Author Topic: Franske meteorologer varsler "unormal varm sommer" - så langt haglbyger  (Read 372 times)

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 2 604
 • Qui vivra verra
  • View Profile
Franske meteorologer (Meteo France): - Går mot unormal varm sommer i Nord-Europa
Ifølge det franske meteorologiske instituttet sitt siste 3 mnd-varsel kan vi forvente oss en sommer med temperaturer utenom det normale i store deler av Nord-Europa. Altså intet nytt under solen der i gården.

Men nå? Frankrike erklærer krise etter haglvær og ødelagte avlinger
Vi måtte riktignok litt ut i kanalrangeringen, men radioens P4 gikk ut med dette i går:  https://www.p4.no/nyheter/frankrike-erklerer-krise/artikkel/771119/ 
Problemet er at sommeren så langt har vært av det kjøligere slaget. Det hevdes imidlertid at det ligger an til temperaturer varmere enn vanlig, og svært få sjanser for regn.
- Øst for Middelhavet skal været bli mer ustabilt og kjøligere, mens Nord-Europa kan vi forvente oss tørrere og varmere forhold enn normalt, sier instituttet.

De anslår at det er omtrent 50 prosent sjanse for en varmere sommer enn normalt i Nord-Europa, mens sjansen for en sommer helt på det normale er på omtrent 30 prosent. Ifølge nettsiden er det kun 20 prosent sjanse for at juni, juli og august blir kaldere enn normalen i Nord-Europa.

Kulde, junihagl og regn mens vi venter på tørrere og unormalt varmere sommer
Og i mellomtiden har altså et kjølig vær regnet og haglet ned både Frankrike og Sveits i det siste. TV-sykkelsendinger fra kontinentet har imidlertid ikke klart å hindre oss i å se syklister i snøslaps både her og der. I Frankrike (ikke i de største norske riksmediene dog) meldes nå utfyllende om at haglvær har gjort store ødeleggelser på både vingårder, avlinger generelt og biler, infrastruktur, osv.
- Både i fjor og i år minner dette om min barndom på 50-60-tallet, kommenterte en franskmann i en kommentarspalte.

Dette er ikke noe nytt for 2019
I fjor på samme tid (mens man ellers hadde en varm sommer her nordpå) hadde vi de samme vinterlige juni-forhold i Sør-Europa og Frankrike som i år. I juni i fjor skrev nemlig Norske Vinklubbers Forbund på sin nettside (ja, dette er ikke lett å finne i MSM i våre dager) at:

Frankrike raseres av storm
I skrivende stund har moder natur gått på Frankrike i full vigør. Vinmarker raseres i betydelig omfang av hagl og...
 


Link: https://nvkf.no/artikler/frankrike-raseres-av-storm/


Kristen Grislefoss tror ikke på 3 mnd-varsler: "Det får stå for deres egen regning"
Franskmennenes beregninger kan også vise seg å bli helt feil, skal vi tro Meteorologisk institutt. Eller rettere; en av dem der på huset som fremdeles synes å holde seg til tradisjonelle vitenskapskriterier:
- Jeg har ikke fått med meg artikkelen fra Météo-France, men jeg kan si at vi ikke utsteder tre måneders varsler. Vi kan ikke legge vekt på noe over så lang tid. Jeg ville ikke planlagt ferien min etter dette her. Det som Météo-France sier, det får stå for deres egen regning, sier vakthavende statsmeteorolog Kristen Gislefoss til Nettavisen. Som for øvrig er blant de få MSM-medier her til lands som i det hele tatt har informert om saken, dog uten å nevne at Frankrike faktisk har erklært krise pga. kulden og haglværet.

Link: https://www.nettavisen.no/nyheter/franske-meteorologer---gar-mot-unormal-varm-sommer-i-nord-europa/3423729904.html

« Last Edit: 17.06.2019, 11:11:02 by Telehiv »

frankolsen

 • Medlem
 • ***
 • Posts: 145
  • View Profile
Dette er jo et årvisst fenomen og hvert år bommer de grovt.
I år er intet unntak, da temperaturen jo nå er på vei nedover globalt, og også da i Europa selvfølgelig.
Her er 14-dagers prognosen som viser fallende temperatur til neste uke:
http://wxmaps.org/pix/temp4