Author Topic: Spillet om oljen - en analytiker som ser bildet + saueflokken  (Read 1159 times)

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 2 781
 • Qui vivra verra
  • View Profile
Hvordan har oljeprisen kunnet falle så mye i det siste, ned fra 80-tallet til midt på 60-tallet - når markedet viste balanse?

Etter flere tiårs forskningsrelatert erfaring med vår viktigste næring tillater jeg meg her et litt komplisert hjertesukk, kicket av at oljeanalytikeren John Kilduff i energifondet Again Capital sier til CNBC at han tror Saudi-Arabia ble ført bak lyset av USAs president Donald Trump og hans administrasjon.Kilduff viser til hvordan Trump lurte Saudi-Arabia til å tro at USA ville kutte Irans oljeeksport til null ved hjelp av sanksjoner, og med det presset Opec-landene til å øke oljeproduksjonen. Da det likevel viste seg at Irans åtte største kunder fikk fortsette å kjøpe olje fra landet i seks måneder, ble markedet overforsynt og oljeprisen stupte 25 prosent.

Link: https://www.cnbc.com/2018/11/15/trump-duped-saudis-into-tanking-oil-prices-analysts-say.html

Kilduff har her forstått noe norske analytikere aldri synes å forstå: USA samlede økonomi er sterkt fossilfyrt, der USAs egen oljeproduksjons lønnsomhet ikke betyr så mye for USAs samlede økonomi som man skulle tro: Rask økonomisk vekst i USA bistås nemlig best med lavere oljepris, selv om dette reduserer fortjenesten i deres egen oljesektor. Dette "skrytepotensialet" har Trump skjønt, og har kjørt en prosess for å oppnå nettopp det.

Norske e24 har nå snappet opp saken:
Link: https://e24.no/energi/olje/analytiker-trump-kan-ha-lurt-saudi-arabia-til-aa-oeke-oljeproduksjonen/24494277

I mellomtiden hadde norske oljeanalytikere lallet rundt i helt andre, og misforståtte, parametre for sine "modeller". Jeg snakker da om "analytikere" av typen som skal bistå norske investorer med kvalifiserte råd om aksjeutvikling og finanskapitalforvaltning. Nivået her er en tragedie for vår relativt lille oljeøkonomi globalt, men sentral i vår statsøkonomi. Ikke minst hensyntatt at vi har hatt 50 år som oljenasjon til å utvikle vår kompetanse på området. Men daglig kan vi lese i våre finansorganer (DN, Finansavisen, osv.) hvordan våre lokale "analytikere" ikke kan nok om det substansielle i olja til å forstå det reelle verdispillet.

For dessverre har vi i økende grad endt opp med en gjeng Oslo-baserte, uerfarne jyplingamatører som ikke vet opp og ned på hva som skjer i oljebransjen av reelle forhold, hvordan de ulike sektorer interagerer, og hva som er de faktiske kriteriene for å tjene og tape penger i oljeindustrien. Derfor ser vi at de heller ikke kan tilby særlig hjelp mht. hvordan oljerelaterte selskapsverdier utvikler seg. Et visst unntak kan gis for konsulentselskapet Rystad Energy som har drevet på egenhånd de siste årene, selv om disse opererer mer med statistiske analyser enn å utfolde kunnskap om selve industriaktørbildet. Dvs. av typen riggtelling, oppdragsendringer, osv. som enhver systematisk anlagt person selv kan kompilere fra tilgjengelige data.

Så først her, etter at Trump bedrev rene trusler på twitter, skjønte de første norske mediene hva som foregikk, og da siterer de andre i utlandet:
https://www.aftenbladet.no/aenergi/i/a2nbXA/Klar-melding-fra-Trump-sendte-oljeprisen-rett-ned

Det tristeste eksempelet: Equinors rasering av norske leverandører går uforstått forbi
Mange norske oljeleverandørselskaper har i år falt urovekkende i verdi, noen havnet på konkursens rand, mens oljeprisen har steget og "analytikerne" har anbefalt leverandørselskaperselskaper som i stedet har falt. Hvorfor slike rådgivningsbommerter? Det er først og fremst ikke mulig å se at noen av disse "analytikerne" har skjønt det fulle alvor i at Equinor (ex Statoil) kontrollerer omtrent 80% av sokkelens verdikjede, og driver "kostnadseffektivisering" - ikke hos seg selv - men ved banal tyrannisering og rasering av norske leverandører. En vanlig norsk "analytiker" har de siste to-tre år derfor heller ikke skjønt at å "vinne" kontrakter på norsk sokkel hos Equinor kan være begynnelsen på veien til en konkurs: De har siden oljeprisfallet i 2104 måttet levere under selvkost for å få oppdrag. Equinors kommunikasjonsavdeling (sic!) går samtidig til uvitende analytikere (og vanlige journalister) og forteller hvor mye penger de skuffer inn. At disse pengene i stor grad etterpå er kastet bort på svære tapsprosjekter i utlandet er annen sak, og som vil kreve en egen artikkel for å utdype.
 
