Elbiler har store miljøsvakheter: Nå også oftere skader + dyrere skader

Started by Telehiv, 20.03.2019, 11:18:59

Previous topic - Next topic

Telehiv

Fra før vet vi at den reelle miljøeffekten av elbilers livsløp er høyst diskutabel:



- Man må selvsagt regne inn all energien som går med til produksjonen og den krevende avfallshåndteringen ved vraking
- Hva er sannheten om strømmen som brukes til å lade elbiler med, og som også slipper ut CO2? Klimaeffekten fra elbiler vil her avhenge helt av kraftverkenes type og virkningsgrad. Men utenlandskablene har gjort at vi her til lands selger mye mer enn vi burde av vår egen rene strøm til utlandet og må kjøpe en del "skitten" kullstrøm fra kontinentet i retur, slik at elbilene går på stadig skitnere strøm etter hvert som dette utvikler seg.
- Elbiler sliter mer på veiene og skaper mer svevestøv enn vanlige biler grunnet høyere vekt
- Det slippes ut mye mer CO2 under produksjon av elbiler enn vanlige biler. Ifølge Daimler, som lager Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive, vil 44,7 prosent av CO2-utslippet bilen står for i løpet av levetiden komme fra produksjonen. Det forutsetter at bilen kjøres på EU-kraftmiks. Til sammenligning står produksjonen av en Mercedes-Benz B180 (samme bil, med bensinmotor) for bare 18 prosent. I beregningen er levetiden antatt til 160 000 kilometer.
- Elbilbatteriene er en tikkende miljøbombe. Et vanlig argument er at nesten hele batteriet kan gjenvinnes og brukes på nytt, og at dette derfor ikke er et problem. Det er egentlig bare delvis rett akkurat nå. Evt. gjenbruk krever i praksis at like batterier brukes i løsningene. Men det ville her for eksempel være en utfordring å blande Tesla- og Nissan-batterier i samme system. Resirkulering, hvor råmaterialene brukes på nytt i nye batterier, er en teoretisk mulighet, men i dag gjøres ikke dette i praksis.
- Produksjon av elbilbatterier er svært miljøskadelig, i form av gruvedrift og høyt energiforbruk. Elbilbatterier består delvis av metaller som litium, kobolt, nikkel og mangan. Disse metallene må, i tillegg til andre metaller som brukes i et batteri, utvinnes i gruver. Gruvedriftaktivitet gir direkte CO2-utslipp. I tillegg skal malm fra driften foredles, noe som typisk krever stort vannforbruk. Det genererer også store mengder avfall.

Og hva med bl.a. brannfare ved kræsj?
- Et kræsj med elbil der batteriet ødelegges kan gi alvorlige gift- og kjemikalieutslipp, brann og andre miljø- og livsrisiki



Nå kommer et kanskje overraskende ekstra negativt aspekt ved elbiler:

Elbiler blir oftere skadet enn fossile biler, og forårsaker dessuten mer materielle skader.

Trenden er gjennomgående i alle fylker, bortsett fra Finnmark, og Tesla er bilen med flest skader. Av landets 200.000 elbiler, var dog kun 294 av dem registrert i Norges nordligste fylke, ifølge Motorvognregisteret:

- I 2018 hadde elbiler gjennomgående flere skader enn fossildrevene biler i alle fylker utenom Finnmark, viser fersk statistikk fra Fremtind, forsikringsselskapet til  SpareBank 1 og DNB.
- Skadestatistikken til Fremtind viser at 34 prosent av elbileierne meldte skade på bilen sin i 2018, mens 24 prosent av eierne av fossildrevne biler gjorde det samme.
– Vi ser en klar tendens til at eiere med elbiler krasjer oftere enn eiere av fossile biler, selv når vi tar hensyn til at det går flere elbiler i urbane strøk, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind i en kommentar.

