansand (for dere andre; ikke Kaptein Sabeltann) og stakk innom KD.com i et rent søk etter noe like irrasjonelt.

Du synes å antyde at klimafornektere i fremtiden må stilles opp og stå til ansvar. Ansvar for hva? At dere synes å klynge dere til Ole Humlum hvis fremste egenskap er at han har tatt mest feil av alle mulige klimaforskere i historien? Eller at Geir Aaslid, som er redaktør i et klimaorgan som synes å ha tilhengere som ikke kan spise med kniv og gaffel uten å skjære seg opp i trynet?

Hvor lenge skal det være OK å hevde at:

Quote

Pausen eller opphøret i signifikant global oppvarming som er beskrevet i FNs klimapanels siste hovedrapport fra 2014 er fortsatt reell. Vi viser til januar måned for informasjon om hvordan FNs klimapanel redefinerer hvordan man beregner klimaet.

Dette er helt frivillig og overlatt til vår frie vilje, den enkelte får ta sitt ansvar og trekke sine konklusjoner.

Men for i helvete, ikke begynn å sutre om urettferdig behandling.

translator

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 772
  • View Profile
Re: Skammekroken - et historisk utsyn
« Reply #2 on: 19.07.2019, 15:20:15 »
Når vi vet hvordan IPCC justerer ned temperaturen i hundre år gamle målinger, litt om litt, samtidig som de justerer opp moderne temperaturer (dette kalles 'administrativ oppvarming'), så har disse målingene ingen troverdighet.

Og hva er det for et 'krevende oppdrag' du har i Kristiansand som du må skrive høyt om? Hvorfor gjør du deg selv så viktig?
IPCC - They've told us what it's NOT. But NOT what it is.

Emeritus

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 3 103
  • View Profile
Re: Skammekroken - et historisk utsyn
« Reply #3 on: 19.07.2019, 21:19:32 »
Glem mitt oppdrag i Kristiansand, det var høyst personlig rettet direkte mot Telehiv og han vet hva det dreier seg om.

Tillegg 21.35; Det var helt unødvendig av meg å nevne "oppdraget" i Kristiansand og innlegget var skrevet etter en del doser for mye brunt brennevin. Men hvis du (Translator) lurer på hva jeg henviste til, så har det ingenting her på forumet å gjøre men skriv meg en personlig meddelelse (forumet har denne muligheten) skal du for all del få vite bakgrunnen for min "rant."

Men så var det deg;

Quote
Når vi vet hvordan IPCC justerer ned temperaturen i hundre år gamle målinger, litt om litt, samtidig som de justerer opp moderne temperaturer (dette kalles 'administrativ oppvarming'), så har disse målingene ingen troverdighet.
 

Vel dette er jo en ren Humlum, mannen som på den ene side fremstår som en slags klimaspesialist men som på den annen side fremstår som en ren idiot;

http://geoforskning.no/blogg/item/administrativt-menneskeskapt-klimaendring

Her hevder Humlum;

Quote
Kun et fåtall er klar over at slike endringer hele tiden foretas i de globale bakketemperaturer, som blant annet ligger til grunn for FNs klimapanels (IPCC) arbeid og ofte siteres i norsk klimadebatt.

Det er meg bekjent ingen god dokumentasjon for årsaken til og detaljene i disse stadige justeringene av den globale bakketemperaturen.

Siden du sannsynligvis har lånt uttrykket "administrativ" oppvarming nettopp fra denne kilden må jeg bare spørre deg; er du like uvitende som Humlum? Vet verken du eller de øvrige deltagere her på KD.com at samtlige nye versjoner av de ulike globale seriene - før de blir offentliggjort - er gjenstand for flere års arbeid og at de stikk i strid med hva Humlum hevder har svært god dokumentasjon for hva og hvorfor det er gjort. Og at disse først går gjennom en intern prosess, eksempelvis i NOAA, og deretter utgis i høykvalitets journaler der de enda en gang blir gjenstand for fagfellevurdering?

Jeg kan gi deg linker (men du kan finne de selv) til hver eneste endring og nye versjoner av ERSST, HadCRUT, GISS etc. Du finner de på hjemmesidene til de ulike organer med detaljerte beskrivelser til de data de har benytter, de metoder de har benyttet og hvilke avveininger som er gjort.

Kort og godt; enhver kompetent meteorolog eller statistiker kan undersøke dette fra sin egen hjemme PC og angripe det.

Og nå kommer det store spørsmålet. Jeg har nå i fem år lest om alle denne juksifiseringen og bla bla, hvorfor har jeg ikke blitt tilbudt en eneste fagfellevurdert eller på annen måte kvalitetssikret artikkel som påviser all denne juksifiseringen? Er dere bare en jævla gjeng evnukker som kan alt om puling men får det ikke til selv?

