The Troll has landed! - En norsk månelanding

Started by Bebben, 20.11.2018, 02:32:24

Previous topic - Next topic

Bebben

I en sen nattetime blir Troll-plattformen tauet ut og senkes langsomt i havet på NRK2.
En side fra The Times vises, der en artikkel har overskriften "Kandidat til verdens 8. underverk".

Et bilde av Eiffeltårnet klippes inn sammen med plattformen for å illustrere høyden, som slås med god margin.

Så... jammen om vi ikke fikk månelandingen vår. Denne norske teknologiske triumfen var fullbyrdet da plattformen sto trygt på havbunnen og begynte å pumpe milliarder inn i det norske fellesskapets kasse.

Men merkelig nok er det ikke slikt som dette vi er stolte av. På lignende måte som at svenskene (offisielt, vel å merke) ikke ser ut til å være stolte av alt de har oppnådd i Volvo, Saab, AstraZeneca, Atlas Copco osv. I stedet er de mer stolte av fiaskoer som Rinkeby og Rosengård. De rådende elitekulturene ser ut til å ha snudd verden opp ned.

Jeg har en viss sympati for djervheten i Jensemann sin annonserte månelanding. Problemet er imidlertid at den var poengløs, og at den neppe hadde hatt noen tjangs til å matche Troll uansett. Månelanding? Kanskje snarere verdens, si, 34.416. underverk.

For 1000 år siden krysset våre forfedre de barske Nord-Atlantiske havstrekningene. I dag driver etterkommerne deres høyteknologisk utvinning av olje og gass der til beste for både oss landkrabber og verdens utvikling generelt. Til dels med spissteknologi som våpen - som for 1000 år siden.

Uansett, den innbilte månelandingen på Mongstad kan kanskje tjene som en god illustrasjon av hva det grønne skiftet egentlig handler om: � bytte ut velfungerende, velprøvde og effektive ting med uprøvde og ineffektive drømmer. Og helst i stor skala, så alle de grønne konsulentene kan få betalt sine honorarer fra fellesformuen vår. For det var vel ikke alle som ble noe merkbart blakkere av at månelandingen buklandet? Eller hva?


Jo dårligere tider, jo bedre skjemt! (Ernst Röhl)

frankolsen