Her er skadefrekvensen fordelt mellom fire motortyper:
Bensin: 20,8 prosent
Diesel: 28,0 prosent
Hybrid: 30,6 prosent
Elbil: 34,2 prosent

Gjensidige merker også høyere skadefrekvens
Tallene fra Fremtind er ikke unike.
– Elbiler har generelt markert seg krystallklart med flere og dyrere skader, sier Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige, til Pengenytt.
– En analyse vi gjorde i fjor viste at elbiler er involvert i 20 prosent flere ulykker med personskader enn nye dieselbiler. I tillegg er de materielle skadene 50 prosent høyere med slike biler, legger han til.
- Noe av årsaken til større materielle skader skyldes at elbiler i mange tilfeller er dyrere å reparere, ifølge kommunikasjonssjefen.

Når det gjelder den høye skadefrekvensen, tror Rysstad det hovedsakelig er to forklaringer på det:
– Årsaken til høyere skadefrekvens er blant annet at elbilene har et svært høyt dreiemoment, noe som gir masse krefter tilgjengelig fra første trykk på gasspedalen. Elbiler har også ofte betydelig flere hestekrefter enn tilsvarende biler som går på fossilt drivstoff.
– Elbiler kjøres dessuten i hovedsak i tettbygde strøk med mye småkjøring, dette bidrar også til å øke bulkerisikoen, sier han.

Link: https://www.abcnyheter.no/motor/bil/2019/03/19/195562517/elbiler-krasjer-langt-oftere-enn-andre-biler


frankolsen

Akkurat dette med hyppigere ulykker og mer skader på elbiler tror jeg du skal ta med en klype salt Telehiv.
Dette dreier seg kun om Tesla.
Og når vi ser på hvem som kjører Tesla så skjønner vi hvorfor.
(Det hadde vært artig å se statistikken på ulykker med Ringaser og Bare MakkWerk-biler opp mot statistikken for Teslaer)

Telehiv

Quote from: frankolsen on 20.03.2019, 20:56:43
Akkurat dette med hyppigere ulykker og mer skader på elbiler tror jeg du skal ta med en klype salt Telehiv.
Dette dreier seg kun om Tesla.
Og når vi ser på hvem som kjører Tesla så skjønner vi hvorfor.
(Det hadde vært artig å se statistikken på ulykker med Ringaser og Bare MakkWerk-biler opp mot statistikken for Teslaer)

Nei, dette ser da granngivelig ut til å gjelde ikke bare Tesla. Oversikten viser statistikk for alle biler innen 4 ulike motortyper, der ren elbil er en av de 4 kategoriene.

translator

Drammens Tidende har i dag en artikkel om 130 ca. fem år gamle elbiler av typen Jaguar e-pace som må vrakes fordi de er brannfarlige. Jeg gjengir hele artikkelen da den er bak betalingsmur:

QuoteOver hundre nyere elbiler må vrakes: – Glad jeg ble kvitt den

Årsaken får eksperten til å reagere.

ASKER: Rundt 130 Jaguar I-Pace fra 2019 og 2020 skal nå vrakes på grunn av brannfarlige batterier, ifølge motor.no.

Rundt 100 av bilene står allerede hos bilopphoggeren Bil1Din i Røyken

– Jeg er glad jeg ble kvitt bilen, sier en av eierne som opplevde at bilen tok fyr.

Bilene kostet rundt én million kroner da de var nye, og vrakingen vekker reaksjoner hos blant annet NAF

– Ikke heldig
Kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF mener det er uheldig at såpass nye og kostbare biler må skrotes.

– Det er ikke heldig at relativt nye biler må vrakes fremfor å repareres, sier Sødal til Motor.

Ifølge bilprodusenten dreier det seg om en feil med fremdriftsbatteriene som kan føre til overoppheting og i verste fall brann.


Det er ikke heldig at relativt nye biler må vrakes fremfor å repareres, mener NAF.

– Kjempeinitiativ
Daglig leder Anders Greftegreff i Bil1Din kaller prosjektet et «kjempeinitiativ» og mener det legger til rette for bærekraftig gjenbruk.

Nå skal selskapet demontere bilene og selge enkelte deler videre, ifølge Greftegreff.