Og hva er det dere egentlig roter med? Er dere så stokk blåst i hovve at dere tror at verden ikke varmes opp på andre steder enn de "IPCC godkjente kanalene?"

Hva med deres egen eneste autoriserte kilde, Roy Spencer? Jeg tror faktisk ikke at de fleste her på bloggen er klar over dette, men UAH har nå en av de bratteste oppvarmingsrate evvah!

De ti siste år (2009- 2019) er trenden hos Spencer 0,404 C/decade, og dere er fortsatt happy med apekatten Aaslid som hevder at;

Pausen eller opphøret i signifikant global oppvarming som er beskrevet i FNs klimapanels siste hovedrapport fra 2014 er fortsatt reell. Vi viser til januar måned for informasjon om hvordan FNs klimapanel redefinerer hvordan man beregner klimaet.

Get real!

« Last Edit: 19.07.2019, 21:37:17 by Emeritus »

ConTrari1

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 1 451
  • View Profile
Re: Skammekroken - et historisk utsyn
« Reply #4 on: 20.07.2019, 10:22:05 »
Så har vi fått dokumentert det jeg har hatt mistanke om lenge; Tussen skriver i fylla. Men også i det man kan formode er edru tilstand, serverer Tussen noe av det mest motbydelige som finnes å lese på norske nettsteder:

"Er dere bare en jævla gjeng evnukker som kan alt om puling men får det ikke til selv? Og hva er det dere egentlig roter med? Er dere så stokk blåst i hovve at dere tror at verden ikke varmes opp på andre steder enn de "IPCC godkjente kanalene?""

Denne personen må ha alvorlige problemer. Men det bør være unødvendig at klimadebatt.com eksponerer sine lesere og bidragsytere for slik møkk. 

Petter B

 • Juniormedlem
 • **
 • Posts: 73
  • View Profile
Re: Skammekroken - et historisk utsyn
« Reply #5 on: 21.07.2019, 08:11:52 »
Quote

Pausen eller opphøret i signifikant global oppvarming ...
Sånn for info: Ved siste månedlige rapport fra Aaslid om global temeratur benekter han at det finnes noe som heter global temperatur.

Forresten ser han ikke ut til å lese/forstå hva kilden sin (Spencer) skriver heller

ConTrari1

 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 1 451
  • View Profile
Re: Skammekroken - et historisk utsyn
« Reply #6 on: 22.07.2019, 09:33:53 »
Sommer, sol og agurker...bortsett fra igår da det var ekstremvær, eh, regn her på hytta. Når man er tvunget til å sitte inne og se de ubendige vannmassene skylle ned, gir det anledning til å gruble over agurkenes ve og vel i en klimakrisetid. Noen klarer seg bra, som Ernas trusevask, NRK tar saken:

"«Tenker du noen gang på miljøet når du kaster klær i skittentøyskurven?»

Joda, vår statsminister er meget bevisst på at unødig klesvask kan skade miljøet, og påpeker at klær som ikke er skitne trenger ikke vaskes! Ligger an til en agurk-premie der? Kandidaturen styrkes ytterligere med faglig påfyll:

"Det settes over til seniorrådgiver Hannah Hildonen i Miljødirektoratet, og hun informerer om at det slippes ut kjemikalier og mikroplast ved klesvask. Dessuten brukes det både strøm og vann, legges det til."

Og det faglige innslaget forsterkes av : "...Henning Sørum fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Han har forsket på dette i 35 år. Programleder Myklebost forteller gledestrålende at denne forskeren «jubler over at en undersøkelse viser at hele 40 % av de unge bruker underbuksene i flere dager, og oppfordrer flere til å gjøre det»."

Selveste general Schmelloffel kunne ikke sagt det bedre.

https://www.document.no/2019/07/20/nrk-dagsrevyen-med-sommer-lavmal-ernas-trusevask/

Mens en annen agurk, eller kanskje vannmelon? ser ut til å være litt små-vissen. Hellig Greta samlet bare 2000 tilskuere på sin seneste opptreden i Berlin, ned fra ti ganger så mange forrige gang. Og det var få barn og skoleungdommer i rekkene, de er nok forlengst på co2-spyende ferietur mrd familien.

"Four months ago in March, 20,000-25,000 pupils and demonstrators took part with Greta in the demonstration in Berlin. But last Friday, only about 2,000 people showed up despite the fact that the demonstration with Greta was greatly advertised in the social media by Fridays For Future and the Scientists For Future. It didn’t amount to anything. The hype about Greta and Fridays for Future now seems to be over."

https://notrickszone.com/2019/07/21/fridaysforfuture-fizzles-as-kids-go-on-summer-break-greta-sees-only-2000-in-berlin-mostly-adults-organizers/