"Oslo-opportunismens" synsing er blitt en stor levevei i den norske overflodsøkonomien
Våre norske "oljeanalytikere" er dessverre på samme opportunisme- og inkompetanselinje som det enda større utvalget av "tjenestevillige" energi- og klimasynsere som særlig hovedstaden (og dessverre i økende grad også resten av landet) er stadig fullere av, siden de blir rundhåndet premiert av våre klimaindustrielt forvirrede styresmakter for å si de "rette" tingene, det som beslutningstakerne ønsker.
"Oljeanalytikerne" har over et enda lengre tidsrom levd av å spille besserwissere i olja, men som bare sier det toppledelsen i Equinor og betalende myndigheter sier, uten å være relevant oljefaglige, i hovedsak BI-blåruss, og dermed heller ikke evner å korrigere vårt store statsoljeselskap når tilsvarende blåruss der er på ville veier.

Venstres rabiate oljeskattforståelse - bare muliggjort av for mange feige blåruss
Hvem skjønner skadepotensialet - og våger å ta tak i - Venstres forslag om å rasere vår nåværende petroleumsskattemodell - det som har gjort at Norge er eneste oljeland med penger på bok. Les: Norge har med denne modellen unngått at alle inntekter er ekspedert ut av landet, slik de blir i alle andre oljeland der de internasjonale oljeselskapene får råde. I min verden skulle Venstre vært stilt ansvarlig og hengt ut offentlig for dette av modige fagfolk, uansett hvor uvitende de selv er om dette regelverkets geniale betydning. I tillegg raserer Venstre selvsagt sin egen oljepolitiske vurderingsevene pga. klimapolitiske snubletråder de selv legger ut. Olje og klima er i et nærmere politisk skjebnefellesskap enn tulleparti som Venstre, SV og MDG noen gang vil skjønne. Derfor undergraver de aktivt Norges nasjonaløkonomi uten å forstå hva de egentlig holder på med. De skjønner for eksempel ikke, eller i alle fall underslår, at norsk oljeindustri leverer den minst miljøskadelige oljen i hele verden: ved å svekke Norges globale bidrag går den relative forurensingsgraden opp! Opportunistiske tullinger en snill betegnelse.

En mer realpolitisk og opplyst venstreside ville skjønt dette for lenge siden. men selv her råder inkompetente "oljeanalytikere" og "klimaanalytikere" grunnen og svekker grunnlaget for intelligente beslutninger. Dermed får selvskadende opportunismepartier rulle rundt videre i sin egn dumskap uten å bli tatt i nakken av solide fagfolk.

Sviket mot norske leverandører - uten skikkelig kritikk fra norske analytikere
Dårlige/uvitende/feige analytikere har derfor også gjort at oljebasert finanskapital med ujevne mellomrom har gått til de feile foretakene, fordi man ikke har forstått hva som faktisk er lønnsomt - og miljøpolitisk fornuftig. En repeterende faktor de siste par tiår har f.eks. vært idiotprosjektene for bygging av våre største offshorekonstruksjoner i utlandet, i såkalte "lavkostland" særlig i �sten. Hva som er lønnsomt og industripolitisk fornuftig er dessverre omvendt, og dette burde vært klart for utbyggerne - og etterfulgt - for 20 år siden:

- tilbudene fra utlandet er systematisk underpriset, og sprekker i snitt 50-150% før ferdigstillelse
- norske leverandører leverer i imponerende grad på tid og kost, slik at det som initielt var 10% dyrere ville endt opp med å levere på halve prisen av utenlandsleverandørene som vant anbudet
- vi kan liste en hel serie av slike idiotprosjekter, der de økonomiske rådgiverne ("analytikerne") må ta et stort ansvar for idiotiet
 
« Last Edit: 17.11.2018, 12:20:02 by Telehiv »

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 2 781
 • Qui vivra verra
  • View Profile
Saudi-Arabia skal nå være sinte etter å ha blitt trikset med av Trump:
https://www.hegnar.no/Nyheter/Energi/2018/11/Saxo-Bank-spaar-oljeprisen-opp-igjen

« Last Edit: 17.11.2018, 12:16:18 by Telehiv »

Telehiv

 • Global moderator
 • Supermedlem
 • *****
 • Posts: 2 781
 • Qui vivra verra
  • View Profile
Om det står dårlig til med "analytikerne", så er det ingenting mot de notiriske selvskaderne i ungdomspartiene til Venstre og KrF (SV og MDG er ikke engang bryet verdt å nevne):

Disse bortskjemte borgerbarna og klima-moteløvene er fast bestemt på at det som betaler dagdriverlivet deres, skal legges ned og saboteres på alle mulige måter
(selv om norsk oljeindustri leverer den minst miljøskadelige oljen i hele verden: ved å svekke Norges globale bidrag går den relative forurensingsgraden opp!)

Utlagt: De vil ikke innse, eller forstår ikke, at bortfall av norsk olje i den virkelige verden, vil bli direkte erstattet av mer miljøskadelig oljeproduksjon fra andre steder i verden. Hvordan skal de ellers komme seg på klimakonferanser i jetflyene sine?!
De står altså og remjer ut i luften at de vil aktivt bidra til å svekke det internasjonale miljøarbeidet....

For se hva disse miljøignorantene presterer å kreve av de pågående regjeringsforhandlinger:

"Vil ha full olje-stopp"

"Stans i oljeleting og nei til alle nye konsesjoner på norsk sokkel. Det er blant kravene fra ungdommene i Venstre og KrF til en ny borgerlig regjeringserklæring."Det er på miljøets vegne alvorlig grunn til å grue seg til framtiden når disse klimahavreskallene kommer i posisjon.

Link: https://www.dagbladet.no/nyheter/vil-ha-full-olje-stopp/70461041
« Last Edit: 17.11.2018, 12:16:30 by Telehiv »