Bilene er kjøpt opp fra importøren for en hemmelig sum. Omtrent 100 står hos Bil1Din i Røyken, mens resten er sendt til Bil1Dins anlegg i Namdalen.

https://www.dt.no/over-hundre-nyere-elbiler-ma-vrakes-glad-jeg-ble-kvitt-den/s/5-57-2596360

edit: Bladet Motors artikkel om saken er enda fyldigere ser jeg: https://www.motor.no/aktuelt/130-nyere-jaguarer-vrakes/311595
"Media har sluttet å granske makthaverne på vegne av innbyggerne.
I stedet har de begynt å granske innbyggerne på vegne av makthaverne"
---------Helena Edlund

translator

QuoteJaguaren til Christoffersen var en av totalt 270 biler solgt i Norge som har den brannfarlige batteritypen. En av de andre bilene var eid av Hilde Britt Melbye i Bærum.

– Det var en dårlig opplevelse å ha den bilen, sier hun til Motor.

En stund etter kjøpet fikk hun beskjed om at batteriet er brannfarlig, og at hun ikke kan lade bilen helt fullt.

– Det kanskje aller verste var å få et brev fra importøren om at det er farlig å lade bilen i garasjen eller i nærheten av huset, og at hvis det begynner å brenne, er det egentlig vårt ansvar, sier Melbye.

I ett år gikk hun og ventet på nytt batteri, inntil hun fikk inngå en avtale med importøren om at de kjøpte bilen tilbake av henne for 290.000 kroner.

Deretter ble den fraktet til bilopphuggeren «Bil1Din» på Røyken i Asker.

https://www.motor.no/aktuelt/130-nyere-jaguarer-vrakes/311595
"Media har sluttet å granske makthaverne på vegne av innbyggerne.
I stedet har de begynt å granske innbyggerne på vegne av makthaverne"
---------Helena Edlund

translator

QuoteJaguar var et bilmerke mange nordmenn ikke hadde noe særlig forhold til, inntil det lille luksusmerket lanserte elbilen Jaguar I-Pace.

Totalt ble det solgt 7762 Jaguar I-Pace i Norge fra 2018 til 2024, da produksjonen opphørte.

På 2019-modellen og delvis på 2020-modellen ble det brukt batterier fra produsenten LG som i ettertid viste seg å være brannfarlige.

I utgangspunktet skulle alle bilene få nytt batteri. Men på grunn av mangel på batterier, og ekstrem lang ventetid, gikk Jaguar-importøren til det uvanlige og kostbare skrittet å la kundene få velge mellom å vente på nye batterier, eller å selge bilen tilbake til Jaguar.

Kunder som valgte en ny Jaguar eller Land Rover, fikk gjerne en høyere innbyttepris enn kunder som gjorde et rent salg til importøren.

I Norge valgte 130 å selge bilen tilbake, mens 140 valgte å vente på nytt batteri. Pris på tilbakekjøp har blitt beregnet ut fra bilenes markedsverdi, utbedringskostnaden, og etter forhandlinger med kundene.

Det samme har skjedd i resten av verden. Bare i USA er nesten 3000 biler kjøpt tilbake.

https://www.motor.no/aktuelt/130-nyere-jaguarer-vrakes/311595
"Media har sluttet å granske makthaverne på vegne av innbyggerne.
I stedet har de begynt å granske innbyggerne på vegne av makthaverne"
---------Helena Edlund

Telehiv

translator,
fint du følger saken, for problemet med brannfarlige batterier kan være mye større enn det som er kommet fram foreløpig.
Her forteller Teknisk Ukeblad om samme sak, men det seiler opp div. andre oppslag i media også om en rekke andre elbil-merker som begynner å tiltrekke seg oppmerksomhet (som vi får komme tilbake til når bedre dokumentasjon foreligger):

Lenke: https://www.tu.no/artikler/disse-jaguar-elbilene-kostet-rundt-en-million-na-vrakes-130-av-dem/557702

bøvelen


translator

Quote from: bøvelen on 13.04.2025, 09:52:37Flere brannfarlige batterier.
Batteriene er så farlige at området bevoktes med droner
Leste dette på NRK i morges:


https://www.nrk.no/ostfold/har-sperret-av-et-omradet-med-farlige-elbilbatterier-1.17380669

Kent Andersen har akkurat publisert en kommentar til ovennevnte. Her er en KORT sammenfatning:

QuotePolitiet har gått ut med sterke advarsler etter det ble klart at en stor mengde elbil-batterier står lagret på et industriområde i Spydeberg. Området er nå sperret av for alminnelig ferdsel, og Øst politidistrikt advarer publikum mot å oppsøke området fordi det er forbundet med stor fare for alvorlig personskade eller død dersom kassene med høyspenningsbatterier berøres eller flyttes på.

