Tyske UNIPER - et eksempel på det grønne skiftets økonomiske havari

Started by Telehiv, 10.11.2022, 10:39:38

Previous topic - Next topic

Telehiv

I artikkelen "Germany's Uniper reports one of biggest losses in corporate history" orienterer Financial Times nå sine lesere om hvordan Merkels "grønne skifte" (Energiewende) har påført det tyske gasselskapet kanskje tidenes største underskudd.



Energiewende har på rent ideologisk basis stengt ned/forbudt kritiske deler av Tysklands opprinnelig velfungerende energiforsyning (atomkraftverk og fossile energikilder) før man hadde funksjonelle alternativer klare. Det har man forøvrig fremdeles ikke. Dette er i ferd med å gi Tyskland, og selvsagt også de andre europeiske landene som er med på galskapen, et økonomisk og energipolitisk mareritt:
Det tyske selskapet Uniper var Tysklands største importør av russisk gass. For de ni første månedene av 2022 har selskapet, som nå skal nasjonaliseres, bokført et tap tilsvarende 400 milliarder norske kroner.

Jan Herdal har gjengitt artikkelen i Financial Times (som er bak betalingsmur) hos Steigan, som sier at dette trolig er det største underskuddet noensinne for et enkeltselskap i Tyskland, og i klasse med de største konkursene i USA under finanskrisen i 2008. Unipers aksjeverdi er praktisk talt utradert. Videre skriver han:

Da mesteparten av den russiske rørgassen forsvant over natta, kunne ikke selskapet slutte å levere gass. Da ville Tyskland ha brutt sammen. Uniper måtte kjøpe på spotmarkedet til tidobbel pris. En slik prisøkning var umulig å overføre til kundene i sin helhet. Ingen ville hatt råd til å betale den.

Løsningen ble at de bokførte tapet, samtidig som de søkte hjelp av myndighetene. I september lovte Berlin føderal støtte på nesten 300 mrd. kroner, av frykt for at en kollaps ville få katastrofale ringvirkninger for landets energisystem og økonomi.

Uniper er størst og har trolig gitt gasskrisa et ansikt, men er langt fra aleine. Det er heller ikke over. Finansdirektør Tina Tuomela håper å være ferdig med tapene innen 2024.

En mild høst og vind i Europa har minsket trykket noe, men spotprisen på gass i Europa er likevel fem-seks ganger så høy som normalen for et par år siden. Heller ikke dette kan i sin helhet veltes over på kundene. Og snart kommer vinteren.

Det er heller ikke over med denne vinteren. Bloomberg skrev i september at Europas gasskrise vil vare minst til 2025, og at prisnivået vil gå ut over etterspørselen. Sagt på en annen måte – de som ikke har penger nok, må regne med å fryse.

Utviklingen vi nå ser i Europa er produktet av en politisk nedsmelting uten sidestykke etter Den andre verdenskrigen. Det er grønn utopi kombinert med russofobi og vestlig hybris på sitt verste.

Russerne hadde tiltenkt Tyskland en nøkkelrolle i Europa.

De to gassledningene Nord Stream 1 og 2 (fire rør sammenlagt) ville hatt kapasitet til å frakte halvparten av EUs gassbehov direkte fra russisk til tysk jord, langs bunnen av Østersjøen utenfor grensene til besværlige naboer. Tyskerne ville ha hatt en stor hånd på Europas energikran.

Hvis det blir noe av gassknutepunktet i den europeiske delen av Tyrkia, blir det i stedet Tyrkias president, for tiden Recip Erdogan, som kommer til å ha hånda på kranen til Europas rørgass.

Det er nesten surrealistisk. For ett år siden hadde jeg ikke trodd at dette var mulig.


Lenke: https://steigan.no/2022/11/uniper-setter-ny-tysk-rekord-i-underskudd/   


Telehiv

EUs økonomiske konkurranseevne tapt for alltid?
Steigan har også plukket opp den alarmerende artikkelen til Philippe Rosenthal i franskspråklige Observateur Continental. Rosenthal bygger på sin side videre på den japanske finansanalytikeren Kazuhiko Fujii sine advarsler om at en "ufattelig økonomisk krise venter Europa", med henvisning til blokkeringen av russisk gass i kombinasjon med nedstenging av andre funksjonelle energialternativer. Fuji skisserer en tsunami av kriser i ferd med å skylle over Europa:



Fuji påpeker f.eks. at EU må bruke halvannen billion dollar for å hjelpe strømselskapene, men det vil fortsatt ikke være mulig å redde EU-området fra et farlig økonomisk sjokk. Årsaken er den såkalte «negative spredningen» som produksjonsbedrifter i Europa står overfor når lånekostnadene overstiger inntektene fra driften. Selskapet Uniper er et eksempel (jfr. trådstarten). Den tyske regjeringen kunngjorde 21. september 2022 her at de hadde akseptert nasjonaliseringen av den tyske gassgiganten Uniper, som var i økonomisk krise etter reduksjonen av russiske gassforsyninger.

Magasinet Foreign Policy har gitt sin kommentar til den japanske analytikerens alvorlige advarsel om EUs økonomi der han indikerer at hvis den europeiske energiindustrien ikke genererer og ikke kan generere overskudd, betyr det en uunngåelig kollaps for hele den europeiske økonomien.
Resultatet vil bli at Europa for alltid vil ha mistet sin økonomiske konkurranseevne, og det vil aldri igjen ha billige energiressurser, hjørnesteinen i den moderne økonomien. Foreign Policy påpeker her at "Europeiske strøm- og gasspriser er nå nesten ti ganger høyere enn gjennomsnittet de siste ti årene".

Jeg tror våre klimaforvillede og -selvskadende politikere her hjemme - som smiskende og hjernedødt dilter etter EU på disse områdene - snarest burde begynne å lese både disse analysene og andre som kan fortelle dem hvilken kurs de faktisk har staket ut mot avgrunnen.
Leserne av kd.com har anledningen til å starte her:

https://steigan.no/2022/11/en-tsunami-av-kriser-er-i-ferd-med-a-skylle-over-europa/

PS: Man kan mene hva man vil om Steigan og hans politiske fortid såvel som nåværende meninger, men jeg bruker ham primært som kildeinnhenter av selvstendig analytisk materiale ute i verden, særlig der han har gravd i høyst seriøse fagtidsskrifter og analyser. Der er han utvilsomt en viktig aktør og ressurs i norsk samfunnsdebatt. Norsk MSM er jo på sin side et sørgelig skue med sine i beste fall dårlig oversatte artikler fra egne ekkokamre i utlandet.