Politiet er i dialog med kommunen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om håndtering og sikring av batteriene. Det som er underlig med denne saken, er at lagringen har pågått over lang tid. Dette fremgår etter et møte mellom nødetatene og Indre Østfold kommune fredag. Ifølge Smaalenenes Avis måtte ordfører Saxe Frøshaug og varaordfører Kathrine Hestø Hansen haste avgårde til et oppvaskmøte på brannstasjonen. Hvordan kan noe sånt skje?

Drivbatteriene på elbiler består gjerne av tusenvis av små litiumbaserte batterier, som kobles sammen til pakker på 200 til 500 kilo med en spenning på 400 til 800 volt, og inneholder også kompliserte kjølesystemer. Denne typen batterier er sårbare for feil bruk og interne kortslutninger, og er ikke bare enormt kostbare: De har de uheldige bieffekten at de blir utslitt med årene, og magasinerer opp oksygen internt. Derfor er slike batteribranner svært eksplosive og volatile, og nær umulige å stoppe, slukke eller sikre i ettertid.

Du kan jo se et filmopptak fra hendelsen og spørre deg selv om du vil bo ved siden av et slikt anlegg? Vann kan bare kjøle ned brannen, og som alle vet kan forurenset vann også kortslutte strøm og gjøre vondt verre. Dermed fokuserer brannvesenet på at brannen ikke sprer seg til omkringliggende bygninger, og passer på at publikum ikke kommer i nærheten av røyken som er svært giftig. Innbyggere i nærheten ble evakuert, og andre ble bedt om å holde vinduer og dører lukket.

Likevel skal altså disse batteriene drive både skip, ferger, lastebiler, gravemaskiner, biler og hele samfunnet gjennom gigantiske batteribanker i den grønne fremtiden – fordi kunnskapsløse politikere har bestemt det, uten at fagfolk har evnet å stoppe dem.

https://www.document.no/2025/04/13/den-gronne-kollapsen-xxi-ingen-rutiner-for-a-oppevare-eksplosive-bilbatterier/
"Media har sluttet å granske makthaverne på vegne av innbyggerne.
I stedet har de begynt å granske innbyggerne på vegne av makthaverne"
---------Helena Edlund

translator

Det var NAF-menighetsbladet Motor som først skrev om skandalen med Jaguar e-pace-batteriene. Nå skriver de også kritisk om hydrogenbiler (som muligens utgjør en enda større brannfare enn batteribiler):

QuoteKonkurser i fleng:
Er det slutt for hydrogenbilene før det har startet?

«Det blir vanskeligere og vanskeligere å se hva som skal snu trenden for hydrogenbilene», skriver nyhetstjenesten Bloomberg.

I en fersk artikkel skriver Colin McKerracher, som leder Bloombergs analyseteam på fremtidens transportsektor (BloombergNEF), at «en voksende liste med konkurser blant produsenter av hydrogendrevet tungtransport indikerer at syklusen er i ferd med å ta slutt».

Hydrogen har gjentatte ganger vært lansert som energibæreren som kan sikre en utslippsfri fremtid for hele transportsektoren.

Oppstartsselskaper som Nikola, Hyzon Motors, Quantron og Hyvia har imidlertid endt i konkurs.

https://www.motor.no/aktuelt/er-det-slutt-for-hydrogenbilene-for-det-har-startet/312861
"Media har sluttet å granske makthaverne på vegne av innbyggerne.
I stedet har de begynt å granske innbyggerne på vegne av makthaverne"
---------Helena Edlund